Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İLHAM KAYNAĞIM ABDULLAH ZİYA KOZANOĞLU

Afyonkarahisar’da, geçen yüzyılın otuzlu, kırklı yıllarında doğmuş olanlar, hem İslâm dinine hem de Türk Milliyetçiliğine sım-sıkı bağlı olarak yetişmişlerdir.
Örneğin ben, yedi yaşımda iken önce Ulu Cami karşısında ikamet eden Hüseyin Hoca’dan, sonra o yıllarda Afyonkarahisar’da yaşamakta olan Topal Hoca’dan din dersleri aldım. Hüseyin Hocanın evinin damına çıkarak, ezan okuma dersi alırdım. Bu derslerden sonra, Çavuşbaş Camii müezzini Ahmet emmiden anahtarları alarak, cami kapısını açar, minareye çıkarak sabah ezanı okurdum. O zamanlarda mikrofon ve hoperlör tesisatı yoktu ve ezan okurken, sesimin, Keltepe sırtlarında yankılandığını işitirdim.
Allah’a şükürler olsun ki, Türk doğdum ve bu özelliğimle, hayatım boyunca gurur duydum. Babamın okuduğu gazete ve dergilerdeki millî ve dini konuları içeren yazıları okudukça da milletimle onur duydum. Esasen daha ilkokul birinci sınıfında, “Türküm doğruyum, çalışkanım…Ne mutlu Türküm diyene…” demeyi öğrendim.
Hazreti Ali Cenkleri, Battal Gazi’nin kahramanlıkları, Köroğlu, Dadaloğlu, Yunus Emre vb. gibi kitapları okuyarak, millî ve dinî bilincimi geliştirmeye çalışmıştım. Bu bilincimin gelişmesindeki önemli birçok kitabın müellifi ise Abdullah Ziya Kozanoğlu idi.
1906 yılında doğup, 1966 yılında vefat etmiş olan bu değerli yazarımız aslında mimar mühendis olmasına rağmen 60 yıllık hayatında çok sayıda kitap yayımlamıştı. Bu eserlerin önemli bir bölümü beyaz perdeye aktarılmış, böylelikle onun duygu ve düşünceleri, milyonlarca insanımız tarafından da benimsenmişti…
Malkoçoğlu, Gültekin, Seyit Ali Reis gibi karakterlerin yaratıcısı olan Kozanoğlu, 1942-1950 arasında Beşiktaş Jimnastik Kulübü başkanlığını yapmıştı.
Türk edebiyatına, dolayısıyla, başta sinema olmak üzere birçok sanata çok değerli katkıları olan Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun kitap bütünlüğünde yayımlanmış olan eserleri şunlardır:
Kızıltuğ , Seyyid Battal, Boğaç Han, Kanioğlu Kanturalı, Boz Aygırlı, Kara Çoban, Küçük Korsan, Kurtlar, Küçük Kahraman, Gültekin, Orhun Barkı Kahramanı, Küçük Uçman, Kuduzlar Kraliçesi, Kuş Adamın Maceraları, Atlı Han, Kozanoğlu, Lâle Devrinde Patronalılar Saltanatı, Malkoçoğlu, Savcı Bey, Kolsuz Kahraman, Battal Gazi, Türk Korsanları, Şeydi Ali Reis, Dağlar Delisi, Fâtih Feneri, Hilâl ve Salip, Algaya’nın Ölümü, Altın Saçlı Kız, Cengiz Han’ın Hazineleri, Hülâgû’nun Gözdesi, Kız Kulesi Kahramanı, Tibet Canavarı, Ağahan’m Yüzüğü, Altın Hançer, Bozkurt’un İntikamı, Kızıl Kadırga, Arena Kraliçesi, Sarı Benizli Adam, Kubilay Hanın Gelini.
Bu kitapları yutarcasına okudum. Her bir kitap, sinema filme olarak perdeye aktarıldığı zaman seyretmekle kalmayıp, televizyon ekranlarında gösterildiği her seferinde tekrar tekrar izlemekten zevk aldım. Diyebilirim ki benim Türklük bilincimin gelişmesinde ve daha sonra Orta Asya Türk diyarlarını tekrar tekrar gezip görebilme arzumun oluşmasında Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun eserlerinin payı büyüktür. Bir anlamda o benim ilham kaynağım olmuştur. Dört kez Çin’e ve o arada Doğu Türkistan’a giderek, adım adım dolaşmamda Kozanoğlu etkisi vardır.
Doğu ve Batı Türkistan, Azerbaycan, Kuzey Afrika, Balkanlar ve dünyanın pek çok ülkesine giderek, milletimin izlerini sürdüm. Bu ülkelerdeki izlenimlerimi, zaman zaman Kocatepe okurları ile de paylaşacağım tabiidir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER