Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İlk 100 arasında Afyon’dan hiçbir okul yok”

“İlk 100 arasında Afyon’dan hiçbir okul yok”
"İlk 100 arasında Afyon'dan hiçbir okul yok"

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, haftalık basın toplantısında, Afyonkarahisar’ın eğitimdeki durumunu ortaya koydu. Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikaları ile birlikte çalışarak bir Eğitim Raporu hazırladıklarını, bu raporu Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım’a da sunduklarını belirten Demirkırkan, Afyonkarahisar’da eğitimin gelişmesi gerektiğinin altını çizdi. Demirkırkan, “Dün Kars Kağızman ilçesinde ve Fırat Kalkanı operasyonunda Suriyede şehit olan 3 askerimize Allahtan rahmet yakınlarına ve vatandaşlarımıza başsağlığı ve sabır diliyorum. 2016-2017 eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Bizler, eğitimi, devletin ve toplumun her kesiminin ortak sorumluluğu olarak görmekte, öğrenim ve öğretim sürecinin siyasi etkilerden arındırılıp, bir devlet politikasına dönüştürülmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle CHP İl Başkanlığı olarak genelde ülkemizin ancak daha çok ilimizin milli eğitim alanındaki sorunlarını saptamak ve çözüm önerilerini ortaya koyabilmek amacıyla ilimizde faaliyet gösteren tüm eğitim sendikalarına davette bulunduk. Davetimize olumlu yanıt veren Afyonkarahisar Eğitim-İş ve Eğitim-Sen Sendikaları’nın temsilcileri, İlimizde görev yapan bir Okul Aile Birliği üyesi ve CHP Eğitim Komisyonu Üyeleri yaptıkları toplantıda görüş, eleştiri ve önerilerini ifade ettiler. Toplantı sonuçlarını bir rapor haline getirerek dün sayın valimize sunduk. Bu raporu ayrıca ilimizin 5 milletvekiline, ilgili kurumlara ve CHP Genel Merkezi’ne ileteceğiz” dedi.
İLLERDE YAŞAM
ENDEKSİ’NE GÖRE 48’İNCİ
İllerde Yaşam Endeksi sıralamasında Afyonkarahisar’ın eğitimde 48’inci sırada yer aldığına dikkat çeken Demirkırkan, “Türkiye genelinde derslik başına öğrenci sayısı ilköğretimde 21, Lisede 28 iken ilimizde sırasıyla 19 ve 23 ile Türkiye ortalamasına göre daha iyi durumdadır.Okulu olmayan 165 eğitim biriminde 6127 öğrenci taşımalı eğitim almaktadır. Afyonkarahisar’da 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 15,4, ortaokulda 14,7; ortaöğretimde (lise) 13,7 olarak gerçekleşti. Afyonkarahisar ili Türkiye’de ilkokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı en düşük 34, ortaokulda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı en düşük 42, ortaöğretimde (lise) öğretmen başına düşen öğrenci sayısı en düşük 52. il konumundadır. (ZEKA 2014-2015 Eğitim Verileri).  TÜİK tarafından yayınlanan “İllerde Yaşam İndeksi” araştırması Eğitim alt başlığında Afyonkarahisar 48 sırada yer alabilmiştir. Komşularımızdan Isparta Türkiye’de 2., Burdur 6, Denizli 11, Eskişehir 18, Kütahya 20, Uşak 30 Konya 41. Sırada yer almaktadır. TÜİK 2015 verilerinde Afyonkarahisar, coğrafi olarak komşuları olan Burdur, Denizli, Eskişehir, Isparta, Konya, Kütahya ve Uşak illeri ile karşılaştırılığında; 3-5 yaş okul öncesi eğitimde okullaşma oranı en geride olan ildir, TEOG sistemi yerleştirme esas puan ortalaması 295.5 ile en geride olan ildir, YGS puan ortalaması 195.5 ile en geride olan ildir, Fakülte ve Yüksekokul mezunlarını oranı yüzde 10.8 ile en düşük olan ildir” ifadelerini kullandı.
EN ÇOK ÖĞRETMEN UZAKLAŞTIRILAN
İLLER ARASINDA
Demirkırkan, açıklamasına şu vurgularla devam etti:
“ÖSYM’nin 2015 YGS-LYS ortalamalarını baz alarak yayınladığı en başarılı 100 Lise sıralamasında Afyonkarahisar’dan hiç bir okul yer alamamıştır. 15 Temmuz sonrası yaşanan darbe girişimi ardından başlatılan FETÖ üyesi olduğu iddia edilen öğretmenlerin kamu görevlerinden el çektirilmesiyle ilgili KHK çerçevesinde ilimizden 600 öğretmen ifadesi  alınmadan, savunma veremeden açığa alınmış, 432 öğretmenin görevine son verilmiştir. Tüm iller arasında görevden uzaklaştırmanın en çok olduğu 15. İl Afyonkarahisar olmasına rağmen nüfus ve toplam çalışan sayısına göre kıyaslandığında ilimiz Kahramanmaraş’tan sonra 2. Sıradadır.”
OKULLARA SİYASET GİRMEMELİ
Olağanüstü Hal’de çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler’in bazı suçsuz kişileri mağdur ettiğine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, “Son dönemde partimize hergün görevden alınan onlarca kamu görevlisi başvurmaktadır. Bu kişilerle konuşmalarımızda KHK ile görevine son verilenlerin büyük çoğunluğunun haklarında suçlamayı dahi bilmediği görüyoruz. Darbeye karışanlara karşı hertürlü yaptırımı doğru buluyoruz. Ancak haklarında mahkeme kararı bulunmayan kişilerin sadece kurulan komisyonlar vasıtasıyla görevlerine son verilmesini, çocuk, eş ve ailelerinin maddi ve manevi anlamda inanılmaz zor durumlara sokulmasını hakkaniyetli ve adil bulmuyoruz. Bu uygulamanın hatalara zemin hazırladığını düşünüyoruz. Bu sebeple 657 sayılı KHK hariç diğerlerini Anayasa mahkemesine götürme kararı aldık. Cuma günü bu işleme başlayacağız. OHAL kararnameleri çıkarılış amacının dışına saptırıldı. Bu da pek çok mağduriyet meydana getirdi. Biz hukuk devletini savunuyoruz. Ancak FETÖ ile mücadelenin sulandırıldığını görüyoruz.15 Temmuz sonrası ortaya çıkan Yenikapı Ruhu ile birlikte kamu personelinde liyakat sistemine geçileceği yolunda yapılan iyi niyetli onca beyanata rağmen eğitim camiasında değişen bir şey olmadığı gözlenmektedir. Görevden alınan idari kadrolar açtıkları göreve iade davalarını kazanmalarına rağmen görevlerine iade edilmemektedir. Darbe girişimi sonrası eğitime, adliyeye ve kışlaya siyaset sokulmasının sakıncalarını hep birlikte yaşadık, konuştuk.  Okulların açıldığı gün 15 Temmuz Kalkışması’nın anlatılması ne kadar doğru ise çocuklara bir siyasi partiye mal olmuş seçim müziği eşliğinde sunum yapılması, siyasetin okullara sokulması açısından sakıncalı olmuştur. AKP siyaseti kullanmaya, her alana sokmaya devam etmekte, yaşanılanlardan hiç ders almadığını ortaya koymaktadır” şeklinde konuştu.
Afyonkarahisar Belediyesi’ne ait Bilgi Evleri hakkında daha önce gündeme getirdiği iddialara yanıt alamadağını söyleyen Demirkırkan, şöyle devam etti:
BİLGİ EVİ BELEDİYE’NİN Mİ, İLİM YAYMA’NIN MI?
“Bir süreden beri dile getirmeye çalıştığımız Afyonkarahisar Belediyesi Bilgi Evleri konusundaki sorularıma henüz cevap alamadık. Afyonkarahisar Belediyesi bu davranışıyla Afyon halkına ve temsilcilerine verdiği önemi ortaya koymaktadır. Karşıyaka İbrahim Özkul Bilgi Evi ne zamandan beri İlim Yayma Cemiyeti tarafından işletilmektedir? Bu Bilgi Evi’nin kapısında İlim Yayma Cemiyeti Afyonkarahisar Şubesi ve KİY-DER Karşıyaka Mahallesi İlim Yayma Derneği tabelalarının ne işi var? Bu bina Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yapılıp adı geçen derneğe mi bağışlanmıştır? Mahallede yaşayanlar çocuklarını Belediye’ye mi İlim Yayma Cemiyeti’ne mi teslim ediyorlar?”
OTOYOL KONUSU ISITILMIYOR, ZATEN ISINMIŞ DURUMDA
Bir gazetecinin “Ankara-İzmir Otoyolu’nun ısıtılıp gündeme getirildiği eleştirisi var, ne diyorsunuz” sorusuna CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan şöyle cevap verdi:
Ankara-İzmir Otoyolu’nun Afyonkarahisar’dan geçip geçmeyeceği ile ilgili açıklamalar yapılırken Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, ‘Konu ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor’ demiş. Oysa konuyu biz gündeme getirmedik. Bir yaygın basın kuruluşu, Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ile görüşmüş ve bu haberi yayınlamış. Orada anlatılanlar da yerel basın tarafından haberleştirildi. Konu ısıtılmıyor, konunun kendisi zaten hep ısınmış durumda. Bu konuyu en yakından takip eden kişiler arasındayım. İhsaniye’deki Çevresel Etki Değerlendirme Raporu toplantısına gittim. Oradaki itirazlarımızı Karayolları Genel Müdürlüğü’ne dilekçeyle gönderdik. Genel Müdürlük’ten gelen cevabi yazıda mealen, ÇED raporunda büyük bir değişiklik yapılmayacağı söylendi. 2008 yılında Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun sözü var. Daha sonraki yıllarda, dönemin Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım’ın, Lütfi Elvan’ın sözleri var. Burada Adalet ve Kalkınma Partisi İl Yöneticileri’nin sözleri var. Projeye baktığınızda, bir tek Afyonkarahisar’dan geçmiyor yol. Ankara’dan Uşak bölgesine, Afyon’a uğramayarak bağlanıyor; Uşak’tan sonrası ise neredeyse şimdiki yol ile paralel. Umarız ve dileriz ki otoyol konusu projeden ibaret kalsın. Fakat proje, şu haliyle gerçekleşirse, Sayın Eroğlu da, Sayın Yurdunuseven de sözlerinin altında kalırlar.” (Kocatepe Haber Merkezi)