Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İMAN YAZILARI İKİNCİ BÖLÜM- 9

Muharrem Günay 28 Eylül 2011 Çarşamba 03:00:00
  KALPLERİNDE BİR HASTALIK VE
SARSINTI VARDIR (9)
“Fî gulûbihim meraDun fezâdehümüllâhi meradâ..”
“Onların kalplerinde (batılı sevme, maddeperestlik, dünyevîlik, şüphe, münâfıklık ve küfür gibi mânevî ölüme götüren) bir tür hastalık vardır. Allah da onların (bu) hastalığını artırmıştır. (İnanıyoruz diye) yalan söylediklerinden dolayı onlar için dayanılmaz bir azap vardır.” 82/Bakara-10.)
“Münâfıklar (kalplerinde küfrü ve düşmanlığı gizleyip dilleriyle iman ettiklerini söyleyerek güya) Allah’a hile yapmak isterler. Halbuki O, onların hilelerini başlarına geçir(ip cezalarını ver)endir. Onlar, namaza kalktıkları vakit üşene üşene kalkarlar (özen göstermezler), insanlara gösteriş yaparlar. Allah’ı da ancak pek az zikrederler (hatırlarlar).” 4/Nisa-142
“Onlar (münâfıklar), mü’minlerle kâfirler arasında kararsızdırlar. Ne bunlara ne de onlara (dahil olur/bağlanırlar). Allah kimi sapıklık üzere bırakmışsa artık sen ona bir (çıkar) yol bulamazsın.” (4/Nisa-143)
(Münâfıklar, kalben tasdik etmezler ki mü’min olsunlar. Küfürlerini açığa vurmazlar ki kâfir bilinmesinler. Onlar namaz bile kılsalar, dünyalık çıkarları içindir.)
Malı Allah yolunda Harcamazlar, Cimridirler ve İnfakın Karşısında Dururlar
Münafıkların en büyük özelliklerinden birisi de cimri olmaları, infak etmemeleridir. Münafık, nifak ve İnfak kelimeleri aynı kökten nefeka kökünden gelir. Münafık infak etmeyen insan demektir. Münafıkun suresinin ilk sekiz ayetinde münafıkların özellikleri anlatılıtr; Son üç ayette ise infaktan söz edilir. Çünkü malını Allah yolunda infak etmemek, malının zekatını vermemek, fakirin hakkını gasp etmek olduğundan Allah’ın emanet olarak verdiği mala ihanet etmek ve malı, mülkü Allah’tan daha çok sevmek, çıkarcı, maddeperest olmak demektir ki bunlar en önemli münafıklık alametleridir. (Bu ayetler yukarıda verildi)
“Onlar öyle kimselerdir ki: “Allah’ın Resûlü’nün yanındaki (fakir muhacir)lere nafaka vermeyin ki dağılıp gitsinler.” derler. Halbuki göklerin ve yerin hazineleri Allah’ındır. Fakat münâfıklar anlamazlar.” (63/Münafıkun-7)
Münafıkların dönek ve yalancı oldukları ve mallarını Allah yolunda harcamaktan ve mallarının zekatlarını vermekten kaçındıkları Tevbe suresinde şöyle anlatılır:
“içlerinden kimi de (Münafıklar): Eğer bize lutf ve kereminden ihsan ederse; andolsun ki, zekâtını vereceğiz ye muhakkak sâlihlerden olacağız, diye Allah’a ahdetmişlerdi. “Ama Allah onlara lutf ve kereminden ihsan edince; cimrilik ettiler ve yüz çevirdiler. Onlar zâten dönektirler.” (Tevbe-75,76
Maun suresi münafıkların özelliklerinin anlatılması bakımından örnek bir suredir. Yüce Allah bu surede münafıkların riyakârlığına, dini yalanlamalarına, gösteriş için namaz kıldıklarına, infak etmedikle-rine, yetimleri ve yoksulları azarlayıp kovduklarına dikkat çeker:
“Din gününü yalan sayanı görüyor musun? İşte yetimi itip kakan; yoksulu doyurmayı özendirmeyen odur…
Yazıklar olsun o namaz kılanlara… Onlar namazlarından gafildirler… Onlar gösterişçilerin tâ kendileridir… Zekâtı da menedenler onlardır.” (Maun suresi, 1-7)
İşte Yüce Kuran’a göre münkir ve münafığın özellikleri:
1- Yetimi itip kakmak
2- Yoksulu doyurmayı özendirmemek
3- Namazdan gafil olmak
4- Gösterişçi olmak
5- Zekâtı menetmek.
Şimdi bu ayetlerin ve manalarının üzerinde duralım:
(Fe veylünlilmuSallîn ) “ Vay haline o namaz kılanların ki, namazlarında gaflet içindedirler! “ ayetini okuyunca şöyle buyurmuştur. “Allahü Ekber! Sizden her birinize dünyanın tamamının bir benzeri veril-mektense, (Allah’ın bu uyarısı ve ihlas üzere kılınan namaz) daha hayırlıdır. Namazdan gaflet eden o kimsedir ki, namazı kılsa namazının hayrını ummaz, O’nu terketse Rabbından korkmaz…”(Cami’ul- beyan Fi Tefsiri’l – Kur’an: 30/202)
İbni Ebi Nüceyh’in Mücahid’den yaptığı rivayete göre, Hz.Ali (R.A.) ayette geçen “ yüraüne “den maksat, namazıyla riyakarlık eden kimse olduğunu belirtmiştir. (Fethulkadir: 5/501, C.Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, 13. cilt / 7020 )

Not: Arapça ayet metinlerini Türkçe harflerle yazarken sad harfi büyük S, peltek zel ve peltek se harflari küçük ve koyu olarak (z,s), s,z harfleri küçük renksiz , Zý harfi büyük Z ile, Tý harfi büyük T, te harfi küçük te, Dat harfi büyük D, dal harfi küçük d ile gösterilmiþtir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER