Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Misafir Kalem
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNGİLİZ UÇAK GEMİSİ VE İKİ ADET FRANSIZ KRUVAZÖRÜ BATIRILDI

İsmail Özdilek

 

Ön not: Bu yazımı okuduğunuzda Allah, Allah deyip ilk defa okuyunca şaşıracaksınız. Tarih aracın farları gibi toplumların önünü aydınlatır. Tarihini bilmeyen ve kahramanlarını tanımayan ve sahip çıkmayan toplumlar dünya sahnesinden silinirler.
Günümüzde adını sık sık duyduğunuz Meis Adasında;
– 27.12.1916 tarihinde İNGİLİZ UÇAK GEMİSİ BEN MY CHREE’nin batırılışını,
– 13.12.1917 tarihinde FRANSIZ PARİS 2 KRUVAZÖRÜ’nün Kemer açıklarında batırılışını,
– 8.2.1918 tarihinde Kemer açıklarında FRANSIZ ALEKSANDRA KRUVAZÖRÜNÜ’nün batırılışını bilmeyen çok insanımız vardır.
Bunları başaran Kahraman Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’u tanıyanlar elini kaldırsın.

 

KAHRAMAN TOPÇU YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL

 

Ülke insanımız ve ülkemizi yönetenler, bugün karşımıza çıkan Fransızlara (Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’un yaptıklarını bize tekrarlatmayın) diyerek psikolojik savaş yapar ve halkımızın moralini de yükseltirlerdi.

 

Sene 1916
Çanakkale Savaşından sonra ordumuz dağıtılır, silah ve malzemesine el konulur. Bu dönem de ülke ekonomi zayıflamış, ülkede fakirlik diz boyu ve hiçbir alt yapı ve ulaşım yolları da yoktur.
Antalya ve Konya bölgesi de İtalyan işgali altındadır.
TOPÇU YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul 1916 yılında yüzbaşı ve batarya komutanıdır. Çanakkale ve İstiklal Savaşımıza da katılmıştır.
Çanakkale Savaşı sonrası Aydın cephesinde batarya komutanı olarak görev alır. Bataryasında 7,7 mm çapında 4 adet dağ topu vardır ve topların menzili de 7,7 Km’dir.
Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul, Antalya, Meis Adası ve Akdeniz de İzmir’den Mersin’e kadar kıyılarımızı bombalayan ve denizdeki ulaşımı zorlaştıran İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı KIYI SAVUNMASI İÇİN Antalya bölgesinde görevlendirilir.
Antalya, Kemer ve Kaş uzantısı çok dağlık ve sarp olması nedeni ile dağ topları, cephane ve malzemeler parçalar halinde kilometrelerce uzaktaki mevzilere erlerin sırtında ve iki ayda taşınır.
Bataryanın intikal edeceği bölgede yol olmaması, arazi ve bölgenin makilik ve ormanlarla kaplı olması, zor ekonomik şartlarda halkın yaşam koşulları, sıtma hastalığı ve düşmanın denizden ablukası nedenleri ile bataryanın intikal ve ulaşımları çok zor şartlarda gerçekleşir.
Bölgedeki yerli Rumlar casus olarak kullanılır. Düşman savaş gemilerinin barındığı ve ikmal faaliyetlerini yürüttüğü Meis Adası mevziimize 4.200m. Mesafe de ve topçu menzili içerisindedir.
Düşman uçakları Meis Adası karşısına mevzilen ve çok iyi gizleme yapan ve gündüz hareket etmeyen bataryayı göremez ve yerini de bulamazlar.

 

BEN MY CHREE İNGİLİZ UÇAK GEMİSİNİN BATIRILIŞI ( 27.12.1916 )

 

Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul hatıratında anlatmaktadır.
1916 yılındaki uçak gemilerinde 4 ile 6 uçak vardır. Bunlar vinç ile denize indirilir ve su üzerinden uçarlardı.
Arazinin dağlık ve çok sarp olması nedeni ile toplarımızı parçalara ayırarak 600 atımlık cephanesi ile birlikte sırtımızda taşıyarak bu mevzilere gelmemiz ve düşmana görünmeden mevzilenmemiz iki ayı aldı. Hep gece çalıştık.
10 gündür Meis Adasını izliyoruz. Bu ada da 200’e yakın ikmal gemisi, yat ve tekne var. Düşman savaş gemileri bu limanın içerisine girerek erleri ada da geziye çıkıyor ve dinleniyorlar. Bu arada gemilerde ikmal faaliyetlerini tamamlıyordu.
Arkadaşlar, Meis Adası ile aramızda 4.200.m. mesafe var. Dört topumuzu limana giren ve deniz altılara karşı emniyet tedbiri olarak çelik ağ geren BEN MY CHREE adlı İngiliz uçak gemisi ve diğer savaş gemileri öncelikli hedefimizdir. Toplarımızın tevcihleri bu istikamete yapıldı ve atış esaslarını hazırladık.
Adadaki tüm hedefler 7.000m. Menzilli toplarımızın atış menzili içerisindedirler ve 600 adet mermimiz bu hedefler için yeterli olacaktır.
Düşmanı beklemediği zaman da vuracağız. Malum yarın Pazar günü ve herkes tatil yapıyor olacak. Hareketlerinize dikkat edin. Bizler gemilerdeki topların menzili içerisindeyiz. Allah gazamızı mübarek etsin. Der ve batarya imamı da dua eder.
Ertesi günü saat 13.25 – Gündüz
Kıyıdaki dört top atışa başlar. Ada da baskın sağlanmıştır. Herkes dağlara doğru kaçışır. İlk dört mermiden sonraki 2nci gurup mermiler İngiliz uçak gemisinin arkasına isabet eder ve gemideki uçaklara ait akaryakıt deposunda büyük bir yangın çıkar.
Atışlar, limanda bulunan Fransız Aleksandra’ya kaydırılır ve yara alan gemi bölgeden uzaklaşır.
Saat 14.30’a kadar devam eden atışlarda limanda bulunan 200 gemi ve tekne serbest atışla batırılır. Limanda bulunan telsiz merkezi ve ikmal depoları da tahrip edilir. Bataryadan bir nefer yaralanır ve sonra şehit olur.

 

PARİS 2 KURUVAZÖRÜNÜN BATIRILIŞI

 

Yer: Antalya- 7.12.1917 saat 06.00- Gündüz ve Mustafa Ertuğrul Yüzbaşı bataryasına yeni görev yeri olan Kemer’in Ava Burnu sırtlarında batarya mevzilenir.

 

Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul bataryasına hitap eder.
Arkadaşlar; biliyorsunuz İngiliz ve Fransızlar İzmir’den Mersin’e kadar olan bölgede sahillerimizi savaş gemileri ile ablukaya aldılar. Bunlar kıyılarımızı bombalıyor, gemilerimizi batıyorlar.
Geçen hafta da Kemer Körfezine giren Fransız PARİS II ve Aleksandra Gemileri ile dört un fabrikamızı ve sahildeki Man telli toplarımızı imha ettiler. Kıyıya yakın seyrederek gemilerimizi batırır oldular.
Bataryamızda tifo ve tifüs hastalığından dolayı mürettebatımız eksik ve çok zor şartlarda Antalya’dan gece yarısı kimseye hissettirmeden Kemer’in Ava Burnu Sırtlarına geldik.
Sizler İngiliz Uçak Gemisini batırmış kahraman askerlerimizsiniz.
Bulunduğumuz tepe Kemer girişine hâkim olan Ava Burnudur. Bize verilen görev her iki Fransız gemisini imha etmektir.
Bunu da düşman gemilerini limanın içerisine sokmak için bir yelkenliyi liman içerisine koyacağız ve içerisinde sivil giyimli iki askerimizi olacak. Bunlar kıyı ile gemi arasında yelkenliye bir şeyler taşıyor gibi gidip gelecekler.
Düşman gemileri görüldüğü anda yelkenlideki bu askerler arkalarındaki sandalla kıyıya çıkacaklar. Her zamanki gibi gizliliğe çok dikkat edeceğiz. Düşmanın kıyıya çıkardığı casuslara dikkat edelim.
Fransız PARİS II ve Aleksandra gemilerinin Finike istikametinde Kemer’e doğru geldikleri haberini aldık. Aynı haberi Şendolya mevkiindeki gözcümüzde bildirdi. Eğer düşman gemilerini limana sokmaya muvaffak olursak öncelikli atış hedefimiz PARİS II olacak. Allah gazamızı mübarek etsin……..
Kemer’in Ava Burnu sırtları – Gündüz 13.12.1917 ve saat 11.05
Ortalık sakin. Batarya çok iyi gizlenmiş ve uzaktan gelen Fransız PARİS II ve Aleksandra gemilerinin Kemer’e yaklaşmasını batarya personeli düşmana görünmeden dikkatlice ve heyecanla izliyorlar. Kemer Limanında yelkenliyi gören Fransız PARİS II ve Aleksandra gemileri liman doğru yol alıyorlar.
Her iki gemi limana doğru yol almakta ve Aleksandra bataryanın 800 m. Yanından kıyıyı yalayarak geçerek PARİS II ile limana giriyor.
Batarya Komutanı Yüzbaşı Mustafa gizlendiği yerden dürbünü ile gemide gezen ve pipo içen Fransız bahriye erlerini izliyor.
Kıyıya gizlenen on kadar askerimiz, yelkenliyi almaya gelen Fransız teknesindeki askerlerine ateş açarak hepsini imha ediyor.
Dikkati dağılan savaş gemilerine Batarya yoğun bir top atışı ile ateşe başlıyor. İlk atışta, atılan dört mermiden ikisi kısa, biri uzun ve biri de kayboluyor.
Müteakip atışlar gemiye tam isabet ediyor. PARİS II aldığı yaralarla uzaklaşmak istese de aldığı ağır yara ile batmaya başlıyor.
Aleksandra ise bizim ateşimizden korunmak için zikzaklar çizerek ve ateş ederek uzaklaşmaya başarıp açıklara doğru gidiyor.
PARİS II’nin kaptanı Yüzbaşı Rolen esir alınır. Kendisi bize ilk atışta kaybolduğunu zannettiğimiz ilk merminin makina dairesinin içerisine düştüğünü ve dümeni kullanamadığını için bulunduğu yerde battığını söyler.
Görevimizi tamamlayıp yanımızdaki Fransız esirlerle Antalya’ya geldiğimizde Antalyalılar bizleri coşku ve merasimle karşıladılar.

 

BATIRILAN FRANSIZ ALEKSANDRA KRUVAZÖRÜ 8.2.1918

 

Fransız Aleksandra Kruvazörünü 8 Şubat 1918 de Kemer’in güneyinde bulunan Ava Burnu açıklarında avlanarak batırılır. Gemi avlamak nasıl olur?

 

Yer Kemer- gündüz 5 Şubat 1918 ve saat sabahın 06.00sı
2 Şubat 1918. Batarya Komutanı Personelini toplar ve Aleksandra’nın avlanması ile ilgili açıklamalarını yapar.
Arkadaşlar; malum İngiliz Uçak Gemisi Ben My Chree ve Fransız Paris 2 Kruvazörünü batırdık.
Düşman gemileri bu olaylardan sonra gemilerini kıyılarımıza yakın seyir yapmamakta ve Antalya açıklarında ve sahilde gezen düşman gemileri Türk Gemi ve kayıklarına el koymaya devam etmektedir.
Gemi avlama planımız şöyle olacaktır. İstikam Mülazım Yüzbaşı İbrahim Bey bizimle beraber olacaktır. Hazırlayacağımız bir yelkenlinin gövdesine 75 kilo dinamit yerleştireceğiz ve üzerine Tekir Ovasından topladığımız portakal sandıklarını üzerine yelkenliye koyacağız.
Dinamit üzerindeki yük azaldıkça fünye üzerindeki yük kalkacağı için ateşleme gerçekleşecektir.
Yelkenlinin arkasında bir sandalımız olacak. İyi yüzme bilen Antalyalı Halil ve arkadaşı bu yelkenlide görev yapacak. Biliyorsunuz, Bataryamızı da Kemer’in Ava Burnu sırtlarının daha kuzeyine yerleştirdik.
Aleksandra menzilimiz içerisinde hareket ederse ateş açmaya da hazır olacağız. Daha önce olduğu gibi gizlemeye çok dikkat edeceğiz. Hepiniz başarımız için Yüce Allah’a dua edelim Gazanız mübarek olsun.
Yer Kemer- gündüz 8 Şubat 1918 saat 09.10
Şelyonya Burnundaki gözcümüz Aleksandra’nın 8 Mart 1918 günü saat 09.10 da Kemer’e doğru geldiğini bildirir.
10 Km. yaklaşan gemiyi gören yelkenlideki kahraman askerlerimiz kayıklarına binerek kıyıya gelirler.
Aleksandra, yelkenlimize 42 adet mermi atar ve uzaklaşır. Herkes yelkenlimizin düşman tarafından alınmadığına üzülürken gemi saat 14.00 de geriye döner ve tekneye bir sandal gönderir. Sandalda bulunan doktor portakalları kontrol eder.
Gemiye verdikleri işaretle gemi yelkenliye yanaşır ve gemiye bağlanarak açığa doğru gider.
Esir olan gemi Komutanı Teğmen DOUCET olayı şöyle anlatır. Geminin yedeğine aldığımız yelkenlideki portakalları geminin vinçi ile boşaltmaya başladık. Son sandığı kaldırdığımızda büyük bir patlama oldu ve gemimiz ortadan yarılıp patlamaya başladı ve yarım saat içerisinde batmaya başladık.
Kıyıya çıkan mürettebatımız Ava Köylüleri tarafından da kurtarılarak Türk Askerleri tarafında yaraları sarıldı. Ayrıca, esirlerden ağır hasta ve yaralılar ise Antalya’ya gönderilerek hastane de tedavileri sağlandı.
Biz Antalya’dan İzmir’e ve oradan da Afyon esir kampına gönderdiler. Bu insanca yapılan muameleler, esir düşen İngiliz ve Fransız esirleri hatıratlarında olumlu bir şekilde anlatmışlardır.

 

SONUÇ:
Maalesef günümüzde toplum olarak adını sık sık duyduğumuz ve bizim olan MEİS Adasındaki Kahramanımız olan Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul’u tanımıyoruz.
Kahramanlarına sahip çıkmayan ve onu yeni nesillerine aktaramayan toplumlar millet olma vasfını koruyamaz ve kaybolurlar. Mustafa Ertuğrul Yüzbaşı, İstiklal Savaşı sonrası Antalya da mütevazı bir hayat sürmüştür.
Aşağıda okuyacağınız film projelerim Kültür Bakanlığında kabul edilmedi.
– YÜZBAŞI MUSTAFA ERTUĞRUL sinema film projem,
– Kıbrıs Barış Harekâtı için Bakanlığa verdiğim AYŞE TATİLE ÇIKSIN sinema film projem
– Ruslarla İLLELEBET TÜRK RUS DOSTLUĞU ortak sinema film projem (o dönem Sovyetler İstiklal Harbimizde 200 irili ufaklı gemi ile 300.000 ton silah teçhizat, malzeme ve 10,5 milyon altın ruble para vermişlerdir) ,
– AFYON-1915 adlı sinema film projemi de bakanlık kabul etmedi.
Bir televizyon söyleşimde’ benim gibi insanlar batı ülkelerinde olsa el üstünde tutarlar’ dedim. Ama yılmadım ve son nefesime kadar da hedef ve ideallerimden vaz geçmeyeceğim.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER