Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hasan ÖZPINAR

İNGİLTERE PRENSİ PHİLİPP’İN BABASI AFYONKARAHİSAR MEVLEVİHANESİ’NDE

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’le evli olan Prens Philipp geçtiğimiz günlerde 100 yaşında vefat etti.
1 haftadır TV’de, gazetelerde, sanal mecrada haberlerin değişmez başlıklarından birisi İngiltere Prensi Philipp’in cenazesi. Artık cenaze töreni yapılsa da habercilerin bu koşturmacası bitse diyoruz.
Haberleri izlerken Prens Philipp’in karışık aile bağları dikkatimi çekti. Buna göre aslen Danimarka’lıydılar. Yunanistan Osmanlı’ya isyan ederek bağımsızlığını kazanınca dönemin egemen güçlerinden İngiltere’nin desteğiyle Danimarka Kralı’nın oğlu Yunan Kralı olarak görevlendirilmişti. Kralın ölümünden sonra yerine oğlu Konstantin kral oldu.
1. Dünya Savaşı sonrasında Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu toprakları İngilizler tarafından Yunanlılara söz verilmiş ve onların Anadolu’yu işgaline göz yummuşlardı. İşgal göz yumma ile sınırlı kalmadı, İngilizler Yunanlılara siyasi, askeri her türlü desteği verdiler.
İşgaller sırasında Yunan tahtında Kral Konstantin bulunuyordu. Konstantin kendini Haçlı orduları Başkomutanı Arslan Yürekli Richard’a benzetiyordu. Bu duygularla İzmir’e geldi. Yanında kardeşi Prens Andrea da vardı.
Prens Andrea Yunan ordusunda fiilen Tümen Komutanı olarak görev yapıyordu. Daha Sakarya Savaşı sırasında esir alınan bir Yunan askeri ifadesinde şunları söylüyordu;
“Tümen Komutanı Prens Andrea, askerlere geçtikleri Türk köylerini ateşe vermelerini emretti. Bu emir Kolordu tarafından bütün tümenlere gönderildi. Prens bu emri verirken yanında bu emirleri kaydeden İngiliz subayı bulunuyordu.’’(Türk İstiklal Harbi Cilt 2, Batı Cephesi, Büyük Taaruz’da Takip Harekatı. Genelkurmay Başkanlığı Yayını Ankara 1968)
Gazi Mustafa Kemal’in 26 Ağustos 1922’de Afyon Kocatepe’de başlattığı Büyük Taarruz neticesinde Yunan ordusu İzmir’de denize döküldü. Prens Andrea da kaçanlar arasındaydı. Yunanistan’da bozgunun mimarları olarak tam kurşuna dizilecekti ki, İngiltere devreye girdi, İngiltere’nin diplomatik girişimleriyle affedildi. Fransa’ya sürgüne gönderildi.
Andrea ve askerlerinin Anadolu’yu yakıp yıktığı, insanları katlettiği günlerde bir oğlu oldu. Oğlunun adı Philip’ti. Philip, Yunanistan’da doğdu. İngiltere’de okudu. İngiliz Kraliyet Donanması’na subay oldu. İkinci Dünya Savaşı’na savaş gemisi komutanı olarak katıldı.1947 yılında İngiltere tahtının varisi Elizabeth’le evlendi. Karısı Elizabeth 1952’de tahta geçti, kraliçe oldu. Andrea’nın oğlu Philipp’te Prens ünvanı ile Edinburgh Dükü ilan edildi. Bugün aile Armasında hâlen Yunanistan bayrağı ve Danimarka Kraliyet Bayrağı bulunmaktadır.
İşte Anadolu’da Anadolu’da unutulmaz zulümler yapan Yunan prensi Andrea, bugünkü İngiltere Kraliçesi’nin kayınpederiydi! Bugünkü İngiltere tahtının varisi Prens Charles’ın da dedesi.
Elimde geçtiğimiz yıllarda yayınladığım “Anılar ve Fotoğraflarla İşgal Günlerinde Afyonkarahisar” kitabı var. Sayfa 156’yı açıyorum, bir fotoğraf gözümün önüne geliyor.
Mevlevi Türbe Camii’nde Sultan Divani Hazretleri’nin türbesinin ayakucunda çizmeleriyle poz veren Yunan Prensi Andrea. Anadolu’yu yakıp yıktıkları yetmemiş, Afyonkarahisar’a gelmiş böyle poz vermiş. İşte bugün cenaze töreni yapılacak olan Prens Philipp’in babası. Siz olsanız ne düşünürsünüz?

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti