Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNSAN AMEL EDERKEN İRADESİNİ KULLANABİLİR Mİ?

Kaza ve kader konusunda akla gelen soruların başında; “İnsanlar yaptıkları bir ameli kaderlerinde yazılı olduğu için mi, yoksa kendi istek ve arzularına göre hür iradeleriyle mi yapmaktadırlar? Sorusu gelmektedir.
Bu soruya verilecek cevap: Elbette hür iradeleriyle olacaktır. Allah (c.c.) kulları için şerri murad etmez. Fakat kul şerri isterse Allah(c.c) istemese de kulun iradesi gereği şerri yaratır. (Zümer 39/ 7) Yoksa insanların imtihan edilmelerinin ve hesaba çekilmelerinin hiçbir anlamı kalmazdı. İsteyen iyiyi, isteyen kötüyü seçer, dileyen iman eder, dileyen iman etmez sonunda seçmiş olduğu tercihe göre ya mükâfatını ya da mücâzâtını/cezasını görür. “De ki: “Hak (olan bu Kur’an) Rabbinizdendir. Artık dileyen inansın, dileyen de küfre sapsın (kâfir olsun).” (Kehf 18/ 29) “İyilik ederseniz kendinize iyilik etmiş olursunuz. Kötülük yaparsanız yine kendinize yapmış olursunuz.” (İsra 17/7)
Allah (c.c.) Hayrı da şerri de yaratır. Hayrı murad eder, ama şerri murad etmez. Yalnız şerre yönelene kapıyı açık tutar, istemese de kul istediği için şerri de yaratır. Çünkü sonuçta insan imtihan âlemindedir.
İnsanların bir kısmı yaptıkları iyi ve güzel şeyleri kendilerinden başlarına gelen kötülükleri ise kaderden ve dolayısıyla Allah’tan bilirler. (Ne yapalım kader böyleymiş derler) Hâlbuki Cenâbı Hakk yüce kitabımızda kötülüğü nefsinizden, iyiliği Allah’tan bilin demektedir:
. (Ey insanoğlu!) sana gelen her iyilik Allah’tandır, sana ne kötülük dokunursa kendindendir.” (Nisa 4: 79) İnsan, Allah’ın istediği gibi, kötülükleri kendinden bilmeli ki, sorumluluktan kaçmasın. İyilikleri Allah’tan bilmeli ki, mağrur olmasın.
Hayr; Allah’ın Kuran’da geçen isimlerindendir. (Taha 20: 73) Hayrı, zatına isim olarak seçen Allah’a, şer izafe edilemez. Kuran’da “bi yedike’l-hayr /hayır sendendir” diyen ayet vardır fakat (Al-i İmran 3: 26) “bi yedike’l şer/Şer Sendendir” diyen tek bir ayet yoktur. İsmi “Hayr” olan Allah’tan şer değil, hayır hâsıl olur. Kuran’da hayr 20′ye yakın ayette Allah’a isnat ve izafe edilirken; Şer kelimesi 30 yerde geçtiği halde, hiçbir yerde Allah’a isnat ve izafe edilmez. Allah; “Dilediğim iman eder, dilediğim küfreder” dememiş; De ki: “Hak, Rabbinizdendir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkâr etsin” (Kehf 18: 29) Demiştir.
Allah; “Hidayetiniz ve dalaletiniz/Sapıklığınız kaderinize bağlıdır” demeyip; “Kim hidayet yolunu seçerse, bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa, kendi zararına sapmış olur. Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü üstlenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe (kimseye) azap edecek değiliz” (İsrâ 17/ 15) demiştir.
Allah; “Sizler Benim yazdığım istikamette gitmek zorundasınız” demedi; “Dileyen istikamet üzere bir yol tutsun” dedi. (Tekvîr 81/ 28)
Allah; “Benim kendisine imanı ve salih amel yazdığım kullar kurtulmuştur” demeyip; “ … İman edip de sâlih (sevaplı) amel (ve hareket)lerde bulunanlar, hem de birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler kurtulmuşlardır” demiştir. (Asr 103/1,2,3)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER