Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İNSAN HAKLARI

2. Dünya Savaşı’nın ağır koşulları ardından ortaya çıkan 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş ve 1948 yılından bu yana her yıl kutlanmaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin birçok maddeleri vardır. Bu bildirgenin ilk iki maddesini hatırlayalım.
Madde-1- Bütün insanlar özgür, onurlu ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır. Birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.
Madde-2- Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal kanaat, etnik köken, mülkiyet, doğuştan veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetmeksizin bu bildirgede belirtilen bütün hak ve özgürlüklere sahiptir. Diğer maddelerin özünde de hep özgürlükler vardır. Bu önemli maddeleri 1400 yıl önce İslam dini bizlere bildiriyordu. İnsan haklarının en güzel uygulandığı rejimler laiklik ve hukukun üstünlüğü olan Cumhuriyet yönetimleridir.
100 yıl önce kurulan Türkiye Cumhuriyeti buna en güzel örnektir. Yurdumuz Anadolu’da dilleri, dinleri, mezhepleri, etnik kökenleri ayrı olan birçok toplumlar var. Her dinden olanlar kendi dinlerini rahatlıkla yaşayabilmektedirler. Yurdumuzda başka diller de vardır ama bu grupların ortak dilleri Türkçe’dir. Türkçe Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak dilidir. Türkiye’de kimse kimseye sen Laz’sın, Kürt’sün, Arap’sın, Çerkez’sin, Yahudi’sin demiyor. Din ve mezhep kavgası gelişmemiş ülkelerde ortaya çıkar. Mezhep kavgaları Müslümanları parçalayıp sömürmek için emperyalistlerin işidir. Son zamanlarda İslam dini terörle birlikte gösterilmeye çalışılıyor bu da batının işidir. Bizler bu oyunlara gelmemek için hurafelerle değil Kur-an’daki gerçek İslam’ı yaşamalıyız. İnsan haklarına değer ve önem vermek toplumları her alanda başarılı yapar. Toplumların ve bireylerin huzurlu ve mutlu bir ortamda yaşamalarını sağlar. Kutuplaştırma ve ötekileştirme politikaları basit davranışlardır.
Gerçek politikalar insan onuruna saygılı, eşitliği koruyan bilimsel başarıların ortaya çıkmasını sağlayan ortamları hazırlamaktır. Gelir dağılımı adaletli olan ülkelerde insanların mutluluğu ve huzurları vardır.
İNSANLAR
Evrensel bildiride
Sayılan bütün haklar
Dünyanın her yerinde
Özenle korunsun

Onurlu bir yaşamı
Kardeşce paylaşmalı
Sevmeyi öğrenmeli
İnsanca yaşamalı

Kalksın kulluk kölelik
Renk, dil, din ayrımı olmasın
Eşit doğan insanlar
İnsan gibi yaşasınlar.
10 Aralık İnsan Hakları Günü hepimize kutlu olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER