Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

İnsanlara Hizmet Etmek İbadettir – Kocatepe Gazetesi

Muharrem Günay 16 Mayıs 2010 Pazar 03:00:00
  Namaz dinin direği olmakla beraber namazın yanında insanlara ayırım yapmadan hizmet etmek te başlı başına bir ibadettir. Bazı İslam âlimlerine göre, “Namaz oruç gibi ibadetlerin çoğu insanın kendisi kendi iyiliği içindir. Asıl ibadet nasa- insanlara hizmettir. Pîri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’ye göre de Yüce Allah katında “En büyük, en yararlı ve en çabuk erdirici ibadet, insana hizmettir” ama ihtiyaçlı olana yani “garip, fakir, yetim olan insana hizmettir.”
Sevgili Peygamberimiz: “İnsanların hayırlısı, insanlara faydası olandır” . “Buyuruyor. (Binbir Hadis,1/426)
Resulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
“Mü’minin benzediği bir ağacı söyleyiniz, o öyle bir ağaçtır ki yaprakları hiç dökülmez, meyvaları bir vakit yok olmaz. O işte Hurma ağacıdır.” (Mü’min de her yönüy­le başkalarına faydalı olmalı ve özviyle meyvasını dağıtmalı) (İmam Suyuti, 1/34)
“Yaradılmışların hepsi Allah’ın ailesidir. Bunların içinde Allah’ın en fazla sevdiği halka faydalı olandır.” (Bin” bir Hadis, hadis no: 434 M. Arif) “
Namaz, oruç gibi hizmetlerin yanında insanlara, soydaşlarımıza, bir araya gelecek dernek ve teşkilatların, mescitlerin yapılması ve açılması da onlara sohbet imkânı sağlamakta büyük bir ibadettir. Bu konuda da Kâinatın Efendisi şöyle buyuruyır:
“Bir hayrın yapılmasına yardım eden hayır ve sevapta onu yapan gibidir. “(Binbir Hadis, hadis no: 442 M Arif ),
“İlahi rahmete ulaşanlar, insanlara hatta hayvanlara karşı merhametli, şefkatli ve güzel davrananlardır. Yeryüzündeki bütün milletlere merhamet ediniz, gökyüzünde bulunanlar da size merhamet etsinler. ” (Binbir Hadis, hadis no: 460
Bir hadisi kutside:
“Allah dedi ki:- Ey insan hasta oldum, ziyaretime gelmedin.
İnsan sordu:- Ey Rabbim sen âlemlerin Rabbisin… Seni nasıl ziyaret edeyim? Allah buyurdu:- Bilmiyor musun? Falan kulum hasta oldu; ama sen onu ziyaret etmedin; eğer onu ziyaret etseydin; Beni yanında bulacaktın.
Allah dedi ki:- Ey insan. Açtım, doyurulmamı istedim; beni doyurmadın.
İnsan sordu:- Ey Rabbim ben seni nasıl doyururum? Sen alemlerin Rabbisin.
Allah buyurdu:- Falan kulum senden yemek istedi; sen yedirmedin… Bilemedin mi? Ona yedirseydin beni yanında bulacaktın. Allah buyurdu:- Ey insan su istedim; vermedin.
İnsan sordu:- Ey Rabbim sana nasıl su vereyim? Sen alemlerin Rabbisin.
Allah buyurdu:- Falan kulum senden su istedi; vermedin. Ona su verseydin; Beni yanında bulacaktın… Bunu da mı anlayamadın?”
Evet, bu kutsi hadiste Sevgili Peygamberimiz, Allah’ın vahyettiğini kendi sözleriyle bize anlatmıştır. Bu kutsi hadiste de görüldüğü gibi, hasta, aç, susuz insanın gönlünü almak ve insanlara hizmet etmek “Allah’a yakın olmanın en kestirme yoludur”.
Yusuf Has Hacip Kutadgu Bilig’de insanın tanımı şöyle yapılmıştır: “Kişi (insan) derler, insan kimdir; insan başkalarına faydalı olan ve onların işlerini gören kimsedir.” (3269. b.)
Dede Korkut hikayelerinde hakanların, idarecilerin babalık görevlerine, toylarına ve ziyafetlerine ait çok önemli bilgiler vardır. Bu bilgiler arasında bir Oğuz Beyi:
“Aç görsem doyurdum; yalıncak görsem donattım; depe gibi et yığdırdım; göl gibi kımız sağdırdım”ifadeleri ile sanki Orhun (Göktürk) kitabelerinden bir parçayı nakletmiştir. Kaşgarlı Mahmud hanların bayram ve düğünlerde otuz arşın yükseklikte, minare gibi, sofra kurup yağmalattıklarını yazar. (O. Turan,T.CHM. 1: 105)
Mâdemki İslâm’a göre en yüce ibadet insanlara nizmettir. Öyleyse bu konuda Yüce kitabımız Kur’an ne diyor:
Bakara suresi 83. ayette:
“… Allah’tan başkasına ibadet etmeyin, anaya, babaya, hısımlara, yetimlere, yoksullara iyilik yapın…”
İşte en-Nisa 36. ayette:
“Allah’a ibadet edin, ona eş koşmayın. Anaya, babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, gariplere, emriniz altındakilere iyilik edin” denilmektedir.
Yüce kitabımız Kur’an’da yukarıdaki ayetlere benzer çok ayet vardır.
Bu ayetlerden er-Rum suresi 38. ayette, Yüce Allah’ın cemalini görmek isteyenlere akrabaya, yolcuya ve yoksula haklarını vermeleri tavsiye edilmekte ve şöyle buyrulmaktadır: “Haydi akrabaya, yoksula, yol oğluna hakkını ver. Bu ALLAH’IN CEMALİ’ni dilemekte olanlar için hayırlıdır ve onlar korktuklarından emin, umduklarına nail olacaklardır.”
Bu ayette de açıkça görüldüğü gibi, Allahın Cemali’ni dileyenler, yani Allaha ulaşmak ve O’nu görmek isteyenler, yani kendileri için Mirac talebinde bulunanlar, akrabaya, yoksula, yolda kalmışa haklarını verecekler. Yüce Kur’an “hak”larını ver diyor. Yani verilen onların hakkı olandır. Yüce Kur’an güvence veriyor. Diyor ki: “Onlar korktuklarından emin olacaklar; umduklarına erişeceklerdir.”

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER