Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İscehisar’a “Mermer Akademisi” kuruluyor – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar’ın ihracatında lokomotif sektör
İscehisar’a “Mermer Akademisi” kuruluyor

Afyonkarahisar’ın ihracatında lokomotif sektör olarak öne çıkan mermercilikte, kazanılan parayı artıracak, ürün kalitesini yükseltecek yeni bir proje yürütülüyor. Zafer Kalkınma Ajansı ile İscehisar Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde sürdürülen “Mermerde Yüksek Verim Yüksek Katma Değer Projesi” çerçevesinde mermerin işlenmesi, mermer hakkında eğitim verilmesi ve mermerin ekonomiye daha çok katkı sağlaması hedefleniyor.
6 MİLYON LİRALIK PROJE
24 ayda bitecek ve 6 milyon liraya mâl olacak proje çerçevesinde kurulacak ve “Mermer Akademisi” adını taşıyacak tesisin temel işlevleri şöyle belirlendi:
-Firmalara mermer çıkarma, işleme ve üretim süreçlerinde verimliliği artırmaya ilişkin danışmanlık sağlanması
-Firmalar arasında kalite güvence ve sertifikasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla danışmanlık sağlanması
-Firmalar ve Üniversite arasında karşılıklı bilgi ve teknoloji transferinin sağlanmasına yönelik danışmanlık verilmesi
-Sektörel bir marka oluşturulması, söz konusu markanın yaygınlaştırılması ve tanıtımın yapılması
-Firmaların ara ve uç ürünlerinin akreditasyon süreçlerinin üniversite işbirliğinde yürütülmesi,
-Firmaların mevcut elemanlarının becerilerinin artırılması amacıyla uygulamalı mesleki ve teknik eğitim verilmesi
-Firmalara uç ürünlerin geliştirilmesi aşamasında tasarım hizmeti verilmesi
-Geliştirilecek ortak veritabanı ve satış portalı üzerinden ve istihdam edilecek satış elemanları aracılığıyla firmalara pazarlama desteği sağlanması.
İHRACATI DOĞRUDAN ARTIRACAK
Projenin uygulanmasının ardından blok mermerden işlenmiş mermere, işlenmiş mermerden katma değeri yüksek ve markalaşmış mermer ürünlerine doğru yönelmenin sağlanacağı ve ihracatın artacağı öngörülüyor. Bu projenin aynı zamanda hem firmalar arasında, hem de kamu kurumları ile firmalar arasındaki işbirliğini güçlendirileceği belirtiliyor.
MUTABAKAT
TOPLANTISI YAPILDI
Öte yandan Mermerde Yüksek Verim Yüksek Katma Değer Projesi’nin Proje Başlangıç ve Proje Mutabakat Toplantısı, Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz’ın başkanlığında yapıldı. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, İscehisar Kaymakamı Muhammet Öztabak, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Oyur, İscehisar Mermer İhtisas OSB Müdürü Muhammed Bacaksız, Yönetim Kurulu Üyeleri ile mermer sektöründe faaliyette bulunan iş adamları katıldı.
ÜRÜNÜ SATMAZSAK
BİR ANLAMI YOK
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz; “Mermer sektörü Afyonkarahisar’ımızın ana itici gücüdür. Mermer önemli, bugüne kadar geldiği nokta da önemlidir. Ancak bu yeterli değildir. Bunu daha iyi bir aşamaya getirmek adına bu proje inşallah bir başlangıç olacaktır. Mermerimizin katma değerini arttırabilmek, markalaşabilmek, pazarları bulabilmek, pazarlara ulaşabilmek, pazarı yönlendirebilmek yada pazarın ihtiyacına göre mal üretebilmek çok önemlidir. Meseleye hangi açıdan bakarsak bakalım önemlidir. Çünkü ürettiğimiz ürünü satmamız gerekir. Bunu satmadan üretmemizin bir anlamı yok. Zaten uzun vadede de bu devamlı olmaz. Satabilmemiz için de öncelikle bizim pazarın ihtiyaçlarını iyi analiz etmemiz lazım, meseleye o yönüyle bakmamız lazım. Pazarları bizim yönlendirmemiz lazım. Zaman zaman da biz yeni buluşlarla da pazarı yönlendirebiliriz. Sadece ihtiyaca da bakmamamız lazım” dedi.
MEVCUT MARKALAR
DAHA İYİ OLMALI
Vali Tutulmaz, şöyle devam etti:
“Hem buluşlarla, hem de pazarın ihtiyacını birlikte ele almamız lazım. Ama en önemlisi bunu yapacak insanların eğitilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesidir. Bu da bu projenin en önemli ayaklarından birisidir. Bizim üretim kadar bunların bir marka değeri halinde pazarlanması çok daha önemlidir. Bugün aynı hizmeti sunan ama markası bilinen bir ürünü daha yüksek bir ücret karşılığında almaya vatandaşlar daha hazırdır. Onu daha güvenilir bulduğu için mevcut markalarımızı daha iyi hale getirmemiz lazım. Yanlarına yeni ve daha kaliteli markalar getirmemiz lazım. İscehisar’daki, Afyonkarahisar’daki mermercileri dünyada tanınan markalar haline getirmemiz lazım. Zaten tanınıyorlar ama bunları daha da tanınır hale getirmemiz lazım. Bir de markaları seçerken belki de biraz daha uluslararası düzeyde akılda kalabilecek markalar üzerinde girişimcileri yönlendirmemiz lazım. Bizim için bazı kelimeler yöresel anlam ifade edebiliyor, ama uluslararası arenada bunların daha kalıcı, daha kısa şeylerle hafızada kalacak şekilde olmasında fayda var. Buna da bu eğitim anında sadece üreticilere ve çalışanlara değil, müteşebbislerin de aslında bilgilendirilmesinde fayda var. Eğitimin çok yönlü olmasında fayda var. Ben bu yönüyle önemsiyorum. Bir de bu projenin önemli gördüğüm yönü genelde şehrin dinamiklerinin hepsi projenin bir paydaşı.”
Toplantının sonunda Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yusuf Balcı, ‘Mermerde Yüksek Verim, Yüksek Katma Değer’ Projesi ve mermer sektörü ile ilgili görüşlerini paylaştılar.
>> Murat ARISOY’un Haberi