Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

İŞSİZLİK VE PANDEMİ

Malum olduğu gibi covid mikrobunu tanıyalı bir yıl oldu. Bu bir yıl içinde hem dünyada hem de ülkemizde çok şeyler değişti. Alışkanlıklarımız, ilişkilerimiz, yakınlıklarımız, alış veriş şeklimiz, hasta ziyaretlerimiz, cenazelerimiz hep değişti. Aslında bizi biz yapan üstün özelliklerimizi de özledik. Hatta normal ölümlerimizi ve normal hastalıklarımızı dahi özledik.
İşin bir de ekonomik yönü var tabi ki. Birçok işyeri kapandı ve esnaf zor durumda kaldı. Bir yıla yakındır kapalı olan firmalar var. Özellikle üniversitelerin kapalı olmasından dolayı üniversite öğrencilerine hitabeden barınma yerleri ve kafeler bunların başında. Doğal olarak kapanan firma sahipleri işçilerini çıkarmak zorunda kaldı. İşçilerin bir kısmı devlet desteklerinden faydalanıp geçimlerini bu güne kadar sağladılar. Bu ve başka sebeplerden dolayı İşsizliğin arttığı doğrudur.
İşsizlik artıyor artmasına ancak, iş beğenmemek de artıyor. İnsanlar işsiz olduklarını söylüyorlar, diğer taraftan iş beğenmiyorlar. Çalışmamak için bahane arıyorlar. Ben bu konuda kendimi yetiştirdim mi, ben bu işyerine nasıl faydalı olabilirim, alacağım maaşı nasıl hak edip helal kazanmış olurum sorularına cevap araması yerine, mesai saatleri, servis, yemek vs. yi bahane edip çalışmıyorlar. Veya çalışmaya başlamış, her şey konuşulduğu gibi devam ederken, kendisinin gelişmesi ve tecrübe kazanması için gayret edilirken sebepsiz yere işi anında bırakıp gidiyor. Yada hiç haber verme ihtiyacı bile hissetmeden işe gelmiyor.
Birde çalışırken her şeyi öğrendiğini zannedip huzuru bozup gidenler var. Ustaya saygı yok. “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum.” sözünün hükmü kalmamış.
Değerli dostlar; bir çok konuda olduğu gibi iş konusunda da yeni nesil sorumluluk almıyor. Sabırsızlar, yapmak yerine bir çok şeyi karşı taraftan bekliyorlar. Ciddi değiller.
Bazı zamanlarda bizlerde işyerlerimize eleman arıyoruz. Yukarıdaki saydıklarımı maalesef fazlaca yaşıyoruz. Bakıyorsunuz iş başvurusunda bulunan şahıs üç yılda beş işyeri değiştirmiş. Hiçbir şey öğrenmemiş. Zamanını boşa geçirmiş. Neden ayrıldığını sorduğunuzda geçersiz sebepler söylüyor.
Bu konu sadece işverenlerin sorunu değil, ülkemizin genel sorunu olduğu için görüşlerimi siz değerli dostlarla paylaşmak istedim.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER