Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İstanbul Sözleşmesinden değil önümüzden çekilin”

CHP İl Kadın Kolları

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Çoğay, İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediklerini eşzamanlı olarak tüm Türkiye’de haykırdıklarını söyledi. Çoğay, “Sözümüz açık, kararımız net: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Türkiye’nin her ilinde tek ses olarak haykırıyoruz: İstanbul Sözleşmesinden değil, önümüzden çekilin” dedi

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Kadın Kolları Başkanlığı tarafından 19 Haziran 2021 Cumartesi günü Zafer Kent Meydanı’nda aynı gün İstanbul Maltepe Sahil Miting Alanı’nda yapılan “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz” mitingine destek verildi.
“KAZANILMIŞ HAKLARIN
GASPINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sibel Çoğay, mitingin yapıldığı Maltepe’de en az 2 milyon kişilik alanın sadece bin kişi ile sınırlandırılmasının, kadınlardan korkulduğunun göstergesi olduğunu kaydetti. Çoğay, “CHP Kadın Kolları olarak ‘Kotalar Bize Dar’ diyerek yola çıktık. ‘Sayılar Bize Dar’ diyoruz ve Türkiye’nin her noktasından sesimizi yükseltiyoruz. ‘İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmiyoruz.’ İstanbul’da toplanan kız kardeşlerimizle dayanışma içerisindeyiz. Bu amaçla, CHP Kadın Kolları olarak 81 ilde eş zamanlı basın açıklaması yapıyoruz. Biz kadınlar, kazanılmış haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Tek adam rejiminin 20 Mart 2021 tarihinde, gece yarısı açıkladığı İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararını tanımıyoruz, tanımayacağız. Bizler, bu hukuksuz kararının iptali için Danıştay’a başvuruda bulunduk. Yürütmenin durdurulması kararını beklerken, 30 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de, ikinci bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlandı. Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin fesih tarihinin 1 Temmuz olduğu belirtildi. Bu karar, açıkça yargıya talimat niteliğindedir. Nitekim Danıştay, 1 Haziran 2021 tarihinde açtığımız davaya yönelik, ‘İdarenin savunması alındıktan sonra inceleme gerektiğine.’ hükmetti. Kadınlar için hayati öneme sahip İstanbul Sözleşmesi konusunda Danıştay’ın savunma almak için bile iki ay beklediği böylece ortaya çıkmış oldu.” dedi.
“SÖZLEŞME TBMM İRADESİ YOK SAYILARAK FESH EDİLEMEZ”
“Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’e sesleniyoruz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin tek cümlelik kararda ne bir gerekçe, ne de bir açıklama bulunuyor. 1 Temmuz’a sayılı günler kaldı. Acilen hukukun üstünlüğünü gösteren bir karar alın.” diyen Çoğay, “Meclis’teki tüm partilerin oybirliğiyle kanunlaşan İstanbul Sözleşmesi, TBMM’nin iradesi yok sayılarak feshedilemez. Anayasa’ya açıkça aykırı olan bu kararı derhal iptal edin. Danıştay bu hukuksuzluğa ‘Dur!’ demek için daha neyi bekliyor? Kadınlar her gün katledilirken, şiddete uğrarken, böylesine önemli bir davayı rutin bir dava gibi ele alamazsınız. İnsan haklarıyla ilgili bir davada, her dakika çok değerlidir. Siz ise, 63 gün sonra ancak savunma istemeye karar verebildiniz. 1 Temmuz geçtikten sonra, karar verseniz ne olacak? Üstelik bu karar hukuka aykırılık yönünde olursa, uluslararası bir skandala imza atmış olacaksınız. Davayı yürütüş şeklinizden, talimata boyun eğdiğiniz anlaşılıyor. Bir çağrı da Venedik Komisyonu’na yapıyoruz. Fesih kararının yürürlüğe girmesi için açıklanan 1 Temmuz tarihi ertelenmelidir. Çünkü Türkiye’de tek adam rejiminin talimatı ile işleyen hukuk sistemi ağır ve hantaldır. Danıştay’a yaptığımız başvuru henüz sonuçlanmadı. Savunma için iki ay bekleyen Danıştay’ın, fesih kararı yürürlüğe girene kadar karar mekanizmasını çalıştırmayacağı görülüyor. Bu nedenle, fesih kararının yürürlüğe giriş tarihi iç hukuk yolları tükenene kadar ertelenmelidir.” diye konuştu.
“CHP YAŞAMHAK
PROJESİNİ BAŞLATTI”
İmza tarihinde İstanbul Sözleşmesi’ni yere göğe sığdıramayan dönemin Başbakanının, bugün sözleşmeyle ilgili karalama kampanyaları yürüttüğün ifade eden Çoğay şöyle konuştu: “Oysaki erkek şiddetini ve çocuk istismarını önlemek, herkesi şiddete karşı korumak, şiddet faillerini yargılamak, devletin anayasal yükümlülüğüdür. Bu yükümlülükten kaçamazsınız. Biz, icracı bir konumda olmamamıza rağmen, sözleşmenin gereklerinden birini hayata geçirdik ve ‘YaşamHak’ projemizi başlattık. CHP Kadın Kolları olarak, kadına yönelik şiddeti durdurmak ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak amacıyla, genel merkezimizde 7/24 faaliyet gösteren bir çağrı merkezi kurduk. 444 82 85 numaralı hattımız kanalıyla şiddet mağduru kadınlara, istismara uğrayan çocuklara ve ailelerine, 81 ilde hizmet veriyoruz. Barolarla imzaladığımız protokoller çerçevesinde ücretsiz hukuki destek sunuyoruz. PDR ile imzaladığımız protokol çerçevesinde, ücretsiz psikolojik rehberlik hizmeti veriyoruz. Ayrıca bazı illerde iş ve eğitim desteği sunuyoruz. Sosyal Güvenlik Mevzuatı, İş Kanunu ve Vergi Mevzuatı hakkında da bilgilendirme hizmeti verdiğimiz iller bulunuyor. CHP’i belediyelerin olduğu yerlerde, şiddet gören kadınların barınma ihtiyacını karşılıyoruz. Sözleşmenin fesih kararının ardından, YaşamHak otobüsümüzle yollara çıktık. Türkiye’yi adım adım gezerek kadınlara haklarını ve İstanbul Sözleşmesi’nden neden vazgeçmediğimizi anlatıyoruz. Gittiğimiz her yerde, şiddet mağduru kadınlarla buluşuyor ve ülkemizdeki kadınların yaşadığı şiddetin tolere edilemez olduğunu görüyoruz.”
“MÜCADELEMİZ 1 TEMMUZ’DAN SONRA DA DEVAM EDECEK”
İstanbul Sözleşmesi’nin hukuksuz şekilde fesih edilmesi halinde, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP iktidarında, sözleşmeyi tekrar yürürlüğe koyacak adımları atma sözü verdiğini belirten Çoğay, “Kimse biz kadınların örgütlü gücünü hafife almasın. Mücadelemiz 1 Temmuz’a kadarki sıkışık zaman dilimi ile sınırlı değil. 1 Temmuz’dan sonra da mücadelemiz devam edecek. Sözümüz açık, kararımız net: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Türkiye’nin her ilinde tek ses olarak haykırıyoruz: İstanbul Sözleşmesinden değil, önümüzden çekilin. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Yaşasın Kadın Dayanışması.” ifadelerini kullandı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti