Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşte meydan, işte festival

İşte meydan, işte festival

10-13 Ekim tarihlerinde Zafer Meydanı’nda gerçekleşecek olan Ahmet Şemsettin Karahisari (AŞK) Kültür ve Sanat Günleri, Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali törenle başladı. Vali Mustafa Tutulmaz, “Son dönemlerde festivaller, fuarlar, çalıştaylar, sempozyumlar gibi birçok etkinliğin tek amacı var; ilimizi tanıtmak” dedi. Hizmete yeni alınan Zafer Meydanı’nın dolu dolu kullanıldığı Festival etkinliklerine vatandaşlar da yoğun katılım gösterdi. Zengin program ve Meydan’daki düzenleme katılımcılardan tam not aldı

 

 

Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği tarihi şahsiyet, büyük hat ustası Ahmet Şemsettin Karahisari’nin isminin baş harflerinden hareketle AŞK ismini alan Kültür ve Sanat Günleri’nin ilk ayağı dün başladı. İmaret Camii önünden Zafer Meydanı’na kadar yapılan kortej eşliğinde başlayan Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali Zafer Meydanı’nda gerçekleşen konuşmalarla devam etti. Törene, Vali Mustafa Tutulmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, Belediye Başkan Vekili Murat Öner, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, bölge ve il müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Afyonkarahisar’ın turizmde de geliştiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, her geçen gün Afyonkarahisar’ın adını daha da duyuracaklarını ifade etti.
Zafer Meydanı’nda yapılan bir çok etkinliğe her geçen gün yeni etkinlikler eklediklerini aktaran Belediye Başkan Vekili Murat Öner, Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali’nin her yıl gerçekleştireceklerinin altını çizdi.
“SANATÇILARIMIZI YERELDEN ULUSALA TAŞIYORUZ”
Sanatçıları yerelden ulusala taşıdıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, “Sanatçıyı, halkı, yerel yönetimleri bir araya getiren, bu sayede kültürel çeşitliliğin korunmasına ve kültürler arası diyalogun geliştirilmesine katkı sağlayan bir etkinlik olarak Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali’nin düzenlenmesindeki temel amacımız; kültürel değerlerimizin korunması, yaşatılması, kuşaktan kuşağa aktarılması, geleneği sürdüren sanatçılarımızın tanıtılması ve desteklenmesidir. Aynı zamanda bu etkinlikler vasıtasıyla el sanatlarında teknik, motif, renk, malzeme gibi unsurlar ile sanat adabı, ahilik kültürü gibi konularda da sanatçılar için önemli bir paylaşım ve bilgi alışverişi ortamının sağlandığını görüyoruz. Kültürel mirasımızın görkemli örneklerinin, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim Ve Kültür Kurumu) vasıtasıyla dünyaca tanınmasına ve insanlığın ortak mirası olmasına yönelik ciddi adımlar atıyoruz. Yoğun gayretle sürdürdüğümüz kültürel diplomasi ile milletimizin değerlerinin tüm dünya tarafından bilinmesine ve bu sayede oluşacak kültür ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Az sonra açılışını yapacağımız festivalde yer alan ve kadim kültürümüzün taşıyıcılığını yapan sanatçılarımız tarafından yaşatılan geleneksel sanatlarımızı yerelden ulusala taşıyor ve insanlığın ortak mirası haline getiriyoruz.” dedi.
“AFYON’DA 45 KİŞİ, YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ OLARAK İLAN EDİLDİ”
Afyonkarahisar’daki 45 ustayı ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ olarak ilan ettiklerini belirten Genel Müdür İbiş, “Bizler, belirli kriterleri sağlayan miras taşıyıcılarını, yaşayan insan hazinesi ilan etmekte ve düzenlenen bir törenle de ödüllendirmekteyiz. Bugüne dek aralarında Afyonlu keçe ustamız Ahmet Yaşar Kocataş’ın da aralarında bulunduğu 45 kişi, yaşayan insan hazinesi olarak ilan edilmiştir. ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri’ ödül törenlerimizi, Cumhurbaşkanımız himayelerinde gerçekleştirerek, çalışmalarımızı daha geniş kitlelere duyurmakta; bu vesileyle kültürel miras bilinci hakkında, toplumda bir farkındalık ve görünürlük yaratmaktayız.” ifadesine yer verdi.
“AFYONKARAHİSAR İKLİMLERİN KESİŞTİĞİ YER”
Vali Mustafa Tutulmaz, “O kadar güzel etkinlikler yapıyoruz ki bu etkinlikler nihayetinde ilimizin tanıtımına, ilimizin daha bilinirliğine ve ayrıca kültürel değerlerimizin bundan sonraki kuşaklara aktarılmasına ve sanatçılarımıza, zanaatkarlarımıza değer verme yönünde büyük etkinlikler. Bunda emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Yaptığımız bu etkinlik, tek başına yapılabilecek uzun ömürlü bir etkinlik olması dileğiyle birincisi diye başladı. İnşallah bundan sonra geleneksel olarak devam eder. Afyonkarahisarımız’da gerçekten bu potansiyellerini tanıtmak adına birçok etkinlik yapıyoruz. Son dönemlerde festivaller, fuarlar, çalıştaylar, sempozyumlar gibi birçok etkinliğin tek amacı var; ilimize tanıtmak. Geldiğimiz çağda turizm önemli gelir kaynaklarından birisi. Toplumlar ne kadar sanayileşmiş olursa olsun turizmden elde ettiği gelir önemli. Gerçekten Afyonkarahisar iklimlerin kesiştiği yer olması dolayısıyla birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerin hepsinin kalıntıları şu anda elimizde mevcut. Bunların bundan sonraki kuşaklara aktarılabilmesi gerekir. Geçmişte belki askerlerimizin el emekleri ekonomik olarak bir değer ifade edebiliyordu. Zamanla bunlar sayıları azaldı ve toplumda yeterince belki karşılığı olmamaya başladı. Ancak bizim bunlara sahip çıkmamız lazım, bunlar bizim geçmişimizle gelecek arasında hayat bulacak olan etkenlerdir, kişilerdir. O yüzden sanatçılarımıza ve bu sanat eserlerine sahip çıkmamız lazım. Biz şükür Allah’a bunları daha da geliştirmek adına birçok etkinliği yapıyoruz. Ayrıca ilimizin marka değerini artırmaya çalışıyoruz. Etkinliklerle yapıyoruz gerekse de yer bulmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri hep birlikte “Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali” açılış kurdelesini kesti. Daha sonra da protokol üyeleri sanatçıların bulunduğu stantları gezdi. Protokol üyeleri tek tek stantlarda bulanan sanatçı ve zanaatkârlarla sohbet etti. Öte yandan etkinlikte Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Bölüğü’nün dinletisi büyük alkış aldı. >> Ali Fuat Güçlüer’in Haberi

 

 

AŞK Festivali’nin 2. günü de dolu dolu

 

 

Ahmet Şemseddin Karahisari (AŞK) Kültür ve Sanat Günleri Afyonkarahisar 1. Altıneller Geleneksel El Sanatları Festival programının ikinci günü de dolu dolu

 

Festivalin ikinci günü olan bugün Zafer Meydanında sabah saat 10.00’dan itibaren Zanaatkârların sunumu başlayacak. Gündüz programında; İlçelerin tanıtım filmleri yayınlanıp, karikatür uygulamaları gerçekleştirilecek.
Ata Sporlarından Okçuluk ve Matrak Oyunlarının yanı sıra Cafer Eyidoğan Hat İcrası ve Atölye Çalışması yapılacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şemsettin Karahisari Ortaokulu gösterisinden sonra Selcan Kurnaz’ın masal anlatımı sunulacak. Zanaatkârların Atölye Çalışmalarından sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hattat Ahmet Karahisari Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu İlahi Grubu sunum yapacak.
Mehmet Öztürk’ün Dinar Marsyas Musiki Kültür Derneği Șiir Dinletisinden sonra Mahalli Sanatçı Döne Solak tarafındanTürk Halk Müziği dinletisi gerçekleştirilecek. Çocuk Oyunları sunumu ardından Halk Oyunlarından örnekler verilecek. AȘK Kültür ve Sanat Günleri Tanıtım filmi izlenmesinden sonra Ahmet Șemsettin Karahisari-Belgesel filmi sunulacak. Rıdvan Yiğit, Abdurrahman Ertürk, Recep Kaplan, Hasan Alpars’ın şiir dinletisi ardından mahalli sanatçılar; İbrahim Sırı, Serkan Șahin, Semiha Akın, Șenay Özkahveci ve Ali Güven türküler seslendirecek. Safiye Samyeli, Ömür Gürbü’ün şiir dinletisi, Sandıklı Gönüllü Hanımlar Derneği üyelerince yerel teatral gösteriler ve halk oyunlarından örnekler sunulacak. Mahalli Sanatçı Fikret Güzeldemir’in seslendireceği türkülerin ardından Çobanlar Yavuz Selim İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibinin gösterileri izlenecek. Akşam programı; UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesinde Türkiye-Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü sunumu, Tașhan Dans Grubu gösterisi, İsmail Hakkı Nakilcioğlu “Muhteșem Yüzyılın Muhterem Sanatkârı: Hattat Karahisari” sunumu, Hasan Hüseyin Ertunç’un-Hat İcrası ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Konseri ile sona erecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi