Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İşveren hakları ve iş hukuku anlatıldı

İşveren hakları ve  iş hukuku anlatıldı

ATSO KOBİ Akademisi tarafından İşveren Hakları ve İş Hukuku Uygulamaları Eğitimi verildi

 

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Youtube sayfası üzerinden yayınlanan eğitimin açılış konuşmasını ATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Şükrü Köse yaptı.
“İŞÇİLERİN HAKLARI OLDUĞU KADAR İŞVERENLERİNDE
HAKLARI VAR”
Köse, “Çalışma hayatı, işveren ile işçinin birlikte mesai harcadığı, birlikte katma değer ürettiği bir alandır. Bu alanda işçi kardeşlerimizin olduğu kadar işverenlerin de hakları bulunmaktadır. Devletimiz hem yasal düzenlemelerle, hem de taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle işveren ve işçilerin hak ve sorumluluklarının sınırını çizmiştir. Asıl olan konuya yasal zorunluluklar yönünden değil, karşılıklı hak, eşitlik, dürüstlük ve saygı çerçevesinde yaklaşmak gerekir. Doğal olarak uyuşmazlıklar ortaya çıktığında da yasal yollara başvurulmaktadır. İşveren ve işçiler, kendileri için belirlenen hak ve sorumluluklara ne kadar uyarlarsa, hem mikro hem de makro ekonomiye o kadar katma değer sağlayacaktır. Bu arada şunu da belirtmeden geçemeyeceğim: Mevzuat ve hukuksal işlemlerde işveren aleyhine sonuçlanan haksız uygulamalarla da karşılaşmaktayız. Zaman zaman yasalarda ki belirsizlikler nedeniyle yoruma dayanan olumsuz kararlar çıkabilmektedir. Bu konuda üyelerimizden bize gelen problemleri oda olarak ilgili mercilere aktarmakta ve çözüm önerilerinde bulunmaktayız.” dedi.
”İŞVEREN VE İŞÇİLERİN KADERİ ORTAK”
İşveren ve işçilerin kaderinin ortak olduğunu vurgulayan Köse, “Yaşanan ekonomik krizler, döviz dalgalanmaları ve 2 yıla yakındır yaşadığımız küresel salgın süreci, işveren ile işçinin kaderinin ortak olduğunu göstermiştir. İş dünyası ‘İşçinin hakkının alın teri kurumadan ödenmesi’ ilkesine inan bir camiadır. İşçi ve işveren haklarının ayrılmaz parçası olan iş güvenliği konusu da üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Ülkemizde iş güvenliği konusunda önemli mesafeler kat edildi ve edilmektedir.” ifadelerini kullandı.
“PROJE MERMER SEKTÖRÜNE ÖNEMLİ KATKILAR
SAĞLAYACAK”
Köse, konuşmasına şöyle devam etti:
“Odamız ilimizin en önemli, ancak tehlikeli sınıfa giren mermer sektöründeki iş güvenliği konusunda önemli bir proje başlattı. Avrupa Birliği destekli Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projemiz’de işverenlerin ve çalışanların iş sağlığı konusunda hak ve sorumluluklarının anlatıldığı faaliyetler düzenlemekteyiz. Projemiz kapsamında yapacağımız eğitim, seminer, çalıştay ve TV programlarında çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, işverenin ve çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, iş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçlar üzerinde durulmaktadır. Şu ana kadar 2’si Afyonkarahisar 1’i Bolvadin’de olmak üzere 3 adet eğitim düzenledik. Önümüzdeki dönemlerde ise Çay, Emirdağ, Dinar ve Sandıklı’da da eğitimler düzenleyeceğiz. Projenin mermer sektörümüze önemli katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.”
Köse’nin ardından Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Nursel Çitil; iş güvencesi, iş sağlığı, meslek hastalığı, iş sözleşmesi ve sözleşmenin getirdiği yükümlülükler konularında ayrıntılı bilgiler verdi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi