Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaderin sahibi Allah’tır – Kocatepe Gazetesi

Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin onuncusu
Kaderin sahibi Allah’tır

Ramazan’da İkindi Sohbetlerinin onuncusu 5 Haziran Pazartesi akşamı saat 18.00’de Hayrat Vakfı İl Temsilcisi Mesut Hızarcı tarafından gerçekleştirildi. Gedik Ahmet Paşa Medresesi’nde (Taş Medrese) devam eden sohbet programında Hızarcı; “İman Esaslarından Kader” başlığında sunum yaptı. Sunum öncesi Süleyman Bircan, Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu.
İHTİYAÇ İMANLI İTİKATLI GENÇLİK
Hayrat Vakfı İl Temsilcisi Mesut Hızarcı, “İman Esaslarından Kader” konulu konuşması başlangıcında, Umre ibadeti sırasında karşılaştığı bir Ürdünlü yaşlının kendisinin Türk olduğunu öğrenince farklı yaklaştığını belirterek başladı. Ürdünlü kişinin “Siz Türkler Âlemi İslam üzerinde mesulsünüz” dediğini aktaran Hızarcı; “Bu anlattığım durumu farklı mekânlarda, farklı coğrafyalarda bu sözleri çok duydum. ‘Siz lokomotif olun biz vagon olalım. Bizi çıkartın şu sıkıntılardan’ ‘Bütün ümmet size bakıyor’ ‘Gemi sizin orada battı sizin oradan çıkacak’ ‘Yiğit düştüğü yerden kalkacak’ Bütün dünyanın gözü burada. Bizim gözümüzde gençliğimizde. Gençliğinde en büyük sıkıntısı imanlı, manevi değerlerine sahip bir gençlik ihtiyacıdır. Bu en büyük problemimizdir. Bu memleketin en büyük istikbali noktasında maneviyatına sahip çıkan itikadı sağlam bir nesil” dedi.
HEDEFLERİNDE İMANI YOK ETME VAR
İman esaslarına, maneviyatına hâkim, itikatlı gençlik olduğu zaman problemlerin çözüleceğine temas eden Hızarcı; “Dikkat edilirse ilmihal kitaplarının hemen başında önce itikat gelir. Ondan sonra amile mevzulara geçiş olur. Çünkü bir kişi amelsiz olmaz. Namazsız, ibadetsiz olmaz. Ama bu kişi ibadetini yapmadığı zaman günahkârdır. Er geç cennete eğer iman ehliyse bir şekilde gider. Ama iman ve itikat olmazsa bu kişi o imkânı da elinden kaybeder. O noktada iman hakikatlerinin ayrı bir önemi var. Ayrı bir ciddiyeti var. Özellikle İslam düşmanlarının da bu sahadan bizim imanımızı, maneviyatımızı tahrip etme noktasında gayretleri var. Bu noktada iman hakikatlerinin ayrı bir önemi var. Ayrı bir ciddiyeti var. Özellikle İslam düşmanlarının da bu sahadan bizim imanımızı, maneviyatımızı tahrip etme noktasında gayretleri var. Bu noktada bende âcizane iman esaslarından nihayet hududun bir nevi ifadesi olan kader meselesini, iman esaslarından kader konusunu özellikle işlemeyi arzu ettim” diye konuştu.
EZEL ZAMANLARI KUŞATAN MANA
Sohbet konu başlığını özellikle “İman Esaslarından Kader” diye seçtiğini bu seçimle sohbet programına katılmayanlara imanın esaslarından bir tanesinin de kader olduğu hatırlatması yapmayı arzu ettiğini belirtti. İşin teorik kısımlarına bakıldığında kader kelime manası olarak kudret, gücü yetmek, ölçü, miktar, bir şeyi belirli ölçüye göre yapmak veya belirlemek gibi manalara geliyor. Terim olarak da Yüce Allah’ın ezeli ilmiyle ne olup biteceğini, her şeyin zaman ve yerini özellikle vasıflarını bu ezeli ilmiyle bilip takdir etmesini ifade ediyor. Bir dip not düşmek istiyorum. Ezel kavramının Cenab-ı Hak ve bu tip ilmi mevzularda ki manası bizim bildiğimiz mana değil. Galat olarak giren bizde ki ezel geçmişte ki bir başlangıç noktası olarak zannediliyor. Hâlbuki ezel dediğimiz konu, ilmi ezeli dediğimiz zaman bütün zamanları kuşatan bir manayı anlıyoruz. Ezel bu demek” şeklinde konuştu.
KADER İLMİ BİR KONU
Allah’ın ilmi ezelisi denildiğinde zamanın başlangıcında yerleştirilmiş bir mantıktan ziyade tüm zamanları kuşatan bir ilim algısı olması gerektiğini belirten Hızarcı; “Bu durum özellikle kaderin anlaşılmasında da önemli bir husustur. Kader konusu Cenab-ı Hakk’ın ilmi ile iradesi ile bu sıfatlarıyla ilgili bir konu. Kâinatı ve kâinatta ki bütün varlık ve olayları belli bir nizama, ölçüye göre düzenleyen ilahi kanunları ifade ediyor. Kaza ise malum kelime olarak emir, hüküm, ifa etme, yaratma manasına gelmekle beraber terminolojik olarak Cenab-ı Hakkın ezelde irade ettiği ve takdir buyurduğu şeylerin zamanı gelince her birisine ezeli ilim, irade ve takdire uygun bir biçimde meydana getirmesi yaratmasını ifade ediyor. Yani kader ilmi bir konudur. Kudrete tahakkuk eden bir durum değil. Önemli, Allah’ın ilim sıfatı ile ilgili. Ama kaza dediğimiz zaman Cenab-ı Hakkın kudret sıfatıyla, yaratmasıyla ilgilidir” ifadelerini kullandı. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti