Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KADININ KOCASI ÜZERİNDEKİ HAKLARI (I)

Muharrem Günay 27 Eylül 2010 Pazartesi 03:00:00
  Kadınların kocaları üzerinde birçok hakları vardır. Bunların başında erkeklerin eşlerine karşı iyi huylu olmaları, güzel davranmaları ve bazı eziyetlerine katlanmalarıdır.
Allah’ü Teâla Nisa Suresi 19. ayette şöyle buyuruyor:
“- Ey Mü’minler kadınlara zorla mirasçı olmanız ve kendilerine vermiş olduğunuz mihrin bir kısmını elde etmek için onlara baskı yapmanız helal değildir. Meğer ki arayı açacak bir fuhuş irtikap etmiş olsunlar. Onlar ile iyi geçininiz. Eğer hoşunuza gitmemişlerse, olabilir ki, hoşunuza gitmeyen bir şeyde Allah bir çok hayır takdir etmiş olur.( Nisa,19)
Bir hadisi şeriflerinde ise Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:
“Hiç bir mü’min erkek hiç bir mü’min kadına buğz etmesin. Şayet onda beğenmediği bir huy varsa beğeneceği başka bir huy vardır.” ( Müslim 1469 )
Bu ayette ve hadisi şerifte eşlerle iyi geçinmek, hoşumuzu gitmeyen davranışları varsa onları görmezden gelmek (çünkü daha başka bir çok hoşa giden davranışları vardır) tavsiye ediliyor. Yine eşlerimize mihir olarak verdiğimiz takı vesairesin boşanma durumunda eşlerden gerisin geri alınmayacağı ifade ediliyor.
Yine Nisa suresi 36. ayette:
“- Allah’a hiç bir şeyi ortak koşmayınız; O’na kulluk ediniz. Ana babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, eşinize, yolda kalmışlara ve eliniz altındakilere (eşinize-çocuklarınıza) karşı iyi davranın. Hiç şüphesiz Allah’ü teala kendini beğenmiş ve böbürlenen kimseleri sevmez. “
Sevgili Peygamberimiz ölürken üç şeyi vasiyet etti. Konuşurken pelteleşen dili sonunda sustu, şöyle buyuruyordu:
“-Namaza, namaza. Eliniz altındakilere.. Onlara güçlerinin üzerinde yük yüklemeyin. Kadınlar hakkında Allah’tan korkun, Allah’tan korkun.. onlar sizin elinize düşen bir esirdir… Onları Allah’ın emaneti olarak aldınız.. Avret yerleri Allah’ın buyruğu üzere size helal oldu.“ (İ.Gazali, Mükaşefetül Kulub/528)
Bir başka hadislerinde yine şöyle buyurdu:
“ – Kadının huysuzluklarına sabırla katlanan erkeklere Ulu Allah, karşılaştığı belalara katlanan Eyyüb’e verdiği mükafatı verir. Kocasının huy-suzluklarına katlanan kadınlara da Firavun’un karısı Asiye’ye verdiği sabrı verir.” (İ.Gazali,a.g.e./528)
Bilinmelidir ki, kadınlara karşı iyi huylu olmak sadece ona karşı fena davranmamak değil, ondan gelen sıkıntılara katlanmak hatta bu konuda Peygamber Efendimizi örnek alarak kadınların sinirli ve taşkın hallerinde onlara karşı yumuşak davranmaktır Pygamberimizin eşleri, bazan O’nun sözlerine karşılık verirlerdi. Hatta zaman zaman içlerinden bazıları, O’nunla akşama kadar bir gün küs kalırlardı.
Bir gün Hz.Ömer’in (r.a.) eşi kendisine sözle karşılık verince Hz.Ömer eşine: “ Bana mı karşılık veriyorsun” dedi. Eşi de: “ Peygamberimiz senden daha üstün olduğu halde ona bile eşleri karşılık veriyor” dedi. Hz.Ömer “ Eğer Hafsa Peygamberimize karşı koyuyorsa aldandı ve yandı “ dedi. Arkasından kızı Hafsa’ya Peygamberimizi sözle karşılık vermemesini tembih ederek: “ Sen Ebu Bekir’in kızına bakıp, Peygambere sözle karşılık verme, O, Peygamberimizin sevgilisidir” dedi.
Diğer bir seferinde Peygamberimiz Hz.Aişe validemizle tartışmıştı, araya Hz.Ebu Bekir’i hakem koymuşlar. Peygamberimizin Ayşe’ye (R.Anha.) “ Sen mi konuşacaksın, yoksa ben mi konuşacağım “ diye sorunca Hz. Ayşe Peygamberimize. “ Sen konuş, fakat sadece doğruyu söyle” dedi. Bu söze sinirlenen Ebu Bekir kızına sert bir tokat atarak ağzını kanattı ve ona “ Ey nefsinin dostu! O doğrudan başka bir söz söyler mi ki “ dedi. Dayağı yiyen Hz. Aişe validemiz hemen Peygamberimizin arkasına geçti O’na sığındı. Peygamberimiz de Ebu Bekir’e “ Seni bunun için çağırmamıştık ve böyle yapmanı istememiştik.” Dedi.
Peygamberimiz Hz.Aişe’ye: “ Ben senin öfkeli ve hoşnut anlarını ayırt edebiliyorum” dedi. Hz.Aişe :” Nasıl anlıyorsun?” diye sordu. Peygamberimiz: “ Hoşnutken “ Muhammed’in (SAV)Rabb’i hakkı için hayır “ dersin. Buna karşılık öfkeli iken “ İbrahim (AS)in Rabb’i hakkı için hayır “ dersin, buyurdu. Hz.Aişe validemiz de Peygamber Efendimize “ İyi bildin, kızınca adını anmıyorum “ dedi ( İ.Gazali,a.g.e./529)
Enes bin Malik buyuruyor ki: �� Peygamberimiz kadınlara ve çocuklara karşı insanların en şefkatlisi idi.
Erkeğin karısına karşı görevlerinden birisi de neşe, şaka ve oynaşma ile kadının karşılaştığı sıkıntıları gidermektir. (Devamı yarın)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER