Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınlara sağlık muayenesi anlatıldı

Kadınlara sağlık muayenesi anlatıldı

Emirdağ Kadın Kültür Evinde “Kadın Sağlığında Periyodik Sağlık Muayeneleri” konusu hakkında katılımcı kadınlara bilgiler verildi

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ayşen Mert, Emirdağ Kadın Kültür Evinde, “Kadın Sağlığında Periyodik Sağlık Muayeneleri” başlıklı eğitim verdi.
“PERİYODİK MUAYENE YAŞAM KALİTESİ
İÇİN GEREKLİ”
Dr. Ayşen Mert, periyodik sağlık muayenesinin; sağlıklı görünen insanların görüşme, muayene, laboratuvar tetkikleri, bağışıklama programları gibi bir dizi standart işlem kullanılarak yaşa, cinsiyete ve risk gruplarına göre belli aralıklarla değerlendirilmesi olduğunu belirtti. Dr. Mert, “Öncelikli amaç sık görülen hastalıklar için risk faktörlerini belirlemektir. Periyodik sağlık muayenesihih diğer amaçları sağlıklı davranışları artırmak, hastalıkları erken tespit ve tedavi etmek, hastanın klinik verilerinin güncellenmesi, hasta-hekim ilişkisinin güçlenmesidir. Her yaş grubundan bireyin yaşam kalitesinin ve ülkenin sağlık göstergelerinin iyileştirilmesidir.” dedi.
“ÇEŞİTLİ TARAMALAR YAPILIYOR”
Dr. Ayşen Mert, kadın sağlığını korumak için yapılan taramaları da şöyle sıraladı: “Meme kanseri taraması, rahim ağzı kanseri taraması, kolorektal kanser taraması, gebelerde gestasyonel diyabet taraması, gebelerde ağız diş sağlığı taraması, gebelerde kan grubu tayini-kansızlık ve hepatit B taramasıdır. Evlilik öncesi yapılan taramalar, kan ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların taramasıdır. Erişkinlerde bağışıklama, kemik sağlığının korunması ve osteoporoz ve kırık riskinden korunma, inmeden korunma ve aspirin kullanımı, kardiyovasküler olaylardan korunma ve risk değerlendirmesi, arteriyel tansiyon takibi, serum lipid profili taramaları yapılır. Diabetes mellitus taraması, troid fonksiyon anomalileri taraması, obezite taraması, depresyon taraması, tüberküloz taraması, tütün-alkol ve madde kullanımının sorgulanmasıdır.” Etkinlik soru cevap bölümü ile sona erdi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi