Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kanun, mağduriyetleri giderecek”

“Kanun, mağduriyetleri giderecek”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, finansal kiralama,
faktoring hakkında düzenleme içeren kanun hakkında bilgi verdi

 

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Av. Ali Özkaya, ilk imza sahiplerinden olduğu, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hakkında açıklama yaptı.
“KANUN TEKLİFİ KOMİSYONDA
KABUL EDİLDİ”
Milletvekili Özkaya, Türkiye’de 91 yılında 2 şirket ile faaliyete başlayan finans sektörünün, 2020 yılında yaklaşık 35 şirketle faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydederek, “370 bin kişinin bu sürece dâhil olduğu büyük bir tasarruf yöntemi oluşmuş. Bu tasarruf yöntemi ile bu şirketler bir organizasyon bedeli alarak, tasarruf sahiplerini bir araya getiriyorlar. Bunlar biriktirdikleri parayı bazen kura yöntemi, bazende baştan belirledikleri yöntem ile kişilere toplanılan parayı veriyorlar. Herhangi bir faiz yok, baştan kaç para ile girildiyse, sonunda aynı parayı alıyorlar. Tabi bugüne kadar bunlar Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu kapsamında yürütülmüş. Ancak bir nevi mevduat toplamaya benzer bir davranış olduğu için ve çok büyük de sayılara ve rakamlara ulaştığı için artık mutlak surette yasal bir düzenlemeye kavuşması gerekiyordu. Meclisimiz AK Parti Grubumuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu konuyu gördü. BDDK, Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlarla 3 aylık çalıştığımız, kanun teklifi Ticaret Bilim Sanayi Komisyonumuz da kabul edildi.” dedi.
“AKSİLİK OLMAZSA YAKINDA KANUNLAŞACAK”
Milletvekili Ali Özkaya, kanunun özünü söz konusu finans kuruluşlarının bir anonim şirket haline getirilerek 6361 sayılı Finansal Kuruluşlar Leasing ve Faktoring şirketleri ile birlikte dördüncü bir şirket olarak tasarruf şirketi adı altında bir anonim şirketi kurulması olarak açıkladı.
Özkaya şunları kaydetti: “Bu şirketin 100 milyon lira bir sermayesi olacak BDDK bunları denetleyecek. Bu şirketler tasarruf sahibi olarak para yatıran yüzde 5 ila yüzde 15 arasında organizasyon bedeli ödeyecekler. Bunun haricinde herhangi bir ücret alınmayacak havuzda toplanan para bu şirketlerin emanetinde olarak bir katılım bankasında veya belirli alanlarda biriktirilecek. Genel kurulda bir değişiklik olmazsa sadece konut ve otomobil alanında faaliyet gösterebilecekler. Şirketin sonuçta zararı oluşmaması ve kişilerin mağdur olmaması için geçmişte yaşanan kötü olaylara benzer suistimalleri uğramaması için belirleme müeyyideler de getirdik. Yine bankacılık kanundaki zimmet suçu getirildi 6 yıldan 12 yıla kadar nitelikli zimmet halinde 24 yıla kadar hapis cezalarını gerektiren ve müeyyideler konuldu ciddi bir çalışma oldu muhalefet partileri de genel olarak çalışmayı desteklediler hatta onlar geç kalmışsınız. Niye daha önce getirmediniz gibi benzer şeyler söylediler. Eeştirilerde kendi grubumuz da müzakere edilerek bir aksilik olmazsa gelecek hafta genel kuruldan geçirilerek kanunlaşacaktır.” >> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

 

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.