Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karaağaçlıoğlu vefat etti – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar eski Senatörlerinden Musa
Karaağaçlıoğlu vefat etti

Afyonkarahisar eski Senatörlerinden Musa Kazım Karaağaçlıoğlu vefat etti. Karaağaçlıoğlu’nun cenazesi bugün öğle namazını müteakip İmaret Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında Afyonkarahisar’da toprağa verilecek. (Kocatepe Haber Merkezi)

 

Musa Kazım Karaağaçlıoğlu kimdir?
1926 yılında Afyonkarahisar’da dünyaya geldi. İlkokulu Afyonkarahisar’da, Ortaokulu Konya’da, Liseyi Bursa Işıklar Askeri Lisesi’nde okudu. 30 Ağustos 1942’de Harp Okulundan mezun oldu. Teğmen rütbesiyle Hadımköy Müstahkem Mevki Komutanlığı Dekovil Taburu’na atandı. 1947’de Afyonkarahisar işletme Alayı’na gönderildi. 1948’de M. S. B.’lığının açtığı sınavı kazanarak, Mühendislik tahsili için A.B.D.’ne gönderilecekti. Ancak, bu karar iptal edilerek, askeri öğrencilerin bu tahsili İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapmaları uygun görüldü. 1954’de Yüksek inşaat mühendisi olarak fakülteyi bitirdi. Aynı yıl Yüzbaşılığa terfi ettirildi. 10 yıllık askeri hizmetini tamamlayınca ordudan ayrılarak Afyon Çimento Fabrikası Kontrol Amirliğine atandı. İki yıl sonra Afyon Belediyesi’ne geçti. Daha sonra serbest çalışmaya başladı. 1959’da tekra D. S. İ. Genel Müdürlüğü’nün çeşitli kademelerinde görev yaptı.  Daha sonra siyasete atıldı.
6 Haziran 1966 tarihinde yapılan Cumhuriyet Senato’su seçimlerinde, Adalet Partisi listesinden Afyonkarahisar senatörü seçildi ve bu görevi 12 Eylül 1980 Askeri ihtilaline kadar devam  etti.
Karaağaçlıoğlu, Cumhuriyet Senatosunun faal üyelerinden biri oldu. Senatonun Bütçe Plan Komisyonu Üyeliğini ve bu Komisyonun Başkan vekilliğini yaptı. Zaman zaman, partisinin görüşü olarak, kimi konularda parti grubu adına, Senato kürsüsünden konuştu, önergeler hazırladı.
İhtilal sonrası oluşan yeni yapılanma sürecinde kurulan Doğru Yol Partisi’ne, 10 Aralık 1983 tarihinde kaydını yaptırdı. Yasaklılar arasında olmasına rağmen Afyon’da Doğru Yol Partisi’nin kuruluşunda en çok faaliyet gösterenlerden birisi oldu. 1983 Seçimlerinde müstakil olarak aday oldu. Ama Konseyin Vetosuna maruz kaldı. Bundan sonra politikaya aktif olarak devam etti. 1987 yılından sonra faal siyasete bir daha dönmedi.
Son yıllarını Bursa’da geçiren Karaağaçlıoğlu önceki gün yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle vefat etti.
 

Senatörlük nedir?

Türkiye’de 1961-1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteydi ve TBMM, Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olmak üzere iki meclisten oluşuyordu. Senato üyelerine Senatör ismi veriliyordu.
Tabii üyeler dışında Cumhuriyet Senatosuna aday olabilmek için 40 yaşını doldurmuş olmak ve yüksek öğrenim yapmış olmak gerekiyordu. Hükümet, Cumhuriyet Senatosuna karşı değil, Millet Meclisine karşı sorumluydu. Güven oylaması sadece Millet Meclisinde yapılıyordu. Cumhuriyet Senatosunun gensorusuyla hükümeti düşürme yetkisi yoktu.
1980 yılından sonra tekrar tek meclisli sisteme geri dönüldü ve senato kurumu 19 yıllık bir çalışma süresinden sonra Türkiye’de yürürlükten kalktı.
1961 anayasası’nda göre Cumhuriyet Senatosu üç çeşit üyeden oluşuyordu. 150 adet olan birinci grup üyeler halk tarafından seçiliyordu. 15 adet olan ikinci grup üyeler ise Cumhurbaşkanınca seçiliyordu. Bunlar Kontenjan senatörü olarak bilinmektedir.
“Tabii Senatörlük” kendi içinde iki gruba ayrılıyorlardı. Bunlardan birincisi Millî Birlik Komitesi başkan ve üyeleriydi. İkincisi ise eski Cumhurbaşkanlarıydı.
Birinci grup üyelerin görev süresi altı yıldı. Ancak seçimler 2 yılda bir yapılıyordu ve her seçimde üyelerinin sadece üçte biri yenileniyordu. 1961 anayasası’nın geçici 10.Maddesine göre 1961 seçimlerinden iki yıl sonra yapılacak seçimlerle yenilenecek üyeler ile dört yıl sonra yapılacak seçimle yenilenecek olan üyeler ad çekilerek belirlenmiştir. Böylece A, B ve C grubu olmak üzere 3 grup oluşmuştur. İkinci grup üyelerin görev süresi de altı yıldı. Üçüncü grup üyeleri ise ömür boyu görev yapıyorlardı. (Kocatepe Haber Merkezi)