Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Kârlılık – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 15 Aralık 2011 Perşembe 02:00:00
  Her geçen gün değişen tüketim alışkanlıkları insanlık tarihinde yeni yeni sayfalar açtığı gibi, pek çok insanın hayatının kararmasına da neden oluyor.
Hemen hemer her gün, ekonomik sorunların sebep olduğu aile sorunlarına, kişisel dramlara tanık oluyoruz artık. Yıkılan yuvalar, sona erdirilen ya da erdirilmek için çaba gösteri-len hayatlar.
Gazete sayfalarında, televizyon ekranlarında birilerinin ekonomik başarısı olarak gösterilen kârlar, diğer yanda birileri için kaybedilen hayatların bedeli oluyor bir nevi.
Dünyanın büyük ekonomileri arasında kendimize yer buluyoruz. Ekenominin devleri küçülürken bizler büyüyoruz. Kişi başına düşen milli gelirimiz artıyor. Borsamız rekorlar kırıyor. Dünyayı kasıp kavuran krizlere meydan oku-yoruz.
Öte yandan borç kıskacından çıkamayan insanlar binbir badire ile boğuşuyor.
Bankaların karlılık oranında kırdıkları rekorlar her gün haber olarak karşımıza çıkıyor. Telefon mesajları ile dağıtılan kredilerde herkes istediği paraya kavuşuyor. Kredi kartları ile insanlar alışveriş sarhoşu haline geliyor. Ama bu karların kimlerin hayatına mal olduğunun farkına varamıyoruz ne yazık ki.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesi üzerine milletvekillerinden gelen soruları cevaplamış. Yıldız, elektrik fiyatlarıyla ilgili açıklamaları değerlendirirken, yüksek fiyatlarla ilgili eleştirilere son 10 yıldaki cep telefonlarının kullanım süreciyle ilgili gelişmeleri aktararak karşılık vermiş.
Geçen 10 yıl içerisinde gelişen yeni bir tablo hakkında bilgi vermek istediğini belirten Yıldız, Türkiye’nin nüfusunun 73 milyon olduğunu ve buna mukabil 62 milyon cep telefonu abonesi bulunduğunu dile getirdi. Ülkeye, 106 milyon cep telefonu girdiğini kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: “Türkiye’nin şu anda elektrik dağıtımında elde ettiği ciro 22 milyar TL. Cep telefonunda geldiğimiz ciro, 22 milyarın biraz üzerinde. Bir yıl içinde toplam 149 milyar dakika konuşma yapılıyor. Özellikle, bazı kandillerdeki mesajlaşma sayısı, bir günlük 1 milyar adet. Günlük 90 milyon TL civarında ciro yapan GSM firmaları var. 149 milyar adet de SMS atılıyor bir yılda. Mesken başına ortalama elektrik faturası kişi başına 50,5 TL civarında. Kişi başına cep telefonu kullanım miktarı da 21 TL civarında. Bir hanede yaklaşık 80 TL civarında cep telefonu kullanılıyor.” Bu cironun elektrik gibi temel ihtiyaç maddesini geçtiğini aktaran Yıldız, bunu cep telefonu kullanmayacağız anlamında söylemediğini, ama 10 yıl önce bu cirolardan hiç bahsetmiyorken şu anki rakamları tablo olarak vermek istediğini aktardı.
Gerçekten de 10 yıl öncesi için hayallerde dahi yer almayan cirolar, gelir kaynakları bu bahsedilenler. Ama yine aynı şekilde, bu rakamların insanların hayatına etki etmesi de geçmişte hayallerde dahi yer almıyordu. Günün şartlarının getirdiği imkanlar kimileri için yüksek kar marjları olarak kayıtlara geçerken, kimi ailelerde, kimi insanlarda da hayatı karartan ögeler olarak hafızalara kazınıyor maalesef.
Tüketim çılgınlığı ile bir yerlerde servet büyütülürken, bir yerlerde hayatlar karartılıyor. Gelir farklarındaki uçurumlar giderek artıyor. Böylesi bir ortamda geleceğe umutla mı bakmak gerekiyor, yoksa “bu gidiş nereye?” sorusuna cevap mı aramak gerekiyor, biz kararsısız doğrusu.
Maddi kârlılık oranlarımız ile manevi kârlılık oranlarımızın orantılı olarak yükseldiği günleri gördüğümüzde mutlu günleri yakalayacağız galiba. O günler, bu günlere pek yakın görünmemekte ne yazık ki.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti