Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karnıbüyük: Esnaf, konu vatansa gerisi teferruattır dedi

Afyonkarahisar Hazır Giyim Eşyaları
Karnıbüyük: Esnaf, konu vatansa gerisi teferruattır dedi

Afyonkarahisar Hazır Giyim Eşyaları Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, Kocatepe Gazetesi muhabirine verdiği röportajda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte esnaf kesiminin beklenti ve umutlarını anlattı.
Burcu Aydın: Cumhur İttifakının Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerini kazanması ardından seçmen ve esnaf teşkilatı Başkanlarından biri olarak neler düşünüyorsunuz?
Hüseyin Karnıbüyük: AK Parti hükümetinin 16 yıl boyunca yaptığı bir icraat var. Bu icraatlardan günümüze kadar memnun olanlar da olmayanlarda var. Bu 16 yıl içerisinde ufak esnaf biraz mağdur oldu.
Burcu Aydın: Bu mağduriyetler ve memnun kalınanlar ana hatlarıyla nelerdir?
Hüseyin Karnıbüyük: Küçük esnafın büyük kısmı bilhassa imalat, perakende sektöründe alım satım yapan yok olma derecesine geldi. Çünkü mağaza zincirleri, kurumsal firmalar, alış veriş merkezleri (AVM) küçük esnaf ve sanatkârı olumsuz etkiledi. Öz ve az sermaye ile alım satım yapan ticaret yapan esnaf ve sanatkâr kaybolma düzeyine geldi. Zaman zaman biz bunu dile getirdik. AK Parti iktidarlarının ekonomiye bakış açısı dönüşüm, gelişim şeklinde oldu. Bu duruma bizim esnaf ve sanatkârımız ayak uyduramadı. Çünkü piyasa şartlarında sermaye yetersiz kalmıştı. Yani 3-5 esnaf sermayeyi birleştirip ortak iş yapma alışkanlığı çoğu esnafta olmadığı için birleşme olamadı. Böylece sermaye birleşimi de olmadı. 2000 yılından bu tarafa küçük esnaf ve sanatkâr maalesef mağdur oldu.
Burcu Aydın: Zorda kalan esnaf ve sanatkâr açısından Afyonkarahisar’da belili başlı bir rakam verebilir misiniz?
Hüseyin Karnıbüyük: 2002 yılında Hazır Giyim Eşyaları Satıcıları Odasının 600 olan üyesi sayısı bugün yine 600’dür. Afyonkarahisar o kadar büyüdü, başka sektörler, iş kolları, meslekler büyüdü. Ama esnaf sayımız yine 600’de kaldı. Eski esnafların çoğu sermayesizlikten kayboldu. KOSBGEB’in faizsiz desteğiyle iş kuran esnafımız şehir genelinde çoğaldı. Yani esnaflıktan gelmeyenler esnaf olmaya kalktı. Kimi dükkân açarken kimi de açtığı dükkânı kapatmak zorunda kaldı. Kimi iflas etti kimi devam ediyor. Bu ayrı bir şeydir.
Burcu Aydın: Esnaf ve sanatkârın büyük çoğunluğu yeni sisteme geçişte hükümete, Cumhur İttifakına destek oldu. Bu desteği nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hüseyin Karnıbüyük: Esnaf ve sanatkârımız hükümetimize yani Cumhur İttifakına destek verdi. Konu vatan olunca gerisi teferruattır dedik. Kendi işinin bozulmasına rağmen devletine, milletine, vatanına bağlılığını göstererek Cumhur İttifakına destek verdi. Çünkü borçlu yaşanır ama vatansız yaşanmaz. Seçim öncesi yüzde 50 oy oranını geçer mi geçmez mi gibi bir karamsarlık vardı. Oy oranı yüzde 50’yi geçtikten sonra tüm kesimler artık başımızda bir hükümetimiz var. Cumhurbaşkanımız, Başkanımız seçildi. Yeni kabinenin oluşması ile artık geleceğe güvenle bakabiliyor. Artık bir yıl sonrasını dahi düşünmüyor. Çünkü Allah’ın izniyle bir yıl sonrası garanti. Çünkü seçime kadar hükümetimizin bazı taşları yerine oturtup dengeleri sağlayacağını inanıyoruz. Cumhur ittifakının devamı, Yeni Kapı ruhunun devamlılığı, hain 15 Temmuz darbe girişimi yıldönümünde birlik ve beraberliğimizi koruyarak esnaf ve sanatkâr için iyileşmeler yapılacağına inanıyoruz. >>Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti