Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaya, Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’ni anlattı

Bu haftaki Kıraathane Söyleşisinin
Kaya, Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’ni anlattı

Bu haftaki Kıraathane Söyleşisinin üç konuşmacısından ilki olan Eğitimci Yazar Fevzi Kaya “Gedik Ahmet Paşa Külliyesi” isimli kitabını değerlendirdi.
“YAZAR HALEN ÖĞRETMENLİK YAPIYOR”
Fevzi Kaya, “1963 yılında Afyonkarahisar’da doğdum. İlk ve orta tahsilimi Afyon’da tamamladıktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olduk. Mezuniyet sonrası öğretmenlik sınavına girerek öğretmen olanlardan birisi de benim. İlk görev yerim Şanlıurfa’nın Siverek ilçesi oldu. Siverek’te 3,5 yıl görev yaptıktan sonra Burca Karacabey Kız Meslek Lisesi’nde 7 yıl görev yaptım. Askerlik görevimi yaptım. 1996 yılında Afyon’a gelip 3 yıl İmam Hatip Lisesi’nde, 1 yıl Kadınana İlköğretim Okulu’nda, Ticaret Lisesi, Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi, son 4 yıl Sosyal Bilimler Lisesi’nde görev yapıyoruz.” dedi.
“ETKİLENDİĞİM İSİMLERDEN BİRİ DR. AYGEN”
Afyonkarahisar tarihi ve kültürü üzerine yoğunlaşmasına vesile olan kişi ve olayları dile getiren Kaya, “Benden yaşça büyük ağabeylerimizin çok iyi tanıyacaklar Afyonkarahisar’ın ‘Pepe Doktoru’ veya ‘Afyon’un Lokman Hekimi’ diye isimlendirilen meşhur Dr. Mehmet Saadettin Aygen’dir. Aslen Çanakkale Ezineli Dr. Aygen İstanbul Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Afyon’a gelir. Uzunçarşı’da muayenehane açar, hekimlik hizmetini yürütür. Afyonlu olmamasına rağmen yayın hayatına günümüzde de devam eden Türkeli Gazetesini uzun yıllar çıkarmıştır. Bu gazetenin başyazarlığını yapar. İhtiyaç sahibi hastalara tedaviden ilaca kadar yardımcı olur. Şehrin tarihi ve kültürü üzerine kitaplar yazarak o dönemin kısıtlı şartları doğrultusunda Türkeli Matbaasında baskısını yapmıştır. Afyon kültür tarih hayatı için bu kitaplar başvurulan kaynak niteliğindedir. Çanakkale’li biri geliyor gazeteciliğin yanı sıra 20’yi yakın gerek ferdi gerekse birkaç kişi grup olarak Afyon tarihi kültürü üzerine bir şeyler yazıyor. Bir tuğla da biz koyamaz mıyız düşüncesiyle böyle bir şeyi yaptık.” diye konuştu.
“HER KİŞİNİN
MEMLEKETİNE
BORCU VAR”
Afyonkarahisar’ın tarih ve kültür hayatına katkı sunma amaçlı 2003 yılında vefat eden Tarih Öğretmeni namı değer “Herodot” rahmetli Niyazi İplikçioğlu’nun kendisine “Fevzi yazının değeri azlığıyla çokluğuyla ölçülmez. İlmi değeriyle ölçülür. Kimi 500 sayfalık roman yazar kimisi de 2 sayfalık bir makale yazar. Yerine göre 2 sayfalık makale 500 sayfalık romandan çok daha faydalı olur” dediğini söyleyen Kaya, “Rahmetli Niyazi İplikçioğlu hocamız bu sözlerle bizi teşvik etti. Emekli Arkeolog Ahmet Semih Tulay da ‘Her bir kişinin ekmeğini yediği suyunu içtiği topraklara bir borcu vardır. Yapabildiği oranda bu borcunu ödemelidir’ Biz de bir şeyler ortaya koymamız lazım diye düşündük.” şeklinde konuştu.
“KÜLLİYE OSMANLI ESERLERİNDEN”
Fezvi Kaya, Osmanlı döneminde Afyonkarahisar’da yapılan eserlerin en meşhurlarından birisinin Gedik Ahmet Paşa Külliyesi olduğunu kaydetti. Kaya şöyle konuştu:
“Bu amaçla bizler de Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’ni değerlendirmeye çalıştık. Kitabımız üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Gedik Ahmet Paşa’nın hayatı ve eserleri, ikinci bölümde külliyenin mimarı ve zaman içinde geçirdiği onarımlarla ilgili bilgiler verildi. Son bölümde ise kitabın tanıtımı ve değerlendirme yapıldı.  Bölümün sonunda ise şu anda Ankara Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde bulunan Gedik Ahmet Paşa Vakfiyesi’nin Arapça metni ile bugünkü Türkçeye çevrilmiş metnini gündelik olarak sunduk. Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin bazı bölümleri günümüzde varlığını devam ettirmektedir. Bazılarının yeri ve şekli değişmiştir. Bazıları da zaman içerisinde yok olup gitmiştir.”
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti