Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kentsel dönüşüm geri kalmadı, projesi değişiyor”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet
“Kentsel dönüşüm geri kalmadı, projesi değişiyor”

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Karakuş’la birlikte gazeteniz Kocatepe’yi ziyaret etti. Zeybek, ziyaret sırasında kendisine sorulan soruları cevaplandırdı.
Kocatepe: Geçmişten bu yana hep halkın içinde olan birisiniz. Başkan olduktan sonra da bu durum değişmedi. Vatandaşın size ve Belediye’ye bakışı nasıl?
Mehmet Zeybek: Ziyaretlerimizi sürekli sürdürüyoruz. Biz çarşıda-pazarda olunca bu durum hemşehrilerimizin de hoşuna gidiyor. Sohbet ediyor, hemhal oluyoruz. Her hafta Cuma Namazını başka bir Camii de kıldıktan sonra namaz çıkışı Yol Şube Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleriyle birlikte o mahallenin Muhtarını yanımıza çağırıyoruz. Namaz sonrası vatandaşlarla ne gibi sıkıntılar var, ihtiyaçlar ne üzerine konuşuyoruz. Bu bir gelenek haline geldi. Eğer sıkıntı yolda ise Yol Şube Müdürlüğüne, yok Park Bahçelerle ilgili bir sorun varsa onu da ilgili müdürlük çalışanları aracılığıyla hemen çözüme bağlıyoruz. Yapılacak ve onarılacak her ne varsa önce not aldırıp sonra işe başlanılması talimatını veriyorum. Konu veya sorun anında çözüme kavuşturulunca insanımız şaşırıp bu kadar kısa sürede çözüm beklemediklerini söylüyorlar.
Kocatepe: Peki Cuma Namazları dışında da kendinize has incelemelerde bulunuyor musunuz?
Mehmet Zeybek: Bazen ben geceleri kendi arabamla şehri dolaşıyorum. Bozuk olan yerleri bizzat tespit edip ne gerekiyorsa bir an önce yapımı için birebir tespitlerde bulunuyorum. İnsanlarımız da ‘Biz tam söyleyelim derken hemen nasıl haberdar olup da müdahale ettiniz’ diyerek şaşırabiliyorlar. Mesela geçen gece Prof. Dr. Veysel Eroğlu Parkına gittim. İçeri girdim selam verdim. Selama karşı selam aldıktan sonra hiç tanımadığım bir kişi ‘Başkanım 5 dakikanızı alabilir miyim?’ dedi. Buyurun dedim. ‘İşin doğrusu ben size oy falan vermedim. Seçim geldi geçti bitti. Problem yok. Ama şu parka gelip oturdum, o kadar güzel olmuş ki yarım saat dua ettim’ dedi. Bana oy vermek zorunda değilsiniz. Bu park bizim dönemimiz öncesinde yapılıp, hizmete alındı. Güzel dilekleriniz ve duanız için teşekkür ederim, Allah razı olsun, eksiğimiz varsa söyleyin dedim.   
Kocatepe: Söz Prof. Dr. Veysel Eroğlu Parkı’ndan açılmışken Karayolları Parkı ve Veysel Eroğlu parklarının havuzlarındaki bakımsızlık şikayet konusu. Size aktarmış olalım?
Mehmet Zeybek: Yaklaşık 1,5 ay önce parka gittiğimizde duvarların tuvaletlerin bakımsız olduğu söylenildi. Hemen duvarlara baktım gördüm ki rutubet yürümüş. Havuza girdim havuz patlamış. Fen İşleri Müdürü ile hemen konuyu görüştüm. Kesin kabulün yapılmadığını öğrenince hemen oraların düzeltilmesi talimatını verdim. İnşaat sırasında zeminde bohçalama yapılıp yapılmadığını sordum. Gerek yok cevabı verildi. Afedersiniz açıkça ‘Siz hangi akla hizmet ediyorsunuz?’ diye sordum. Rutubetli bölgeye bina yapılıp da altına bohçalama yapılmamasının mümkün olamayacağını söyledim. Müteahhidin teminatını çözdürmediğini öğrenince hemen havuzu yaptırmaları talimatını verdim. Çalışmada hata olduğu açık ama bu alelacele yapılacak bir çalışma değildir. Gereğini yapıyoruz. Havuzun su yalıtımı tam yapılmamış. Cam seramik yapılmış ama derzlerine gerekli çekilme yapılmamış. Normal derz çektikleri için patlaması da normaldir. İncelemem sırasında kabaran yerleri gösterip altından boru geçirip geçirmediklerini sordum. Net bir cevap alamayınca işten anlamadıklarını, işe yeterince bakmadıklarını söyledim. Buraların gereğini yapacağız.
Kocatepe: Bireysel gezilerinizde ne gibi tespitleriniz oluyor?
Mehmet Zeybek: Geçtiğimiz Ramazan ayında mübarek gün malum makam aracına binmiyorum. Devlet Hastanesi Başhekimini ziyarete gittim. Kendisi Çavuşbaş’ta ikamet eden bir ihtiyaç sahibi yaşlıya yardım edilmesi gerektiğini bildirdi. Hakikaten 90 yaşına piri fani durumda Musa adlı amcamızı ziyaret ettim elini öptüm. Bir ihtiyacı olup olmadığını sorduğumda ‘Allah razı olsun’ dedi. Ramazan ayında bu amcamız huzurevine yatırıldı. Onu ziyarete giderken İzmir İstasyonunda geçtiğimiz sırada Başhekimimizin aracındaydık. Önce bir Su Arıza birimimize girelim dedim. Tabi araç farklı olunca tanınmadım. Başka taraftan giriş yaptım. Gören rehavetini atıp ‘Başkanım hoş geldiniz’ demeye başladı. El sıkışmadan direk içeriye girdim. İçeride de herkes bir köşeye uzanmış yatıyordu. Selamünaleyküm dedikten sonra fırlayan ayağa kalktı. Ne yaptıklarını sorduğumda cevap alamadım. Depoyu açmalarını söyledim. Tarihlerinde vaki değilmiş bir Belediye Başkanının depoya girdiği. Onlar da yanımda idi depo açılınca gördüğüm manzara karşısında üzüldüm. ‘Bu malzemelerin hali nedir?’ dedim. Burada 230 bin insanın kul hakkı yani vebali olduğunu anlattım. Hep liste yapılıyor işte şu, bu lazım deniliyor. Depodaki malzemelerin ne olacağını sordum. Bunun onlara bir ihtar olduğunu söyledim. İkinci gelişimde buradaki malzemeleri tek tek raflara sınıflandırılarak sıralanmış olarak görmek istediğimi bildirdim. Bu birimde dört araç var. Çavuşun altında da makam aracı vardı. O aracın alınması talimatını verdim. Ben Belediye Başkanı olarak makam aracına binmiyorsam kimse makam aracına binmeyecek. Herkes yürüyerek gelip gidecek. Araçları otoparkta bir havuzda topladım. Kiminin altında Jip diğerinde başka bir şey vardı. Göze batan bu duruma müdahale ettik. O jipi kullanarak mermercilik yapıp dağ taş gezmiyorlar ki.
Kocatepe: MHP yöneticilerindenlilerden geçtiğimiz günlerde ekmek büfelerinin uygun yerlere kaldırılması önerisi geldi. Bu öneriyi nasıl değerlendireceksiniz?
Mehmet Zeybek: Bu konu zaten bizim gündemimizdeydi. Ekmek büfelerini daha uygun bir yere kaldıracağız. Malum Afyon Lisesi’nin karşısındaki Vakıflara ait inşaat otel olacak. Buranın önündeki ekmek büfesi orası otel olunca zaten duramaz, kaldırılacak. Diğeri içinde uygun bir yer bulduktan sonra o büfeyi de kaldıracağız.
Kocatepe: Anıtpark önünde yer alan büfe ve tuvaletler de şikâyet konusu oluyor. Bir tasarrufunuz olacak mı Sayın Başkanım? İmaret Camii tuvaletleri açılacak mı?
Mehmet Zeybek: Anıtpark köşeindeki tuvaletleri yıkıp kapatacağız. İmaret Camii tuvaletleri ile Zafer Meydanı tuvaletleri de açılacak. Zafer Maydanı’nın bir kısmı malum Milli Emlak Müdürlüğüne ait. Biz yukarıdan Belediye Binasını malum Valiliğe bedelsiz terk etmişiz. Biz de yazdığımız yazı da Belediye binasının karşılığı olarak Zafer Meydanının Belediye’ye bedelsiz terkini talep ettik. Geçtiğimiz Cuma günü AK Parti İl Başkanları Toplantısına katılım için Ankara’ya gittik. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden de randevu talep aldık. Görüşmede alanın Milli Emlak’a ait olduğu belirtildi. Biz de evet alan sizin olabilir ama biz de Belediye olarak bedelsiz terk ettiğimizi ifade ettik. Bunun bir karşılığı olması gerektiğini söyledik. Altında 330 araçlık otopark var. Altında kafeterya var. Onları vermeyiz denildi. Yazıda değişiklik yapılması gerektiği konuşuldu. Oranın kafeterya olamayacağı söylenince orayı Belediye Sosyal Tesisi olarak açacağımızı söyledik. Belediye işleteceği için o zaman olur denildi. Zafer Maydanı’nda yeni yapılan kafeyi No:03 işletmemizin şubesi olarak Belediyemiz çalıştıracak. Orada 550 kişilik yemekhane var o da bizim. Aşevi gibi Ramazan’da iftar yemekleri verdiğimizi belirttim.
Kocatepe: 15 Temmuz yıldönümü programında vatandaşlar Zafer Meydanında yeşil alanların arttırılması gerektiğini belirtti. Siz ne düşünüyorsunuz?
Mehmet Zeybek: Adı üzerinde bu alan bir meydandır. Oradaki ağaçlar dikkat edildiği üzere koruma altına alınmıştı. Eğer o ağaçlar olmasa orada 70 araçlık otopark meydana çıkardı. İşin açıkçası küçük ağaçlar ve çeşitli düzenlemelerle oraya yeşillik anlamında bir görsellik kazandıracağız. İnşallah bu dönemde genel anlamda da görsele şehrimizin giriş çıkış noktalarına bu manada önem vereceğiz.
Kocatepe: İhale ile kiralanan alanların dışına taşanlarla mücadele ettiğinizi de ifade ediyorsunuz. Bu konudaki son durum nedir?
Mehmet Zeybek: Afyon’u hemen hemen birileri işgal etmiş. Biz de yeni yeni toplamaya çalışıyoruz. Örneğin ihale ile 13 metrelik büfe verilmiş ama adam 90 metre alan kapatmış. Akarçay’da 75 metrelik kafe ihalesi yapılıyor. Adam 75 metrelik alan kiralamasına karşılık 250 metrelik alan kapatmış. Bu yetmiyormuş gibi gelip ‘150 metre daha kapatabilir miyim?’ diyor. Belediye’den kiralama yapan müstecirlere gidin, mesela bir müstecir Belediye’den 75 metrelik alan mı kiraladı, eğer 300 metre alanı kapatıyorsa ihale 300 metre üzerinden yapılmalı. Burada garip gurebanın hakkı vardır.
Kocatepe: Tasarruf tedbirleri ne aşamada? Afyonkarahisar Belediyesi’nin borcu çok mu?
Mehmet Zeybek: Yüz günlük tasarrufla 5 milyon lira banka kredi borcu ödedik. 17 milyon lira da müteahhitlere borç ödedik. Toplam 45 trilyon liraya yakın borç vardı. Şu anda borç durumumuz 41 trilyon lira civarındadır. Ankara’da bir toplantı çıkışında Uşak Belediye Başkanı ile Adıyaman Belediye Başkanı ile ayak üstü sohbet ettik. Uşak Belediyesi’nin 700 trilyon lira, Adıyaman Belediyesi’nin 130 trilyon lira borcu olduğunu öğrendik. Afyonkarahisar Belediyesi’nin borcu ne kadar diye sorulduğunda, ‘Ben yanınızda konuşmayayım’ dedim. Çünkü bizim Belediyemizin borcu diğer belediyelere göre çok düşük.
Kocatepe: Sayın Başkanım SP cephesinde iki haftadır yapılan mutat basın toplantılarında AF-Ray Projesi yani tramvay yapımına karşı olmadıklarını ancak bunun getiri ve götürü noktasında hesaplamanın ne kadar iyi ve net olduğu tartışılıyor. Cevabınız ne olur?
Mehmet Zeybek: Hiçbir yönetici bir çalışma ya da projenin getirisiyle götürüsünü hesaplamadan onu hayata geçiremez. Aksi akıl karı olamaz. Ben ilimizi AK Parti iktidarından faydalandırmak için çabalıyorum. 30 yıl önce Konya Selçuk Üniversitesine tramvay hattı yapılırken ‘Bu ne olacak, zarar eder, bunu kim yapıyor’ diye tepkiler verilmiş. Şimdi adamlar 3. hattı ihale ediyorlar. Biz hem Gazi Üniversitesinden hem de İstanbul Üniversitesinden profesörler, akademisyenleri ilimize getirerek yerinde inceleme yaptırdık. Bize uzman hocaların söyledikleri şudur; ‘Şehrin 10 yıl sonrasını düşünüyorsanız tekerlekli toplu taşıma araçlarını tercih ediniz. Ama şehrin 100 yıl sonrasını hesap ediyorsanız tramvaydan vazgeçmeniz mümkün değildir.’ Dedem ve babam anlatırdı. Kurtuluş Caddesi üzerinde tramvay ya da diğer itsiyle dekavil Askeri Fabrikaya kadar çalışırmış. Biz bu çalışmaya AF-Ray diye başladık. Hafif raylı sistemi yapacağımızı deklare ettiğimizde seçim zamanı birileri kalktı ‘ Ne ile yapacak, şu kadar kilometresi bilmem ne, işlemez’ diye konuştu. DDY Genel Müdürü atandıktan sonra görüştük. İstanbul Ulaşım A.Ş’de 15 yıl Genel Müdürlük yapmış bir kişi. Görüşmede konuyu anlattık. Kilometresi şu kadar milyon dolara mal oluyor dediklerini aktardık. Kendi kendime Allah’ın izniyle mutlaka insanımızın kullanım yararına bu işi hayata geçirmeye söz verdim. ‘Birilerine inadına bunu yapacağım’ dedim. Ulaştırma Bakanından randevu aldım. Derler ya körün istediği tek göz Allah verdi iki göz hesabı, AF-Ray’ı anlattık. Sayın Bakanımız ‘Tamam biz yapalım’ dedi. Oruçoğlu Termalin oradan başlayacak olan 17 kilometrelik hat Konya-Şuhut yol ayrımına kadar ilerleyecek. Sayın Bakanımıza bu işin sanat yapılarının olmadığını yani yapılacak köprü, kavşak v.s olmadığını anlattım. Sağ olsun biz yapalım dedi. Bu konuşma üzerine TOSYÖV Başkanı İhsan Beşer hızlı tren ihalesini alan Çinli firmanın teleferik ve raylı sisteme talip olduğunu söyledi. Dış kaynaklı kredinin de hazır olduğu bilgisini aktardı. Sayın Bakanımız ‘Krediye falan ihtiyaç yok devlet bunu yapacak’ dedi. Devlet bunu yaparsak zihnimden geçen inşallah AKÜ’ye de bir hat yapılarak toplu taşımaya köklü bir çözüm üretmiş olacağız. Birileri rahatsız olabilir ama yapılacak bir şey yok.
Kocatepe: Kentsel Dönüşüm Projesinin iptal edildiği söylemi çıkınca vatandaş kentsel dönüşüm olmayacak mı diye sormaya başladı. Kentsel Dönüşüm projelerinde durum nedir?
Mehmet Zeybek: Afyonkarahisar Belediyesi yüksek katlı bir kentsel dönüşüm projesi hazırlamış. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yüksek katlı projeye müsaade etmiyor. Yatay mimariye uygun projeler onaylanıyor. Sayın Bakanımız ilimize geldiği zaman proje yetkililerine ‘Projeniz proje değil bunu kaldırın’ dedi. TOKİ Başkanımız geçtiğimiz günlerde buradaydı. Birlikte kentsel dönüşüm alanlarını gezdik. Hatta hazırlanacak yeni projede Mısri Camiinin merkez alınacağı söylenildi. Tıpkı Paris’te Eyfel Kulesinin merkez alındığı gibi tüm yolların Eyfel Kulesine çıktığı gibi yıldız şeklinde tüm yolların yeni proje ile Mısri Camii’ne çıkarılacağı anlatıldı. Dolayısıyla TOKİ kendisi bir proje hazırlıyor. Eğer proje yetişirse yılbaşından önce kazma vurulacak. Aksi halde yılbaşından sonra kazma vurulacak. İlk etapta 500 İmaret Camii çevresine ve Mısri Mahallesine TOKİ konutları yapılacak. Milletin gözü yeni yapılan binaları gördükten sonra proje 2. ve 3. etap olarak devam edecek. Mevcut binalarda oturan hemşehrilerimize bunlar alternatif olark sunulacak. Kentsel Dönüşüm Projesi geri kalmadı. Sadece projesi değiştiriliyor. Sanat Okulu da binası yıkılmadan Millet Bahçesi yapılacak. Şimdiki Müze alanını da yeşil alan olarak koruyacağız. Orası satılmış olsa da takas yolu ile yeniden Belediyemize kazandıracağız inşaAllah.
>> Kocatepe Haber Merkezi’nin Özel Röportajı