Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kentsel dönüşüm kaybettirmeyecek, kazandıracak” – Kocatepe Gazetesi

Bu haberin fotoğrafı yok
“Kentsel dönüşüm kaybettirmeyecek, kazandıracak”

Kentsel dönüşüm planlaması doğrultusunda, alanda alanda yaklaşık 130 bin metrekare yeşil alan oluşturulduğu açıklandı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 60 milyon TL gelirden vazgeçtiklerini, bölgede gerçek bir kentsel dönüşüm alanı oluşturulacağını ilan etti. Çoban, “Bu planlama sayesinde, Afyonkarahisar kaybetmiyor, kazanıyor.” dedi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, meclis toplantısında Güvenevler mahallesinde bulunan 1 nolu Küçük Sanayi Sitesi, Kömürcüler Sitesi ile eski otogar alanının bulunduğu bölgede Kentsel Dönüşüm ve Gelişme Alanı olarak belirlenen planların onanması maddesi doğrultusunda bir sunum yaptı. Çoban, kentsel dönüşüme yönelik detaylı bir bilgilendirmede bulundu.
Gelecek nüfus
göz önünde bulunduruldu
Sözkonusu alanının şehir merkezinde kaldığı, 1. Küçük Sanayi Sitesi ve Kömürcüler Sitesi’nce bu alanın kullanıldığı, ancak bu tip kullanımların gürültü ve çevre kirliliğine, şehir merkezi yoğunluğunun arttırarak sıkıntılara neden olduğu dile getirildi. Plan bütünlüğünün sağlanabilmesi için Ankara-İzmir karayolu güzergahı ve Afyonkarahisar merkez Konya yolu yapılaşmaları göz önüne alınarak yapılaşma şartlarının belirlendiği öğrenildi. Kullanım kararları olarak; konut, ticaret, aktif ve pasif yeşil alanlar, eğitim tesisi alanları yer aldığı bildirildi. Sosyal ve teknik alt yapı alanları ayrılıp, gelecek nüfus yoğunluklarının göz önünde bulundurulduğu ifade edildi.
Eski otogar, eski Halil Ağa Semt Pazarı, 1. Küçük Sanayi Sitesi, Kömürcüler Sitesi, Devlet Malzeme Ofisi, Travers Fabrikası karşısı ve Karayolları Şube Şefliği arazisinin bulunduğu alanı kapsayan bölgede, “Kentsel Dönüşüm ve Gelişme Alanı” olarak belirlenen planlar onaylandı.
İkİ hafta özel çalışma
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kentsel dönüşüm konusunun son derece önemli bir konu olduğunu söyledi. İlk olarak Afyonkarahisar Belediyesi’nin sadece Emek binalarının olduğu alandan 12 milyon TL’den vazgeçip orayı kent meydanı projesine verdiklerini belirten Çoban; “İnsanların yeşile, meydana olan ihtiyaçlarına katkımız, fedakârlıktı. İkincisi ise, Türbeye çıkarken dükkânlarımız vardı yıktık park yaptık. İnşallah yakın zamanda da bunun çalışmasını yapıyoruz, eski Veterinerlik Halk Sağlığı Laboratuarını Belediyemize kazandırıp yıkmak için müspet gelişmeler var ona uğraşıyoruz. Üçüncüsü ise eski otogar alanımızın olduğu yerde. Burada 76 bin metrekarelik arsamız var. Biliyorsunuz 2008 yılında bir ihale yapıldı. Bir müteahhit firma aldı Allah’tan ki yapmadı yapamamış. Ben bir Afyonkarahisarlı olarak mutluyum. Çünkü 2 haftadır İmar Komisyonu üyesi arkadaşlarımla özel olarak sürekli bunun çalışmasını yaptık. Ne yapılabilir bunları düşündük. Baktık ki, daha öncesinde 650 tane konut var ama, konutların en düşüğü 150 metrekare, 250 ve 300 metrekarelik konutlarda var. Biz konut sayısını 150 metreka olarak 250 adede düşürdük. Burada 30 bin metrekarelik ticari alan ayırdık, otopark alanı ayırdık, camimizi biraz büyüttük.” dedi.
“Sİyasİ talebİn gereğİnİ yaptık”
Burhanettin Çoban, kentsel dönüşüm alanı çalışması kapsamında 6 bin 500 metrekarelik yeşil alan, Karayolları Şube Şefliği’nin bulunduğu arazide yapımını vaat ettiği, arsa devrini kurumun geciktirdiğini, pazarcı esnafının kendilerinden talep ettiği kapalı modern pazar yerini sadece Çarşamba günleri çalışacak şekilde yapılacağını anlattı. Çoban, Cumartesi pazar satışının trafiği sıkıştırmamak için fuar yerinde devam edeceğini söyledi. Çoban;
“Kışın sıcaktan yazın soğuktan koruyacak, otoparkı olan kapalı bir pazaryeri yapacağız. Burada 20’şer metre yollar ayırdık. Daha önce burası bir bütündü. Arkadaşlarımız cesaret ettiler. Ne otopark karşılıyordu yeşil alan zaten yoktu. İmar komisyonu başkanımız bu planlamayı yapan şehir plancısı arkadaşı aradı. ‘Ya Sayın üstadım, ben bir şehir plancısı olarak buradaki yeşil alanı çözmekte çok zorlanıyorum. Bunu acaba siz nasıl çözdünüz?’ diye sordu. ‘Valla biz de çözmedik. Siyasi bir talep bize o şekilde geldi. Biz de o şekilde planladık.’ demiş. Aynı Karaman, Cumhuriyet, Dervişpaşa, Dumlupınar mahallelerinde olduğu gibi. Ama biz yeni bir Karaman yapmamak için buradan tam 32 bin metrekare arsamızı yeşil alan, yol, otopark olarak ayırdık. Vazgeçtiğimiz gelir tam 50 milyon TL.” diye konuştu.
“Meclİs üyelerİne
kİmse bİrşey dİyemez”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar için yapmak zorunda olunanı yaptıklarının altını çizdi. Kentsel dönüşüm alanında 14 bin metrekarelik bir konut alanı bıraktıklarını, o alana sadece 150 metrekareden 250 adet konut sığacağını dile getirdi. Kat sayısının 14’den 7’ye düşürüldüğünü belirten Çoban;
“Kesinlikle yoğunluğu artırmadık. Bu konutların hem ön tarafı hem de arka tarafı yeşil alana bakacak. Alışveriş merkezi yanına da yaklaşık 15 bin metrekarelik alanda bir park yapacağız. Öncelikle stadyumumuzdaki aktiviteyi burada en güzel şekilde yapılabilecek düzenlemeyi yapacağız. Eski sanayimizin olduğu yerde Anadolu Lisesi’nin bulunduğu yerden başlayan yolumuz 20 metre olarak gelip eski otogarımızın ortasından ayırdığımız yoldan hem Çimento Fabrikasına hem İnönü Caddesine hem de Mareşal F. Çakmak yoluna çıkılabilecek. Buradaki planlamamızda Güvenevler Mahallesinde büyük bir ilköğretim okulu ihtiyacı var. Ayrıca 4+4+4’den dolayıda yeni okullara ihtiyacımız bulunuyor. Burada yaklaşık 10 bin metrekarenin üzerinde bir okul alanı ayırdık. Camimiz zaten vardı, köy garajının olduğu yeride park olarak planladık. Tam sitelerin ortasında 35 bin metrekare yeşil alan bıraktık. Toplam 56 bin 500 metrekare yeşil alan bırakmış olduk. Hiç kimsenin Allah’ın izniyle bu karara müspet bakıp el kaldıran meclis üyelerine ileride asla diyecek bir şeyi olamaz.” şeklinde konuştu.
“Keşke bunlar daha
önce yapılsaydı”
Karaman, Dervişpaşa ve Cumhuriyet mahallerinde sıkıntıların yaşandığını, insanların koşup oturabilecekleri bir yerin olmadığını belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban şöyle konuştu: “Sadece stadyumla ilgili konuda buranın üzerine basarak söylüyorum. İnşallah Özcan Şarlak ağabeyimizde bizi dikkatle dinler. Sayın ağabeyiciğim, siz stadyumla ilgili hassasiyetle üzerinde durmuşsunuz. Stadyumda toplam 580 adet ağaç var. Bence stadyum alanı yeşil alan değil beton alanı. Stadyumun yüz katı ağaç dikeceğiz. Yani Afyonkarahisar kaybetmiyor kazanıyor. Arkadaşlarımız titiz çalışmalarını yaklaşık 45 gündür sürdürüyor. 41 Bin metrekare olan Karayolları arazisinin tamamını park ve rekreasyon alanı haline getiriyoruz. Sanıyorum bölgemizin tamamını kurtaracak ve Afyonkarahisarımızın nefes alması için çok güzel bir mekan olacak. Ardiyeciler Sitesi’nin bulunduğu alanda da ardiyeciler alanını kaldırıp konut alanı yapacağız. Burada da 18 bin metrekare yeşil alan bırakıyoruz. Toplamda Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde yaklaşık 130 bin metrekare yeşil alan oluşturacağız. Bu bölge, Afyonkarahisar’ın nefes alacağı çok güzel bir mekan haline gelecek. Şimdi proje bu haliyle gerçek bir kentsel dönüşüm oldu. Üzülerek söylüyorum keşke bu çalışmalar daha önce yapılabilseydi. İçinde bulunduğumuz Karaman tamamen Belediyemize ait bir arsaydı. Keşke yeşil alan kalsaydı. Spor salonumuz da inşallah yapılır. Çok yakın zamanda orası Afyon’un merkezi olacak. Hızlı tren istasyonu oraya yapılıyor. Oradan bir yıl önce 200 bin TL’ye alınan arsa şimdi 300 bin TL’ye satılmıyor. Afyonkarahisar oraya doğru genişliyor.”(Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti