Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Kentsel Dönüşüm’ün hiçbir noktasında Belediye yok”

Belediye Meclisi Toplantısında konuşan

Belediye Meclisi Toplantısında konuşan Başkan Mehmet Zeybek, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Mısri Camii ile İmaret Camii’nin arka kısımlarının zorunlu olarak riskli alan ilan edildiğini hatırlatarak, “Bir yanlış anlaşılma var. Belediye olarak biz bu kentsel dönüşümün hiçbir noktasında yokuz. Hesaplamalarda yanlışlık olmuş olabilir. Vatandaşın mağdur edilmemesi için çalışacağız” dedi. Meclis’in Millet İttifakı üyelerince “Doğal Afet, Deprem ve Kentsel Dönüşüm” ihtisas komisyonu kurulması talep edildi

 

Afyonkarahisar Belediye Meclisi’nin CHP ve İYİ Partili Meclis Üyelerinin oluşturduğu Millet İttifakı üyelerince Belediye Başkanlığına “Doğal Afet, Deprem ve Kentsel Dönüşüm” ihtisas komisyonu kurulması ve Belediye Meclis Üyelerinden komisyon üyeleri için seçim yapılması istemiyle önerge verildi. Önergede; Abdullah Hocaoğlu, İrfan Özsandık, Hasan Akyalçın, İbrahim Meydanoğlu, Kadir Delikanlı, Harun Sağlam, Bekir Lafçı, H. Hüsnü Taşer, Alaaddin Nakilcioğlu, Ahmet Hastürk, Murat Çelikbaş’ın imzası var. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek önergenin değerlendirileceğini ifade etti.
ÖNERGEDE KOMİSYONUN ORTAK AKILLA ÇÖZÜM ÜRETECEĞİ BELİRTİLDİ
“Doğal Afet, Deprem ve Kentsel Dönüşüm” ihtisas komisyonu kurulması önergesinde; Afyonkarahisar’da Mısri Mahallesi ve İmaret Camii çevresinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projelerinde kamuoyunun kafasında soru işaretleri ortaya çıktığına değinilerek, ilgili konuların; kurulacak komisyona seçilecek ihtisaslı Meclis Üyelerince görüşülüp bu minvalde ortak akılla çözüm bulunmasının elzem hale geldiği ifade edildi. Belediye bünyesinde kurulacak olan bu komisyonun; hem ilde meydana gelebilecek deprem gibi doğal afetlerin önlemlerini etraflıca ele alma, hem de yapılacak olan kentsel dönüşüm projelerini detaylandırma; diğer kurum ve kuruluşlardan, ayrıca kamuoyundan gelen talepleri değerlendirmede görev yapması önerildi.
“BELEDİYE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN HİÇBİR NOKTASINDA YOK”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Mısri Camii ile İmaret Camii’nin arka kısımlarının zorunlu olarak riskli alan ilan edildiğini kaydetti. İlk etapta Mısri Camii etrafından kentsel dönüşüm işi başlayacağını, bunun için 25 Şubat 2021 tarihinde işin ihale edileceğini söyleyen Zeybek, “Halkımızın kafasındaki bazı istifhamlar giderilsin diye biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bazı yetkilileri, GEDAŞ firmasından yetkilileri, TOKİ’den bazı yetkilileri getirdik. Yetkililerin halkımızı bilgilendirmeleri için geçtiğimiz hafta AKÜ Kültür Merkezi’nde bir toplantı yaptık. O toplantıda halk içerisinde galeyana gelenler oldu. Yetkilileri dinlemeden farklı yorumlar ortaya çıktı. Biz de toplantı neticesi arkadaşlarla bir araya geldik. Bir yanlış anlaşılma var. Belediye olarak biz bu kentsel dönüşümün hiçbir noktasında yokuz.” dedi.
“TEK GAYE VATANDAŞIN MAĞDUR OLMAMASI, BELKİ HESAPLAMALARDA YANLIŞLIK OLMUŞ OLABİLİR”
Kentsel dönüşümün yapılacağı iki ayrı noktanın tamamının Bakanlar Kurulu Kararıyla riskli alan projesi olarak belirlendiğini aktaran Zeybek, “Tapulara da zaten şerh düşülmüş durumda. Belediye olarak buralarda mülkü olup yıkıp yeniden yapmak isteyenlere tapu üzerinde şerh olduğundan ruhsat veremiyoruz. Burayı tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatıyla Sayın Bakanın en son konuşmasında Türkiye genelinde 15 milyona yakın riskli alanlarda konutlar olduğunu ifade etti. ‘Bu riskli alanları hükümet, devlet olarak mutlaka dönüştüreceğiz. Yoksa ülkemiz doğal afetlere maruz ülkelerden birisidir.’ demiştir. Biz de birinci derece deprem bölgesinde yaşayan bir iliz. Hangi depremin ne zaman kaç şiddetinde olacağını bilemiyoruz. Biz toplantı sırasında hemşehrilerimize tamamen kendilerinin yanlarında olduğumuzu söyledik. Onlara, ‘Sizin hak ve hukukunuzu savunma noktasında sonuna kadar mücadele vereceğim.’ dedim. Belki hesaplamalarda yanlışlık olmuş olabilir. Malum ‘Yanlış hesap Bağdat’tan döner.’ derler. Biz yine mahalledeki arkadaşların ileri gelenlerinden 10-12 kişilik bir grupla bir araya gelip vatandaşın taleplerini, isteklerini not alacağımı, bu notları bire bir Çevre ve Şehircilik Bakanına giderek yanlış anlaşılmaları bizzat Sayın Milletvekillerimizle birlikte randevu alıp ulaştıracağımızı belirttim. Burada tek gayemiz var; Vatandaşlarımız mağdur olmasın.” diye konuştu.
“İHALE TARİHİ ÖTELETTİRİLEBİLİR”
Kentsel dönüşüm projesi tamamlandığında Afyonkarahisar’ın güzel bir şehir kimliği kazanmasını arzu ettiğini söyleyen Zeybek, “İnşallah bu gayemizde başarılı olacağız. İhalenin 25 Şubat 2021’de yapılması planlanıyordu. Belki bu tarihi 25 Mart veya 25 Nisan 2021 tarihine ötelettirebiliriz. Hiçbir vatandaşımızın hakkı zayi olmasın diye mücadelemizi vereceğiz. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın.” ifadelerine yer verdi.
“METREKARE BİRİM FİYATLARI AÇIKLANINCA GALEYANA GELİNDİ”
Belediye Meclis Üyeleri sırayla söz alarak düşüncelerini dile getirdi. Millet İttifakının CHP’li Üyesi Hüseyin Hüsnü Taşer, hak sahiplerini bilgilendirme toplantısında bazı vatandaşların haklı olarak galeyana geldiklerini söyledi. Taşer, “Galeyana gelme sebebi de kentsel dönüşüm zaten kanun gereği de şehir kalitesini yükseltmek, yapı kalitesini yükseltip, yaşanabilir alanları daha konforlu ve insanların ihtiyaçlarını uygun hale getirmek amaçlı yapılır. Ancak Mısri Mahallesinde tarihi bir doku vardır. Burası Afyon’un en eski mahallerinden birisidir. Biz yıllardır buraya Belediye olarak hizmet verip burada bir takım şeyleri yapmayı planladığımız halde bazı bölgelerde muvaffak olabildik. Ama burada bizim inisiyatifimizden alınmak suretiyle Ankara’da bakanlık kanalıyla yürütülerek bugünkü noktaya getirildi. Vatandaş buradan çok beklenti içerisindeydi. Konutlarının yenileceğini, daha konforlu alanlarda yaşayacaklarını hayal ederken son yapılan toplantıda açıklanan metrekare birim maliyetleri buradaki vatandaşları çok endişelendirdi. Bu nedenle galeyana gelmişler. Bence haklılar da çünkü net bir aydınlanma, net bir bilgilendirme yapılmamış.” şeklinde konuştu.
“BİZ VATANDAŞI
KOLLAMAK ZORUNDAYIZ”
Mısri Camii ile ilgili planlarla kendilerinin de Meclis’te sürpriz şekilde tanıştıklarını söyleyen Taşer, planlar üzerinde çalışma ve fikir beyan etme fırsat elde edememekten yakındı. Meclis Toplantısı öncesi Mısri Camii çevresindeki vatandaşlarla bir araya geldiğini anlatan Taşer şöyle konuştu: “İnsanlarımızın dertlerini dinledim. 31 Aralık 2020 Perşembe günü yılın son gününde oradaki arkadaşlarla istişarede bulundum. Tapulardaki şerhi, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Metrekareye 400 lira ve 1750 lira gibi rakamlar gerçekten komik duruyor. Günümüzde Afyon’un en ücra yerlerinde metrekare fiyatlarında arsa değerleri vardır. Vatandaşa sadece arsa değeri ödenecekmiş gibi geliyor. Üzerindeki yapıların yapı maliyetleriyle ilgili ödenekleri verilip verilmeyeceği konusunda vatandaşlar aydınlatılmamış durumdadır. Biz kurulmasını istediğimiz bu komisyon önerisini hem vatandaşlarla hem de kamu kurum kuruluşları arasındaki ilişkiyi koordine etmek hem de burada yapılacak işlerde vatandaş mağduriyetini minimize etmek amacıyla talep ediyoruz. Bu olur veya olmaz. Biz sonuçta vatandaşı kollamak zorundayız. Orada gayrimenkulü olan, orada ömrünü geçirmiş, orada ana-baba atadan kalma gayrimenkullerinden yer ve yurtlarından edilmemeleri için en azından ellerine geçen parayla kentsel dönüşümle yapılacak dairelerden ekonomilerine uygun olanı borç yapmadan alabilmeleri sağlanmalıdır.”
H. Hüsnü Taşer, Mısri Mahallesi sakinlerinin Karaman Mahallesi örneğindeki gibi bir parselizasyona gidilmediği, müteahhitlerle neden kendilerinin anlaşamadıkları sorusunu sorduklarını dikkat çekti. Taşer, bu konuları dile getirmek istediğini, gelecek günlerde bu konu ve durumun hem meclis üyelerini, hem Afyonkarahisar Belediyesi’ni yoracağını sözlerine ekledi.
“REİS’İN TOKİ’YE YÜZDE
30 İNDİRİM TALİMATI VAR”
30 Aralık 2020 Çarşamba günü düzenledikleri toplantının curcunaya geldiğini belirten Zeybek şunları söyledi: “Katılımcılarımız Ankara’dan gelen yetkilileri dinlemedi. Olması mümkün değil ama diyelim ki 100 metrekarelik bir arazi var. Metrekaresi 400 liradan olsa arsası 40 bin lira eder. Üzerindeki yapı da değerlendiriliyor. Buralar malum Afyon’un en eski yerleşim yerleri. Yıpranma payları, eski yapı oluşu derken üzerindeki yapı 60 bin lira olsa, toplamda 100 bin lira eder. Bina arkasında kömürlüğü varsa, ağacı ağaçları varsa bunları da zaten değerlendiriyorlar. Diyelim ki burada 2+1 daire yapıldı. Bu dairenin satış değeri nedir? Zaten dışarıya satış mümkün değil. Oradaki hak sahiplerine verilecek. Yeni daire 250 bin lira diyelim. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var. Benim de 250 bin liradan vatandaşlarıma hediyem olacak maliyetten yüzde 30 indirim yapacaksınız diyor TOKİ’ye. Geriye 175 bin lira kaldı. Arkada bulanan müştemilatlar 110 bin lira ise bunu 175 bin liradan düşüldüğünde kalan miktarı 15 yıl sıfır faizle borçlanarak ödenilmesi öngörülüyor. Sağlam ve güvenle oturulabilecek yapılar yapılacak. İmzayı attığı an itibariyle 910 lira ile 1000 lira arasında kira yardımı yapılacak. Burada tescilli yaklaşık 12 tane alan var. Onlar bu yapıların dışında tutulup özellikle muhafaza ediliyor. Oralar Kültür Merkezi v.b olarak belki de bakanlığa bastırarak yapı haricinde kalan tescilli binaları Belediyemize kazandırabileceğimizi düşünüyorum.”
“KONUYA HASSASİYET GÖSTERİLMELİ”
H. Hüsnü Taşer, Mehmet Zeybek’in örnek hesabının makul gibi göründüğünü ancak Mısri Mahallesinde 2’den daha çok sayıda çocuklu, dar gelirli asgari ücretle çalışan 15 yıl faizsiz geri ödemeyi yapamayacak ailelerin olduğunu söyledi. Taşer, gerçekçi ödenebilir bedellerle insanların yerlerinden edilmemesi gerektiğini tekrarladı. Arsa payı bedellerinin yükselmesiyle sorunun çözülebileceğini ifade eden Taşer, kıymet takdirlerinin uygun olması gerektiğini, konuya hassasiyet gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
“PROJE VATANDAŞA ANLAŞILABİLİR
NET ANLATILMALI”
CHP’li Millet İttifakı Meclis Üyesi Alaaddin Nakilcioğlu, kentsel dönüşümün güzel ve gerekli bir proje olduğunu, 1000 konutu 500 konutun TOKİ, 1000 konutun da özel sektör tarafından yapılabileceğini, kat artırımına gidilerek insanların yaşadıkları yerden edilmemesi yönünde görüşünü bildirdi. Millet İttifakı Meclis Üyelerinden Abdullah Hocaoğlu ise projenin çok güzel olduğunu, emek sahiplerini kutladığını, Afyonkarahisar için Mısri Camii Kentsel Dönüşüm bölgesinin ciddi bir cazibe merkezi olacağını kaydetti. Hocaoğlu, “Doğal Afet, Deprem ve Kentsel Dönüşüm” ihtisas komisyonu kurulması talebiyle galeyana getirilen kişilere işin sonundaki kazancın etkin şekilde anlatılabileceğini, bilboardla korona virüsle mücadelede olduğu gibi Mehmet Zeybek’in örnek hesaplamasının ilanlarla anlatılabileceğini ifade etti. CHP’li Meclis Üyesi Murat Çelikbaş da hak sahiplerinin mağdur edilmeden konforlu konutlarda yaşaması gerektiğini dile getirdi.
Başkan Mehmet Zeybek, aslında Belediye’nin çok zararda olduğunu, bölgede 18 uygulaması yapılması halinde yüzde 45 alabileceklerini, bu durumdan mahrum olduklarını, alt yapının kendi sırtlarına kaldığını kaydetti. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Karaman Mahallesi’ndeki 18 uygulamasında mülkiyet problemlerinin çözülemediğine dikkat çekti. Zeybek, yalnızca fikir yürütüldüğünü dile getirdi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

 

YÜNTAŞ’IN ESKİ GENEL MÜDÜRÜ VE TEKSTİL FABRİKASININ AKIBETİ MERAK KONUSU

 

Millet İttifakı’nın İYİ Partili Üyesi Ahmet Hastürk, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e, iki ayrı soru sordu. Hastürk, Halil Ağa Semt Pazarı’ndaki tekstil fabrikasının akıbeti ile Belediye şirketi Yüntaş A.Ş’nin önceki dönem Genel Müdürü hakkında medyada yer alan iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek soruları şöyle cevaplandırdı: “Halil Ağa Semt Pazarındaki tekstil fabrikası üretimine devam ediyor. Belediye çıkarıyor, tahliye davası açılmış gibi dedikodular çıkarılmış. Bunların gerçekle hiçbir alakası yoktur. Arkadaş ödemesini yapmaktadır. Piyasalar pandemiden dolayı sıkıntılı olmasına rağmen şu anda Zara firmasına mal üretip göndermektedir. Yüntaş’la ilgili durumla benim çok fazla bir bilgim yoktur. Arkadaşlar ne olup olmadığıyla ilgileniyor. Konu yargıya intikal ettiyse yargı sonucuna göre durum netleşir. Fikir yürütmenin âlemi yoktur.” Hastürk’ün “Yüntaş’ta sizce bir suistimal var mı? sorusunu Zeybek, “Varsa da yoksa da arkadaşlar bakacaklar.” sözleriyle cevaplandırdı.