Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Keyfi Plaka Değişikliği Olur Mu?

Aracının plakasını özelleştirmek ya da eski aracında yer alan plakayı yeni aracında kullanmak isteyenlerin, Türkiye Noterler Birliği ve Türkiye Şoförler Odası’na başvurması gerekiyor.

Aracının plakasını özelleştirmek ya

Keyfi plaka değişikliği yapılıp yapılmayacağı da merak konularından biri oldu.

PLAKA HANGİ DURUMLARDA DEĞİŞTİRİLİR?

Plakalar genellikle satış nedeniyle değiştirilmek istenir. Bunun dışında standart değişikliği veya plakanın kaza gibi bir olayla yıpranması gibi nedenlerle de yenilenmesi gerekebilir. Tüm bunlarda aranan bazı kriterler aranıyor. Aracı satın alırken plaka değişikliği talebinde şunların yapılması gerekiyor: Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” denilmesi gerekiyor. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirleniyor. Eski plaka noter tarafından teslim alınıyor. Ruhsata gerekli bilgiler işleniyor. Noterden sonra evrakla beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı en yakın odaya gidilmesi gerekiyor. Yeni plaka basılıp araca takılır. Aracın tek ya da çift plakasında herhangi bir sorun varsa ve değiştirilmesi gerekiyorsa şunlar yapılır: Nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsat fotokopisi ile eski plakaların kişinin yanında olması gereklidir. Notere plaka yenilemesi ile ilgili müracaat edilir. Eski plakaları teslim ettikten sonra yeni plakanın yazdığı evrak size teslim edilir. Evrak ile beraber Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı en yakın odaya gidilmesi gerekir. Burada yeni plakanız basılır ve aracınıza takılmaya hazır hale gelir.

 

PLAKA DEĞİŞİKLİĞİNDE HANGİ BELGELER İSTENİYOR?

Plaka değişimi için kişinin yanında bulundurması gereken belgeler şunlardır: Nüfus cüzdanı. Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi ve  aracın eski trafik belgesi ve plakaları. Noter satışını gösteren belge ya da geçici tescil belgesi gerekli olan belgelerdir.

 

HANGİ ARAÇLARIN PLAKALARI DEĞİŞTİRİLEMEZ?

Herhangi bir aracın plaka değişikliğine mani olan haller şunlardır: Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olması. Aracın geçerli muayenesinin olmamasıdır. Geçen yıl yani 2023 yılında Noter araç devri işleminin ücreti 1.398.975 TL idi. Ayrıca plaka yenileme için tek plakanın basım ücreti ise 165 TL, çifti 330 TL olarak işlemler yapıldı.

 

PLAKA DEĞİŞİKLİĞİ RANDEVUSU NEREDEN ALINIR?

Geçmişte Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve bağlı kuruluşlara müracaat ederek plaka değişikliği randevusu alınması gerekiyordu. Günümüzde tüm işlemler noter aracılığı ile yapılır ve noterlerden randevu almak gibi bir zorunluluk yok. Kişi istediği zaman gidip plaka değişikliği işlemini gerçekleştirebiliyor.