Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

KİBİR VE TEVAZU – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 21 Ocak 2013 Pazartesi 02:00:00
  Kibir, kendisini başkasından üstün görmektir. Kibir, insanda kalp hastalıklarından birisidir. Kötü huydur. Haramdır. Rabbini unutmanın alametidir.
Bir hadis-i şerifte, “Kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimse Cennete giremez” buyurulmuştur. Toplumumuzda bir çok kibirli insan sayesinde, toplum düzeni bozulmakta ve insanlar arasındaki ilişkiler zedelenmektedir. Bu tür insanlar, milletimizin çoğunluğuna tepeden bakmaktalar ve zevkleri, heyecanları, eğlenceleri, düğünleri, bayramları hülasa yaşayışları toplumun büyük çoğunluğundan farklı olmaktadır. Hatta bu tür insanlar ecdadından utanmakta ve genellikle yabancı hayranlığı yapmaktadırlar.
Kibirli insan, kendine göre her konuda bilgilidir. Her şeyi bilir, ama doğal olarak ta hiçbir şeyi tam bilmez. Çok şeyi bildiğini sandığı için de her bulunduğu ortamda pot kırarlar ve sivri dilleriyle soğuk rüzgârlar estirirler. Kibirleri sayesinde dostluklarında istikrar yoktur. Hani şerefin malda, mülkte ve makamda olduğunu zannedenler gibi.
Kibirin aksi ise hepimizin bildiği tevazudur. Tevazu, kendini başkaları ile görmektir. Başkalarından daha üstün ve daha aşağı görmemektir. İyi bir huydur.
Bir hadis-i şerifte “Tevazu edene müjdeler olsun “ buyrulmuştur. Tevazu sahibi, kendini başkalarından aşağı görmez, zelil ve miskin olmaz. Malını helalden kazanıp, çok hediye verir. Fakirlere merhamet eder. Tevazu sahibi ağır başlı insan demektir. Yine bir hadis-i şerifte “Tevazu eden, helal kazanan, huyu güzel olan, herkese karşı yumuşak olan ve kimseye kötülük yapmayan, çok iyi bir insandır.” buyrulmuştur.
Büyüklüğün ihlâsta ve takvada olduğunu unutmamak lazımdır.
Günümüz toplumunda, insanlığa faydalı olma yolunda tevazu sahibi olan insanların çoğalmasının gerekli olduğuna inanıyorum.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER