Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

KİMLER GİYİNMİŞ ÇIPLAK SAYILIR

Sevgili Peygamberimiz bu konuda şöyle buyuruyor: “Cehennemliklerden iki sınıf vardır ki, ben onları dünyada görmedim: birincisi ellerindeki öküz kuyruğu gibi kırbaçlarla halkı kırbaçlayan kimselerdir. İkincisi giyinmiş çıplak, kalçasını oynatarak, kırıtarak, salınarak yürüyen, başları deve hörgücü gibi kadınlardır. Bunlar cennete giremezler, onun kokusunu da alamazlar. Halbuki onun kokusu çok uzun mesafeden alınır.” (Müslim, Libas, 125 ; Cennet:52), Celal Yildirim, Ahkam Hadisleri Cilt 2: 715) bu hadis-i şerfite de görüldüğü gibi, vücudun azalarını belli edecek derecede ince ve dar elbiseleri giyenleri peygamber efendimiz “Giyinmiş Çıplaklar” olarak nitelendiriyor. Yine saçların tepeye öküz kuyruğu gibi dikkat çekilecek şekilde bağlanmasi, saçları kabarık ve dik göstermek için vatka ve kumaş gibi şeyleri kullanmak dinen uygun olmayıp, böyle kadınların cennetin kokusunu dahi duyamayacaği belirtiliyor.
Avret sayılan âzanın 4’te birinden az olan açılmalar, namazı bozmaz. Dörtte birin üzerindeki açılmalar ise, namaza mâni olur.
Namazda iken avret yeri açılsa da hiç beklemeden açılan yer kapatılsa namaz bozulmaz. Bir rükün miktarı, yani üç kere sübhânallah diyecek kadar bekledikten sonra kapatılsa, namaz bozulmuş olur. Bu örtünme işi tek elle yapılmalıdır. Çift elle yapılan hareketler, amel-i kesire girer ve namazı bozar.
Örtünecek kadar elbise bulamayan kimse, namazını ayaklarını kıbleye uzatıp oturarak îma ile kılar. Ayakta dahi îma edebilir. Fakat efdal olan oturarak kılmaktır.
Erkeklerin ipek elbise ile namaz kılması câiz değildir. Ancak ipekten başka giyecek elbise bulamayan kimse, ipek elbise ile de namazını kılar. Çıplak olarak kılmaz.
Erkeklerin elbiselerini giyinmiş ve başlarına takke örtmüş olarak namaz kılmaları müstehabdır. Yalnızca avret yerleri kapalı olarak namaz kılmak câizse de, mekruhtur yani harama yakındır. Zaruret halinde ise kerahet yoktur. Yani bir ferdin yalnız avret yerlerini örtecek kadar elbisesi varsa onunla namaz kılabilir.
Ergenlik çağına girmiş olan kadının namazda mutlaka başını örtmesi gerekir. Aksi halde namazı kabul olunmaz. Kadının geceliğiyle namaz kılması caizdir, yeter ki uzun olup ayaklarının üstünü örtecek kadar uzun olsun. Takvaya uygun olanı gece ve yatak elbisesi ile namaz kılmamaktır.
Kadınların entarilerinin de ayaklarını örtecek kadar uzun olması vâcibdir. Ancak bundan az kısa olur da kalın çorapla ayaklar örtülürse, buna cevaz verilmiştir. Fakat takvaya uygun olanı eteklerin ayakları örtecek kadar uzun olmasıdır.
Erkeğin ipekli elbise giymesi ve ipekli elbise ile namaz kılması haramdır. Kadın ipekli elbise giyebilir. Yine gasp edilmiş elbise ile namaz kılınmaz. Ya mekruhtur, ya da haramdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER