Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Koçak, engelli bireylerin yanında – Kocatepe Gazetesi

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı
Koçak, engelli bireylerin yanında

Alternatif Politikalar Merkezi Başkanı ve eski Milletvekili Mahmut Koçak, MS Derneği üyeleri ile Trio Cafe’de bir araya geldi. MS Derneği üyelerine tekerlekli sandalye takdim eden Mahmut Koçak, engelli bireylerin durumlarına dikkat çekti. Koçak, “Ülkemiz nüfusunun yüzde 12,29’unu engelliler oluşturuyor. Bu oranın yüzde 9.70’ini süreğen hastalığı olanlar, yüzde 2,58’ini ise ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma ile zihinsel engelliler oluşturuyor.
Engellilerin yüzde 55,7’si sağlık hizmetlerinden yararlanırken, yüzde 12,27’si eğitim, yüzde 5,9’u bakım ve rehabilitasyon hizmetinden faydalanabiliyor. Tüm engelli kategorilerinde olduğu gibi Bedensel Engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı en büyük problemlerden birisi de ulaşabilirlilik ve erişebilirliliktir. Bu problem kişiye uygun araçların tedariki ve mimari engellerin tamamen ortadan kalkması ile mümkündür” dedi.
SKOLYOZ ÖNLENMELİ
Koçak, şöyle devam etti:
“Belediyeler ve yardım dernekleri gibi kuruluşlar her sene Türkiye’de engelli vatandaşlarımız için onbinlerce adet tekerlekli sandalye dağıtmaktadır. Ancak bu tekerlekli sandalyeler dağıtılmadan önce, kullanacak kişilerin ölçüleri, engel durumları, oturma pozisyonları, gündelik hayatta rutin yaptığı işler, yaşadığı yerin coğrafi koşulları belirlenmemektedir. Tekerlekli sandalyelerin rastgele dağıtımları yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda, ülkemizdeki tekerlekli sandalye bağımlısı çocuklarımızda skolyoz (omurga eğriliği) görülme oranı kat ve kat fazladır.Sağlam bir insanı bile yanlış ölçümlendirilmiş ve yanlış oturma pozisyonu sağlanmış bir tekerlekli sandalyeye oturtalım onsekiz ay sonra skolyoz oluşumu başlamaktadır. Türkiye’de tekerlekli sandalye bağımlısı olan çocuk hastaların hemen hemen tamamında ileri düzeyde skolyoz görülmektedir.
Tekerlekli sandalye bağımlılarında Skolyozun önlenmesi için sandalye bağımlılarına uygun tekerlekli sandalye seçiminin yapılması, kurumların bilinçsizce tekerlekli sandalye dağıtımını durdurması, tekerlekli sandalye kullanıcılarının vücutlarının bir parçası olarak kabul edilen tekerlekli sandalyeler için devlet imkanlarının arttırılması çok önemlidir.” >> Murat ARISOY’un Haberi