Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Köksal’dan Tarım Bakanı’na 3 önerge

Köksal’dan Tarım Bakanı’na 3 önerge

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Çay Barajı’nın neden tamamlanamadığını, mahkeme kararına rağmen Tokuşlar Köyü’nün gölet suyunu kullanamamasının nedeni ile Selevir Sulama Birliği tarafından köy ve kasabalara neden su verilmediğini sordu

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na üç ayrı soru önergesi verdi.
“DERE YATAĞI VE BARAJIN KENARLARINA İSTİNAT DUVARI YAPILACAK MI?”
Afyonkarahisar ili Çay İlçesi’nde 8 Mart 2014 tarihinde başlanan 12 Aralık 2016’da teslim edileceği belirtilen ancak daha sonra süre uzatımı yapılarak 23 Nisan 2020 tarihinde teslim edileceği belirtilen barajın halen daha tamamlanmadığının önemle altını çizen Milletvekili Burcu Köksal, önergesinde barajın ne zaman tamamlanacağını sorarak, “Baraja giden yolda bulunan dere yatağının kenarı ve barajın kenarlarında istinat duvarı yoktur. Gerek dere yatağının etrafındaki gerekse baraj kenarındaki toprak yığılımı oldukça gevşek yapıdadır ve yağış durumunda her an çökebilecek sele mahal verebilecek durumdadır. Bu durumda yaşanacak bir toprak kayması veya sel sonucu Çay İlçesi’nde baraja çok yakın olan Dere mahallesi, Tekke mahallesi, Cedid mahallesi, Yaka mahallesi ve Bahçelievler mahallesi başta olmak üzere Çay İlçesi’nin büyük bölümü zarar görecektir. Hiçbir şey vatandaşın can güvenliğinden öncelikli değildir. Bu nedenle istinat duvarının yapılarak olası bir felaket durumunda can ve mal kaybı yaşanmaması için gereken önlemler alınacak mıdır? Yoksa baraj bu haliyle mi tamamlanacaktır?” dedi.
“DOĞA KATLİAMINA GÖZ YUMULACAK MI, YÖRE HALKI VE EBER GÖLÜ
KADERİNE Mİ TERK EDİLECEK?”
Barajda erken su tutulması yüzünden yöre halkının sulama yapamadığını kaydeden Köksal, “Ayrıca Eber Gölü’ne giden kaynaklar barajda toplandığı içinde göldeki su seviyesi azalmaya başlamıştır. Bakanlığınızca bu soruna ilişkin herhangi bir çözüm getirilecek midir? Yoksa yöre halkı ve Eber Gölü kaderine mi terk edilecektir? Baraj için bölgedeki çam ağaçları toprak altında bırakılmış. Bir kısmı da kurumaya terk edilmiştir. Çevreye ve doğaya bu şekilde zarar verenlerle ilgili Bakanlığınızca bir yaptırım uygulanacak mıdır? Yoksa müteahhit firmanın yapmış olduğu bu doğa katliamına göz yumulacak mıdır?” şeklinde konuştu.
“MAHKEME KARARINA RAĞMEN TOKUŞLAR KÖYÜ GÖLETİN SUYUNU KULLANAMIYOR,
KÖY HALKININ MAĞDURİYETİNE SEYİRCİ Mİ KALINACAK?”
Milletvekili Köksal, diğer soru önergesinde ise Bakan Bekir Pakdemirli’ye Sinanpaşa İlçesi Tokuşlar Köyü’nde bulunan Çobanözü-Tokuşlar sulama göletinin suyunun ortak kullanılması hakkında mahkeme kararına rağmen suyu Tokuşlar Köyü’nün kullanamadığını kaydederek, “Afyonkarahisar ili Sinanpaşa İlçesi Tokuşlar Köyü’nde bulunan Çobanözü-Tokuşlar sulama Göletinin suyunun ortak kullanılması hakkında mahkeme kararına rağmen suyu Tokuşlar Köyü kullanamamaktadır? Çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Tokuşlar Köyü su sıkıntısı yüzünden büyük bir mağduriyet yaşamaktadır? Bakanlığınızca Çobanözü-Tokuşlar Göletinin Tokuşlar Köyü’ne kullandırılması yönünde bir çalışma yapılacak mıdır? Yoksa köy halkının bu mağduriyetine seyirci mi kalınacaktır?” sorularını yöneltti.
“KÖY VE
KASABALARA NEDEN SU VERİLMEDİ, ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANACAK MI?”
Bakan Pakdemirli’ye Selevir Sulama Birliği tarafından Çay İlçesi’ne bağlı köy ve kasabalara su verilmemesinin nedenini de soran Köksal, “Selevir Sulama Birliği tarafından Afyonkarahisar ili Çay İlçesi’ne bağlı köy ve kasabalara sulama için su verilmesi gerekirken bu dönem yeterli su verilmemiş bu yüzden de birçok ürün susuzluktan kurumuştur. Suyun 2 ay boyunca Şuhut’ta ki meralara boşuna akıtıldığı ancak tarlalara verilmediği iddiaları doğru mudur? Çay İlçesi’ne bağlı Karacaören kasabası başta olmak Selevir Sulama Birliğinden su alması gereken köylere yeterli su verilmediği için ürünleri susuzluktan kuruyan verimi düşen çiftçilerin zararı karşılanacak mıdır? Önümüzdeki dönem aynı sorunun yaşanmaması için Bakanlığınızca önlem alınacak mıdır?” ifadelerini kullandı.