Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

KÖMÜRÜ BULAN UZUN MEHMET

Uzun Mehmet’in milli serveti: ‘taş kömürü’
Uzun Mehmet’in 8 Kasım 1829’da kömürü bulmasının ardından 1848’den bu yana 172 yıldır Zonguldak’ta üretimi yapılan taş kömürü, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
Uzun Mehmet tarafından 1829 yılında bulunan ve 171 yıldır üretimi yapılan taş kömürü, Zonguldak havzası ve Türkiye için en önemli kaynaklar arasında yer alıyor.
Türkiye’nin önemli kömür üretim merkezlerinden biri olan Zonguldak’ta yıllık ortalama 1 milyon 235 bin ton kömür üretilirken, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) 5 müessese müdürlüğüne bağlı ocakların yanı sıra kömür üreten rödovanslı saha işletmelerinde çalışan yaklaşık 10 bin 500 civarındaki işçi için madenler, en önemli istihdam kapısı olarak görülüyor.
Çeşitli kaynaklara göre, Uzun Mehmet ve kömürün bulunuşuyla ilgili öykü, 1820-1829 yıllarında geçiyor.
Kaynaklarda, Uzun Mehmet’in hikayesi şöyle anlatılıyor:
“Uzun Mehmet, Ereğli’ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820’li yıllarda Ereğli’nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzun Mehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.
Uzun Mehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzun Mehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.
Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzun Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul’a götürür. Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet’i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.
Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet’in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul’a Fen Heyeti’ne gitmek için yola çıkan Uzun Mehmet’i Leblebici Hanı’nda öldürtür.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti