Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konak: Talebimiz esnaf ve sanatkâra özel destek paketi

Konak: Talebimiz esnaf ve sanatkâra özel destek paketi

ESOB Başkanı Abdülkadir Konak; yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından etkilenen esnaf ve sanatkârla için destek paketi beklediklerini söyledi

 

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Ko-nak, koronavirüs konusunda devletin açıkladığı tüm tedbir ve uygulamaları desteklediklerini kaydetti.
“BİR ÇOK SEKTÖRDE ESNAF VE SANATKAR MAĞDURİYET YAŞIYOR”
Bu süreçte esnaf ve sanatkârın ayakta kalabilmesi için özel destek paketine ihtiyaç olduğunu belirten Konak, “Virüs sebebiyle işyerlerini kapatmak zorunda kalan, esnaf ve sanatkârımız kira, stopaj, elektrik, su, doğalgaz gibi sarf giderlerini, sosyal güvenlik primleri, vergi gibi ödemelerini yapamaz duruma gelmiştir. Birçok sektörde esnaf ve sanatkârlarımız mağduriyetler yaşamaktadır. Hükümetimiz-den bu zorlu süreçte esnaf ve sanatkârımız adına özel ek bir ‘Esnaf Paketi’ talep ediyoruz.” dedi.
“ESNAF VE SANATKARIMIZ İÇİN EK BİR ESNAF PAKETİ İSTİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle KOVİD-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık kaynak ayrıldığını kaydeden Konak, “Cumhur-başkanımıza ve hükümetimize alınan tedbir ve desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu salgın nedeniyle iş yerleri ve faaliyetleri tamamen durdurulan okul servisi, kantin, berber, güzellik salonları kahvehane, internet kafe, hamam, otel gibi birçok esnaf ve sanatkârımız ile faaliyetlerine kısıtlama getirilen ve bu süreçten olumsuz etkilenen tüm esnaf ve sanatkârımız siftah yapmadan kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Bundan dolayı esnaf ve sanatkârımız kira, stopaj, elektrik, su, doğal gaz gibi giderlerini, vergi, SGK gibi ödemelerini ödeyemez duruma gelmiştir. Hükümetimiz tarafından bu hususular göz önüne alınarak bu ödemelere muafiyet ya da uzun vadede ertelenmesi için çalışma yapılmasını talep ediyor esnaf ve sanatkârımız için ek bir esnaf paketi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYENİN KİRACI KARARI YERİNDE”
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, Afyonkarahisar Belediyesi’nin işyerlerinde kiracı olanlarla ilgili almış olduğu örnek kararı yerinde bulduklarını dile getirdi. Konak, bu vesile ile Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e teşekkür ederek, özel mülklerle ilgili kira yardımı vb. bir çalışmanın da devlet tarafından yapılması gerektiğini bildirdi.
“SİCİL AFFI BEKLENİYOR”
Yaşanılan zor dönemde esnaf ve sanatkârların krediye her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu kaydeden Konak şu ifadelere yer verdi: “Bankalar esnafın geçmişte yaşadığı ödeme sıkıntılarını bahane ederek, esnafımızın krediye ulaşmasına engel oluyorlar. Acilen etkin bir sicil düzenlemesi yapılarak esnaf ve sanatkârın bankaların keyfi tutumundan kurtarılması gerekmektedir. Bankaların inisiyatifine bırakılmadan sıfır faizli bir yıl geri ödemesiz uzun vadeli bir kredi imkânı sağlanmalı. Ayrıca tüm esnaf ve sanatkâr kollarının KOSGEB desteklerinden faydalanması için bir düzenleme yapılarak tüm sektörler KOSGEB desteklerine ulaşabilmelidir. Bu kredi düzenlemeleri esnafımıza can suyu olacak hem ekonomimiz canlanacak hem de esnaf ve sanatkârımız rahat bir nefes alacaktır.”
“PRİM BORCU OLAN ESNAF SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMALI”
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinde asgari ücret desteği ve kısa çalışma ödeneklerinin kapsamının genişletilmesi gerektiğine değinen Konak, “Esnafımıza yönelik düzenlemeler yapılarak tüm sektördeki esnaf ve sanatkârın faydalanması sağlanmalıdır. Bu uygulama ile faaliyetine ara veren ve kısıtlanan işyerlerindeki çalışanlara da geçici bir gelir desteği verilirken, işveren esnaf ve sanatkârımızın da maliyeti azaltılmış olacaktır. Dünyayı ve ülkemizi etkileyen bu küresel sağlık sorunun da iki aydan fazla Bağ-Kur prim borcu olan esnaf ve sanatkârımız muayene olup ilacını alamıyor. Bağ-Kur prim borcundan dolayı esnafımız ve ailesinin yılsonuna kadar ilaç alabilmesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanması sağlanmalıdır.” dedi.
“HER ÖNLEM VE TEDBİRE DESTEK VERİLECEK”
Coronavirüs salgını yüzünden Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğini aktaran Konak, “Bu zor süreci de milletçe birlik, beraberlik ve dayanışma içinde atlatacağız. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere hükümet yetkililerimize esnaf ve sanatkârımız ve tüm milletimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. Alacakları her türlü önlem ve tedbirlere sonuna kadar destek olacağımızı belirtiyorum.” ifadelerini kullandı.