Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konut arsasına konut inşa etmeyen arsayı geri verecek

Konut yapılması amacıyla İl

Konut yapılması amacıyla İl Özel İdaresi ya da Köy Muhtarlıklarından alınan arsalarına 5 yıl geçmesine rağmen konut inşa etmeyenlere “Arsayı iade edin” yazısı gönderildi. İGM Başkanı Çoban, “Afyonkarahisar’da 30 köyde bu durum söz konusu. Yasa bunu emrediyor. Ama süre uzadı. 2023 sonuna kadar konut yapmak üzere aldıkları arsalara konut inşa etmeyenler arsalarını iade etmek zorunda kalabilirler” dedi

 

İl Genel Meclisi (İGM )üyeleri Meclis Başkanı Av. Burhanettin Çoban’ın idaresinde 2021 yılı Ocak ayının ilk toplantısını dün sabah Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Meclisin Ocak ayı toplantılarının ikinci birleşimi bugün sabah yapılacak.
“2021 İNSANLIĞA GÜZELLİKLER GETİRSİN”
Toplantı açılışında konuşan İGM Başkanı Av. Burhanettin Çoban, 2021 yılının hayırlara vesile olmasını diledi. 2021 yılının ilk ayının ilk olağan toplantısında yeni yılın geçen yıldan daha güzel olması umudunu dile getiren Çoban, “İnşallah tüm dünyaya sağlık, barış, huzur, bolluk, bereket hâkim olsun. Aç ve açıkta insan, sağlıktan yoksun insan, eğitimden yoksun insan kalmasın. Aynı zamanda özgürlükten de yoksun insan kalmasın. İnşallah 2021 yılı tekraren tüm dünya insanlarına güzellikler getirsin.” dedi.
ÖNCE GÜNDEM
DIŞI KONULAR
ELE ALINDI
Toplantı gündem dışı konuların okutularak rapor hazırlanıp gündeme dâhil edilmesi ile devam etti. Emirdağ ilçesine bağlı Aşağıpiribeyli köyünde mülkiyetleri İl Özel İdaresi’ne ait 239 ada, 3 parsel numaralı taşınmazın Ali Kıran’ın dilekçe ile başvurarak satın almak istediği bildirildi. Satın alma görüşülmesi için ilgili komisyonlara havale edildi. Burmalı Mahallesinde 361 ada, 5 parsel 1.357,50 metrekare yüzölçümlü taşınmazda Özel İdare İş Merkezi zemin katında 19 bağımsız bölüm numaralı işyeri ile 6. katta bulunan 66.67.68.69.70 ve 73 bağımsız bölüm numaralı iş yerlerinin 2886 sayılı kanunun 45. maddesi hükümlerine göre satış talebi var. Satış talebi komisyonlarda değerlendirilmek üzere oybirliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.
MADEN İŞLETME V.D KONULAR İÇİN
İL ENCÜMENİNE YETKİ İSTENİLDİ
Gündemin 2. maddesinde 2021 yılı için Afyonkarahisar’da başvuru yapılacak olan 1 (a) grubu maden ocaklarının ruhsatlandırılması ve mevcut 1 (a) grubu maden ocakları için temdidtalebi konusu yer aldı. Bu ocakların temdid talebinde bulunması halinde 1 (a) grubu Maden İşletme Ruhsat sürelerinin 5 yıllığına temdiden uzatılması, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak olan Hammadde Üretim İzni verilmesi temdit edilmesi için İl Encümenine yetki verilmesi ilgili komisyonlarda görüşülecek.
TALEPLER KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ
Şuhut ilçesine bağlı Efe Köy Muhtarlığına sigorta ve çalıştırma sorumluluğu, bakım ve onarım giderleri ve her türlü yasal sorumluluğun muhtarlığa ait olması şartıyla bir adet kazıcı yükleyicinin devir talebi komisyonlarda görüşülecek. Sandıklı ilçesi Reşadiye köyünde yer alan 217 ada, 8 ve 9 parsellerde yer alan okul alanının bir kısmının kültürel tesis alanı olarak düzenlenilmesi ve 219 ada, 2 parselin konut alanı olarak imar planı bulunan bir kısmın okul alanı olarak yeniden düzenlenilmesi konusu komisyona havale edildi. Sandıklı ilçesine bağlı Akin köyünde yer alan, tapusunda Erikli mevkii 173 parsel numarasıyla kayıtlı nazım ve uygulama imar planlarının “Tarımsal Depo Alanı” olması konusu komisyonlarda değerlendirilecek.
YAĞCI: ARSALARIN
GERİ TESLİMİ HUSUSUNDA MUHTARLIKLARA YAZI GİTMİŞ
Toplantı sonunda söz alan İYİ Parti Afyonkarahisar Merkez Üyesi Alper Yağcı, 2021 yılının sağlıklı ve huzurlu şeklide geçmesini temenni ederek şunları söyledi: “Köylerde verilen arsalara mülk yapmamaları durumunda bu arsaların geri teslimi hususunda muhtarlıklara bir yazı gitmiş. Vatandaşlar bizleri aradı. Pandemi şartlarında yaşanan ekonomik durumda göz önüne alındığında vatandaş nasıl arsasına ev yapabilsin. Konu hakkında bilgi verilmesini talep ediyorum.” dedi.
ÇOBAN: KANUNUN EMRİ NET, ARSALAR İSKÂN AMAÇLI DAĞITILDI
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban konu hakkında bilgi verdi. “Burada vatandaş hem haklı hem haksız.” diyen Çoban şöyle konuştu: “Haklı kelimesini vatandaşımızın yanında olduğumuzu ifade etmek için kullanıyorum. 442 Sayılı Köy Kanununa göre bu arsalar iskân amaçlı dağıtılmıştır. Dağıtılırken hem sözleşmeye hem de tapu kütüğüne şerh verilmiştir. Denilmiş ki; ‘Falan kanuna göre belirlenmiştir. Beş yıl içerisinde ev yapma şartı vardır.’Sözleşmede her bir ferdin imzası var. ‘Beş yıl içerisinde buraya ev yapacağım. Yapmazsam geri alınmasına muvafakatım var.’ diye imzaları vardır. Bilindiği üzere devlette bu tür şeyler takip edilmiyor. Tapu kütüğünde şerh olunca aradan 15-20 yıl geçmiş Türkiye’nin herhangi bir ilinde vatandaş yanındaki arsayı da almış. İki arsayı tevhid etmek istemiş. Tevhid etmek isteyip şerh olunca Tapu Müdürlüğü tereddüte düşmüş. Ben Bakanlığa bir görüş sorayım demiş. Bizim eski valilerimizden biri derdi ‘Ankara’ya bir şey sorarsanız dert gelir.’ diye. Onlarda, ‘Ne birleştirmesi burası hala arsa gözüküyor. Kanuna göre bunu yapmazsa geri alınması lazımdır.’ Geri alınıp alınmadığı yönünde tüm Türkiye’ye genelge gönderip bu durumda olanların hepsinin geri alınması gerektiğini kanun emri olduğunu bildirilmiştir. Hakikaten de kanunun emridir.”
ÜÇ YIL SÜRE VAR
Burhanettin Çoban, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin Afyonkarahisar’da sözünü ettiği durumda olan yaklaşık 30 köy muhtarlığına gönderilengenelge ve emir gereğince mülk yapılmayan arsaların teslimi için iade yazısı gönderildiğini kaydetti. Konudan yeni haberdar olduğunu söyleyen Çoban, “Konu hakkında yılbaşından önce çalışıldığını, uzatılacağı hakkında bilgi gelmişti. Sürenin 31 Aralık 2023 yılına kadar uzatıldığını öğrendik. Önümüzde 3 yıl var. İnşallah arsa verilen kişiler üç yıl içinde gerekeni yaparlar.” ifadelerine yer verdi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Toy, konunun Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’ın anlattığı şekilde cereyan ettiğini ifade etti. Toy, “Biz gelen bilgilere göre süre 2023 yılı sonuna kadar uzatılmıştır. Şu an için panik olmayı gerektirecek tereddüt edecek bir durum yoktur.” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Dinar Üyesi Murat Orhan,Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’a aşı takvimi ile ilgili İGM üyelerinin bilgilenmesi gereken bir durum olup olmadığını sordu. Çoban, koranavirüs aşı ile ilgili kendilerine herhangi bir bilgi ve belgenin ulaşmadığını ifade etti. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti