Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Konya Havzası suya doyacak – Kocatepe Gazetesi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile
Konya Havzası suya doyacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı hesaplamalara göre Konya Kapalı Havzası’nın yağan kardan yeraltı suyu bakımından büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu durum havza açısından çok önemli. Herkesin malumu olduğu gibi o bölgede yeraltı suyu çok yoğun kullanılıyor ve seviyelerde azalmalar meydana geliyor. Zaman zaman televizyonlarda bu bölgede büyük obrukların oluştuğunu seyrediyoruz. Yağan bu karın süzülerek yeraltına inmesi, su seviyelerinin desteklenmesi açısından önem arz ediyor” diye konuştu.
Konya Kapalı Havzası’nın 11 Ocak itibarıyla ortalama 40 santimetrelik bir kar örtüsüyle kaplı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu şöyle devam etti:
“Bu kar örtüsünün yeraltı sularına etkisini araştırdık. Değerlendirirken, karın oluşturduğu su potansiyelinin havzada akifer özelliğe sahip yani yüzeydeki suyu süzerek depolayabilecek alanlardaki süzme yüzdesini kullandık. 1 metre kar kalınlığının 22 santimetresi su yüksekliği oluyor. Bu ise yüzde 85’i karla kaplı havzada 4.74 milyar metreküp kar-su eşdeğerini işaret ediyor. Havza genelinde akifer özelliğine sahip birimlerin toplam yüzey alanı 36 bin 598 kilometrekaredir. 40 santimetrelik kar yağışının havzadaki su eşdeğeri 12 cm’dir. Havzadaki akifer birimlerin ortalama süzülme katsayısı 0,20 olarak alındığında havzadaki söz konusu yağış etkisindeki yeraltı suyu beslenimi 870 milyon metreküp olarak hesaplanmıştır. Bu beslenimin havzadaki toplam akifer alanına bölünmesi sonucunda yeraltı suyu seviyesini yaklaşık 2 santimetre yükselteceği düşünülmektedir.”