Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Kopimizim – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 11 Ocak 2012 Çarşamba 02:00:00
  İnternet üzerinden her türlü korsan içerik paylaşımı ve dosya indirme, İsveç’te resmen dini bir eyleme dönüştü. İngilizce’deki “Copy me (Kopyala beni)” ifadesinin okunuşundan yola çıkılarak yaratılan “Kopimizm” akımının üyeleri, Kuzey ülkesinde artık ayrı bir dinin üyesi gibi kabul edilecek.
“Kopimizm Kilisesi” adlı örgüt, yetkili mercilere başvurarak, kendisini, dini bir kuruluş olarak kaydettirmeyi başardı. Dünya üzerinde yaklaşık 3 bin üyesi bulunan Kopimistlerin kutsal kabul ettiği unsunların başında “enformasyon” kavramı gelirken, indirme ve kopyalamaysa, dini ayin olarak belirlenmiş. Bilgisayar klavyesinde içerik kopyalamasına ve yapıştırmasında kullanılan CTRL+C ve CTRL+V de, “kilise’nin” kutsal ikonları kabul ediliyor.
2010 yılında kurulan Kopimizm Kilisesi’nin bir de “ruhani lider”i var. Kiliseye öncülük eden isim, 19 yaşındaki felsefe öğrencisi İsha Gerson. TorrenFreak adlı korsan dosya paylaşım sitesine açıklamada bulunan genç ruhani lider, “Kopyalamak birçoğumuz için hâlâ büyük bir yasal sorun. Bir çok insan hâlâ kopyaladığı zaman hapse girme endişesi taşıyor. Umarım Kopimi adına, bu da değişecek” dedi.
Yukarıda okuduğunuz satırlar Hürriyet Gazetesi’nin Dış haberler sayfasından alıntıdır.
Günlük hayatın vazgeçilmez ögesi haline gelen internetin insanların hayatındaki ilerlemesi adına can alıcı bir örnek olduğu için bu satırları buraya “kopyaladık”
Bu haber üzerinden yola çıkarak dün kutlanılan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili bir değerlendirmede bulunmak istedik.
Adı üstünde, gün, çalışan gazetecilerin günü idi. Çalışan gazetecilerin gününe meslek camiasından gösterilen ile “çalışan” gazetecilerin durumunu göz önüne serecek boyutta oldu.
Maalesef Afyonkarahisar basını “KOPİMİST” dinin müritliği (!) yolunda hızla ilerlemektedir. 21 gazetenin yayınlandığı Afyonkarahisar’da “Kopimizm”in gereği olarak safyalar birbirinin aynı olarak yayınlanmakta, “Çalışan gazeteciler” CTRL+C ve CTRL+V komutlarını günün 5 vaktinde kullanagelmektedirler.
Hal böyle iken, ilimizde Basın İlan Kurumu Şubesi kurulmuş, basın camiasına yeniden çeki-düzen verilmek istenmiştir. Hürriyet’te yukarıdaki haberi okuyunca kendi kendimize, “Keşke Afyon’a BİK’in değil de Kopimist Kilise’nin Şubesi açılsa idi. Daha anlamlı olurdu” demekten geri duramadık.
Aslında herhangi bir kilisenin taraftarı olmamız söz konusu değil. Meslektaşlarımızın imanından da şüphemiz yok. Ancak“gazetecilik”in geldiği noktayı anlatmak için “Kopimist Kilise” haberinden daha anlamlı bir örnek olamazdı doğrusu.
Çalışan Gazeteciler Günü’nü, alışageldiğimiz “kopimist” anlayışla idrak (!) ettik. Umudumuz 24 Temmuz Basın Bayramı’na bu anlayıştan uzak bir meslek camiası ile ulaşmak.
Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER