Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR

23 NİSAN’A DOĞRU

Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul 16 Mart 1920 tarihinde başta İngiltere kuvvetleri olmak üzere itilaf devletleri tarafından işgal edilirken bir kahraman telgrafçı Manastırlı Hamdi Ankara’da bulunan Mustafa Kemal’e şu tarihi telgrafı çekti.
Paşa Hazretleri;
Bu sabah şehzade başındaki muzıka karakolunu İngilizler basıp oradaki askerlerle çatışmaya girmişlerdir. İstanbul’u işgal altına alıyorlar.
Manastırlı Hamdi Mustafa Kemal’i tekrar arayarak;
“Sabah bizim askerler uykuda iken İngiliz deniz piyadeleri karakola gelip işgal etmekte iken çatışma çıkıyor 6 şehit 15 yaralımız var.” 16 Mart 1920.
Bu işgali öğrenen Mustafa Kemal derhal memleketi haberdar eder. Bundan başka İstanbul’un işgalini itilaf devletlerinin temsilcileri ile dünyanın bütün tarafsız memleketleri nezdinde protesto etti. “Biz hakkımızı ve İstiklâlimizi korumak için giriştiğimiz kavganın kutsallığına ve hiçbir kuvvetin bir milleti yaşamak hakkından mahrum edemeyeceğine inanmış bulunuyoruz.” diyerek bağımsızlık inancını belirtmiş oluyordu.
“Davamızın haklılığı ve kutsallığı bu güç günlerde Tanrı’dan sonra en büyük yardımcımızdır.
İstanbul’un işgali ile artık padişah hükümetinden ve padişahtan milletin kurtuluşu için bir yardım beklenemezdi.
Onunla hiçbir konuda işbirliği yapılamaz, yardım beklenemezdi. Osmanlı devletinin altı asırlık hayat ve hakimiyeti İstanbul’un işgali ile sona eriyordu. Tarih boyunca bağımsız yaşamış Türk Milleti Anadolu’nun ortasında Ankara’da yeni bir devletin kurulması için çalışmalara başladı. Mustafa Kemal bağımsızlığın amacına ulaşmak için protestoların yetmeyeceğini biliyordu.
Türk Milletini sindirebileceğini sana itilaf devletlerine kuvvetle karşı koymak gerektiğini biliyordu.
Mustafa Kemal İstanbul’un işgalini öğrenir öğrenmez şu tedbirleri aldı.
1- İstanbul ile telefon ve telgraf görüşmeleri kesildi.
2- Eskişehir ve Afyon’da bulunan İngiliz birliklerin silahlarının alınmasını veya bu yerlerden çıkarılması için emir verdi.
3- İstanbul’da tutuklanan Mebluslara karşı Mondros Ateşkes Antlaşması gereği Anadolu’da bulunan itilaf subaylarını tutuklattı.
4- İstanbul ve Adana’dan Ankara’ya yapılacak düşman sevkiyatını önlemek için Gevye ve Ulukışla civarındaki demiryollarını tahrip ettirdi.
5- Anadolu’da bulunan resmi ve gayri resmi para ve kıymetli eşyayı tespit ettirerek İstanbul’a gönderilmesini yasakladı. İstanbul’un işgali ile son Osmanlı Meclisi Mebusan’ı dağıtılmış üyelerinin bir kısmı tutuklanmış Malta adasına sürgüne gönderilmiş, kaçabilenler Anadolu’ya gelerek Büyük Millet Meclisi’ne katılmışlardır. Yeni seçilen milletvekilleriyle 78 olan vekilleri 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açmışlardır.
3 Mayıs 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti kurularak tüm dünyaya Türk Milletinin tek temsilci hükümeti olduğunu ilan etmiştir.
23 Nisan Kurtuluş Savaşı için meşaledir.
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98. yıldönümü ulusumuza ve sevgili çocuklarımıza kutlu olsun.
Bağımsızlık Benim Karakterimdir.
Mustafa Kemal Atatürk

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER