Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Adam olmak – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 10 Eylül 2015 Perşembe 03:00:00
  “Bilgi bir hazineyse, uygulanması da bu hazineyi açan anahtardır.” Aristoteles Adam Olmak bir zanaattır. Sözde kolay gibi gözükebilir lakin zordur, sonu yoktur, meşakkatli bir süreçtir. Farklı bir duruştur. Erdem sahibi olmaktır. İlkeli, prensipli, öz disiplinli, omurgalı bir yaşam sürmek demektir.
Kimilerine göre cibilliyet (yaradılış) meselesidir. Diğer görüşe göre sonradan edinilir. “Paraşüt kumaşından smokin olmaz, hamuru iyi olmayan adam, adam olmaz…” veya “Katranı kaynatsan olmaz ki şeker, cinsine yandığımın cinsi cinsine çeker.” şeklinde halk arası yaklaşımlar sonradan gelişimin zorluğunu vurgulasa da bu, imkânsız değildir. Aile, bireyin eğitimi için elbette anahtar rol oynar. Ancak aile, bireyin kaderi olmaya da bilir. Özü düzgün kişi bir şekilde insan gibi insan, adam gibi adam olmayı başarabilecektir.
Adam olmak, yılmamak, vazgeçmemek demektir. Asla umudunu yitirmemektir. Kimseye göbeğinden bağlı olmadan, özgürce yaşamaktır. “Bir kalıba uyayım beni sevsinler” diye kendinden çıkmak, aynada aksine bakamamak değildir. Onurlu ve kültürlü olmaktır. Görgülü ve sevecen olmaktır.
Günü kurtarmak, ucuz hesaplar adamı olmak değildir. “Gelene ağam gidene paşam” demek de değildir. Bilgelik, dürüstlük, çalışkanlık onun için başta gelir. Görev bilinci ile yaşamaktır. Adam olmak adil de olabilmektir.
Adam olmak, toplumun öngörü ve istekleri doğrultusunda yaşayan bir insan olmak veya başka bir deyişle ruhunu satmak değildir. Tam tersidir. Adam gibi adam zaten sıradan ve sürüden farklıdır. O, düşünür, sorgular, tartışır, okur, çalışır. Sözü, düşüncesi ve eylemi tutarlıdır. Bilge bir filozoftur. “Sürekli bir kontrol, hâkimiyet çabası, ay gelemem ben buna, rahat olmalıyım, koyver gitsin”cinin ne anlatıldığını algılayamaması doğaldır. Neye isyan ettiğini bilmeden “karşıyım karşı her şeye karşı” şeklinde tavır almak gülünçtür.
Kuralı koyan toplumun genelinin gölgesinde ya da ailenin klan ezberinde, onların istediği gibi yaşamak, kaz gibi önündekinin adımlarını takip etmek adam olmaksa olmamakta fayda vardır. Adam gibi adam, gerektiğinde toplumun büyük çoğunluğunca benimsenen yapıları sorgular, kitlelere ters düşer. Bu sorgulayan ve yığından ayrılan insan için normaldir.
Adam gibi adam olanlara sözüm. Zaman zaman adamlık dersi vermeye devam edeceğim…
***
Geçelim diğer konuya…
Eğitim yöneticilerini, okul müdürlerini görevden alan, mahkemede hakkını arayan ve hak eden okul müdürlerini, hangi adalet, hangi hukuk kurallarına göre görevine iade etmeyenlere sözüm.
Ne yaptınız bir öğretim yılı boyunca söyleyin? Sustum belki bir şeyleri yoluna koyarlar diye, yazık ettiniz, YGS’de Türkiye 71’incisi oldunuz. Afyonkarahisar’ı geri vitese taktınız gidiyoruz, bakalım nereye kadar?
İşin ehli olan okul müdürlerini görevden aldınız. Neden? Başarısız olmaya yemin mi ettiniz?
Siyasiler size söylüyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün saygınlığı kaldı mı? Yazık ettiniz ilimizde eğitime, günahtır, vebali sizleri boynundadır.
(Bir eğitimci)

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER