Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

“AFYON İLK GÖZAĞRIMIZ, VAZGEÇMEYİZ”

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesindeki Gazlıgöl Beldesi’nde kurulu Kızılay Mineralli Su Fabrikası’nı ziyaret etti. Kınık, ziyaretinde hem üretim hakkında bilgi aldı, hem de çalışan işçilerle sohbet edip ‘Bir sorununuz var mı’ diye sordu.
Bu ziyaret, yakın tarihte bir ilkti. Neredeyse 10 yıldır Türk Kızılayı, Genel Başkanlık düzeyinde Afyonkarahisar’a gelmemiş, fabrikayı incelememişti. Sadece ziyareti esas alsak bile Afyonkarahisar’dan vazgeçilmediğini hissediyorduk.
Erzincan’da Afyonkarahisar’dan sonra ikinci fabrika açılınca, Afyon kamuoyunda ‘Acaba Kızılay da mı buradan gidecek?’ soruları gündeme gelmişti.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, basın mensuplarına verdiği demeçte Afyonkarahisar’da kapasitenin artırılacağını, hatta yılsonuna kadar yeni yatırımların gündeme gelebileceğini söyledi.
Basın toplantısı bittikten sonra Kerem Kınık’a ‘Erzincan’da fabrika açıldıktan sonra Afyon’dan vazgeçildiği düşünmüştük, öyle değilmiş’ dedim. Bunun üzerine Kınık, şu cevabı verdi:
“Afyonkarahisar’dan vazgeçmemiz mümkün değil. Burası bizim ilk gözağrımız. Burası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emaneti.”
Bu sözleri Türk Kızılayı’nın birinci ağzından duymak, şehrimiz adına sevindirici.
İstihdamın artırılması, yeni üretim bantlarının oluşturulması şehir ekonomisine katkı sağlayacaktır.
Türk Kızılayı Afyonkarahisar Mineralli Su Fabrikası’nda 85 kişi çalışıyor. Aileleri hesaba kattığımızda Kızılay, nereden baksanız 350-400 kişinin ekmek parasını sağlıyor.
Bu çalışmaları takdir etmekle beraber, daha önce gündeme getirdiğimiz bir konuyu da hatırlatmak isterim:
Kızılay’ın farklı bölgelerde otel, okul, hastane gibi hizmetlerinin olduğunu görüyoruz. Şehir iktisadı için çok önemli olan fabrikanın yanı sıra böyle bir hizmetin de Afyonkarahisar’a çok görülmemesini rica ediyoruz.

ATATÜRK’ÜN ŞİFASI

İstiklal Harbi sırasında Mustafa Kemal Atatürk, böbreklerinden rahatsızlanır. Mustafa Kemal Paşa, Gazlıgöl’den getirilen maden suyu ile şifa bulur. İstiklal Harbi’nin kazanılmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, sermayesini kendi vererek Gazlıgöl Beldesi’nde bir fabrika kurulmasını sağlar. 17 Ekim 1926’da da fabrika hizmete açılır ve Kızılay’a gelir getirmesi amacıyla bağışlanır.

ABDÜLHAMİT’İN KEŞFİ

1900 yılında II. Abdülhamid’e Belçikalı bir hekimin Afyonkarahisar maden suyu tavsiyesi üzerine padişahın emriyle su tahlil edilir ve tapusu Sultan Abdülhamit’te kalmak üzere suyun imtiyazı Şişli Çocuk Hastanesi’ne verilir. 1914 harbinden sonra imtiyaz Afyonkarahisar hususi muhasebesine geçer ve 1924’te de tüccardan bir zat kiralar.

SAATTE 160 BİN ŞİŞE

Türk Kızılayı’nın Afyonkarahisar’daki Mineralli Su İşletmeleri’nde saatte 160 bin, yılda 600 milyon şişe kapasitesi bulunuyor. Fabrikada üretilen maden suları, son 14 yıldır Almanya, Arabistan, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Filistin, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Norveç, Rusya, Türkmenistan ve Irak olmak üzere 17 ülkede satılıyor.

AFYON’DA 105 BİN MADEN SUYU DAĞITILDI

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şubesi, 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminden sonra Demokrasi ve Vatan Nöbetleri’ne katıldı. Büyük bir istekle çalışan Kızılay Gönüllüleri, 27 günde 105 bin şişe maden suyu dağıttı. Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şubesi, bu performansı ile Genel Merkez’in de takdirini kazandı.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti