Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

Afyonkarahisar ve Mevlevilik – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 21 Kasım 2014 Cuma 02:00:00
  Afyonkarahisar’da Mevlevî kültürü Hz. Mevlânâ’nın şehrimize teşrifiyle başlar. Yüzyıllar boyunca süregelen bu köklü gelenek çevresine ışık saçar. Halen olduğu gibi…
Geçtiğimiz hafta Afyonkarahisar Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen Aşure Günü etkinlikleriyle ilgili aklımızdakileri anlatmak ancak bugüne nasipmiş. Şu soruyu sorarak başlayalım söze:
Afyonkarahisar’ın artık geleneksel, karakteristik ve beğeniyle takip edilen etkinliklerinden birisi haline gelen Aşure Günü etkinliklerinin yeni bir boyut kazanma vakti gelmedi mi sizce de?
Yaklaşık 20 yıl önce Kadir Altınkaya ile birlikte birkaç gönül dostu kültür adamının 500 yıllık geleneği yeniden hayata geçirmeleri üzerine dönemin Belediye Başkanı merhum Erdal Akar bu geleneği Afyonkarahisar Belediyesi umdesine almıştı. O günlerden bugünlere Aşure Günü etkinliklerinin kat ettiği mesafe malum.
Peki ama yeterli mi? Elbette değil…
Bugüne kadar yapılan etkinliklere, bu etkinliklere katkı sağlayan herkese şükran borçluyuz. Büyük hizmet sağladılar. Asırlarca sürecek bir geleneği kültürümüze yeniden kattılar.
Ama artık Afyonkarahisar’ın bu geleneği başka bir katmana yükseltmesi gerekiyor. Biz, Afyonkarahisar olarak madem Mevleviliğin ikinci adresi olduğumuzu iddia ediyoruz. O zaman bunun hakkını verelim.
Şeb-i Arus törenleri Konya’da yapılıyor. Kimse itiraz edemez.
Peki Afyonkarahisar Valiliği, Belediye Başkanlığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü’nün el ele vererek, Aşure Günü etkinliklerini, Sema gösterilerini başka bir boyuta, daha büyük organizasyonlara taşımasının önünde bir engel var mı?
800 yıllık Mevlevi Camiimiz, Sultan Semai Hazretleri’nin eserleri, onların yoldaşları, dervişlerinin mekanları, müzemiz, AKÜ bünyesinde Mevlevilik Araştırma Merkezimiz bile varken, neyimiz eksik ki? Eğer ki “Mevleviliğin ikinci merkeziyiz” iddiasındaysak, artık ortak organizasyonlarla, Türkiye genelinde yankı bulacak, ilgi görecek etkinliklerle bu kültürü daha coşkulu, daha görkemli yaşatmalıyız.
Gelecek yıl yapılacak olan etkinliklerin bu doğrultuda yapılabilmesi için çalışmaların bugünlerden itibaren başlamasında fayda var. Ne diyor Hz. Mevlana, Mevlevi Camii’nin avlu girişinde de yazılı olan veciz sözünde:
“Bulanlar ancak arayanlardır.”

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti