Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

AHLAK İLE İBADET ARASINDAKİ İLİŞKİ

Muharrem Günay 20 Ekim 2016 Perşembe 13:41:44
 

Ahlak ile ibadetler arasında doğrudan bir ilişki vardır. Abdullah b. Amr radiyallâhu anhüm Rasûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellerim şöyle buyurduğunu işittim:
“Doğruluğu şiar edinip ahlâkı güzel olan Müslüman, hoş tabiatı ve güzel ahlâkı sayesinde Allah’ın emirlerini yerine getirip devamlı oruç tutanlar derecesine yükselir.” (Ahmed b.Hanbel  veTaberânî)
Hazret-i Âişe radiyallâhu anhâ’dan: Resûl-i Ekrem sallal-lâhu aleyhi ve sellerim şöyle dediğini işittim:
“Mü’min,   güzel   ahlâkı   ile   (fazla)   oruç    tutup    (fazla) ibadet edenin derecesine erişir.” (Hadîsi;, Ebû Dâvûd, İbn-i Hibbân ve Hâkim rivâyet etmişler; Hâkim, Buhârî ve Müslim sahihtir, demiştir)
Hâkim’in ibaresi: “Kişi, güzel ahlâkı sebebiyle gece ibâdet eden ve gündüz oruçlu  bulunanların derecelerine erişir. Taberânî’nin Ebû Umâme’den rivayetinde:
“Kişi,  güzel ahlâk ile geceyi ibâdetle geçiren ve savaş meydanlarında   şiddetli   susuzluktan   ciğeri   yanan   kimsenin derecesine ulaşır” şeklindedir.
Hazret-i  Ebû Hüreyre radiya’llâhu   anh’den:  Peygamber Efendimiz buyuruyor:”Allâhu Teâlâ, kişiyi güzel ahlâkı ile (fazla) namaz kılan ve (fazla) oruç tutanların derecesine yükseltir. (Taberânî, Müslim sahihtir, demiştir.)
Ebû Ya’lâ’nın Enes’den rivayetinde: “Mü’minlerin îmanca en olgunu, ahlakça en güzel olanıdır.” ilâvesi vardır.
Hazret-i Ebû Hüreyre radiyallahu anhden Resûl-i Ekrem sallallâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki:
Allâhu Teâlâ İbrahim aleyhisselâma şöyle vahyetti.
“Kâfire Karşı Bile Güzel Ahlaklı Ol!”
“Ey Halilim! Kâfirlere karşı da olsa ahlakını güzelleştir ki iyilerin makamına ulaşabilesin. Benim ahlakını güzelleştireni arşımın gölgesinde gölgelendireceğime, cennetime yerleştireceğime ve kendime yaklaştıracağıma dair önceden verilmiş sözüm vardır.” (Taberânî)
Namaz Ailevi ve Toplumsal Hayatımızı Düzenleyen İbadetlerin Başı ve En Önemlisidir.  
Öyle bir namaz kılacağız ki; kıldığımız bu namaz hayatımıza hâkim olan bir namaz olacak. Ayetlerden öğrendiğimize göre; hayata etkili olmayan, hayatımızı düzenlemeyen, bizi kötülüklerden alıkoymayan, hayatımızı düzenleme konusunda etkili olmayan bir namaz, Allah’ın istediği bir namaz değildir.
Eğer namaz kıldığımız halde hayatımızda bir kısım bozukluklar varsa biz namazı ikâme etmiyoruz; Allah’ın istediği şekilde kılmıyoruz da namaz gösterisinde bulunuyoruz demektir. Namazla din kurtarma çabası içine giriyoruz demektir. Eğer kişinin namazıyla hayatı, namazıyla ticareti, namazıyla siyaseti, namazıyla aile hayatı, namazıyla sosyal hayatla münasebeti aynı doğrultuda değilse bu namaz Allah’ın istediği bir namaz değildir. Bu bakımdan biz namaz kılarken namaz da bizi kılacak, kötülüklerden, bizi uzaklaştıracaktır. Namaz kıldığımız halde kötülükler işlemeye devam ediyorsak; Namaz kıldığımız halde namaz bizi kılmamış olur.  Nitekim Ankebut suresinde bu gerçeğe dikkat çekilir:
“(Ey Muhammed! ) kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı ikâme et / dosdoğru ve hakkıyla kıl, çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alı kor.” (Ankebut:45)

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti