Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

ANLATIN, DİNLEYİN, ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE ÜRETİN

Afyonkarahisar’daki Kentsel dönüşüm meselesindeki tartışmaları ilk gündeme taşıyan, gazeteniz Kocatepe oldu. Henüz daha bu konudaki “yangın” çok büyümemiş, kriz “yerel” hatta “mahallesel” bazda iken uyarılarda bulunmaya çalıştık.
Ne yazık ki Afyonkarahisar’ın “kentsel dönüşüm” meselesi artık “ulusal” boyuta ulaştı. Afyonkarahisar’daki “kriz” iyi yönetilemedi. Ve bu kriz giderek büyüyor.
Bizler konuyu gündeme taşıdığımızda su yeni ısınmaya başlamış, kazan yeni kaynamaya başlamıştı. Isınan su küçük taslara alınıp, soğutulabilir; kazan kaynayıp taşmadan sıcak su faydalı bir şekilde kullanılabilirdi. Ama bu yapılamadı.
Neyi kastediyoruz? Kentsel Dönüşüm projesinin muhatabı olan vatandaşlar şundan 3-5 ay öncesinden itibaren makul sayıdaki gruplar halinde dinlenilse, sıkıntıları belirlense, teknik adamlarca önce Afyon’da, sonra Ankara’da konu masaya yatırılsa, iş planı buna göre hazırlansa bugünkü duruma gelmezdik.
Bugün için “ulusal” gündeme taşınan “Kentsel Dönüşüm” krizi her geçen gün büyüyor. Ankara’dan gelen bürokratların insanlara bir şeyler anlatacağı, bilinmeyenleri ortaya koyacağı, sorulara takır takır cevap vereceği, böylelikle yetkililerden bilgi edinen vatandaşın alevinin söneceği umuluyordu. Lüks arabalarla Ankara’dan Afyon’a gelen, üstüne harcırahını alıp cebine koyan pek muhterem bürokrat kesimi, doyurucu bilgiler vermek yerine orta sahada top çevirince… Üstüne üstlük bir de vatandaşı küçümseyici tavırlar içerisine girince… İş bir kez daha çığırından çıktı. O bürokratlar bir daha Afyon’a ne zaman gelir, ya da gelir mi belli değil. Ama onların Ankara’da hazırlayıp, Afyon’a getirip siyasilerin kucağına atıverdiği ateş topu AK Parti’li tüm siyasetçilerin kucağında halen.
Siyasilerimizin verdiği teminatlar gereğince derin bir nefes alıp dişini sıkan Afyonlu vatandaş, “Oradan size doyurucu bilgi verilecek” diye yönlendirildiği “Kentsel Dönüşüm Bilgilendirme Ofisi”nden bugünlerde yine “Biz o konuyu bilemiyoruz, Bakanlık’a sormanız gerek” cevapları almaya başlayınca sabır taşı çatladı.
Bu işin faturasını AK Parti pahalıya öder. Bahsi geçen bölgeler AK Parti’nin merkezdeki oy depoları adeta. Her seçimde AK Parti’ye büyük oranda destek veren Mısri ve çevresindeki, İmaret ve çevresindeki “Kentsel Dönüşüm muhatabı” vatandaşlar AK Parti’yi bugünlerde yanında göremeyince büyük hayal kırıklığı yaşıyor.
AK Parti’nin boşluğunu doğal olarak muhalefet doldurmaya başladı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi derken FOX Tv ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da topa girdi. Afyon’un “Kentsel Dönüşüm” meselesi TBMM kürsüsüne taşındı.
Ankara’daki bürokratların hazırlayıp Afyonkarahisar’daki siyasilerin kucağına bırakıverdiği, çare olarak görülen toplantıda da üzerine benzin döküverdiği “ateş topu”nu etkisiz hale getirmenin tek yolu vatandaşa kulak vermekten geçiyor.
Evet, bu şehir böyle kalmasın… Yıkık dökük binalar, itfaiyenin, ambulansın giremediği sokaklar, harabenin yanında dikilen lüks binalar çelişki oluşturmasın. Kentsel dönüşüm şarttır. Bir gün ilimizin doğu yanı, öbür gün batı yanı sallanıyor depremlerle. Allah muhafaza merkez üssü Afyon’da olan bir depremde bu mahallelerden yüzlerce cenaze çıkması muhtemeldir.
İyi de bu mahallelerin hemen yanı başında olan ama Kentsel Dönüşüm dışında kalan Cumhuriyet, Dumlupınar, Yarenler gibi bölgeler buralardan çok mu farklıdır? Bu mahallelerde 20 yaşından genç bina sayısı herkesin malumudur.
Siyasi bir hesabımız, kinimiz, garezimiz yok. Vatandaşın hakkı zayi olmasın istiyoruz. Eminiz ki başta Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri ile AK Parti il yönetiminin de derdi budur: Vatandaşın hakkı zayi olmasın… Biliyoruz ki onlar da bunun derdini taşıyorlar.
Bakanlık’ın belirleyip “yapın” diye gönderdiği proje ile vatandaşın arasında kaldılar. Bir yanda “Ankara”… Öte yanda “seçmen ve hemşehri”… Gel de çık işin içinden.
Peki ne yapmalı? Elbette vatandaşa kulak verilmeli: Sayın siyasilerimiz! Lütfen geliniz, anlatınız, dinleyiniz, kulak veriniz ve çözümü vatandaşla birlikte üretiniz. Sonra bu çözümü yeniden Ankara’ya sununuz.
“Eski stad arazisinde bir metrekare arsa ne kadar ediyorsa bize de o kadar verin” diyen vatandaş… “Burası merkezi yer, değeri bu mudur?” diyen vatandaş… “Uydukent’e 10 kat yapılıyor da buraya 6-7 kat yapılamıyor mu?” diyen vatandaş… “Bu projelere otopark eklensin, malımız değerini bulsun, mezardan ucuza gitmesin” diyen vatandaş… “Evimden çıkayım ama ben nasıl borçlanırım?” diyen vatandaş…
Haksız mı?
Şimdi Kılıçdaroğlu söyledi, Fox haber yaptı diye dikine dikine mi gidilecek? Yoksa krizin derinleştiği geç de olsa fark edilerek vatandaş muhatap alınacak mı, “vatandaşın haklı talebi var” denilecek mi? Bunu zaman gösterecek.

YORUMLAR

5 adet yorum var

  1. Ağzınıza ve kalemimize sağlık. Halkımızın derdine tercüman olduğunuz için çok sağolun. Biz mecidiye mahallesi sakinleri olarak mahallemizin bir kısmının bu projeye neden dahil edildiğini daha anlamış değiliz ve bu projeden çıkmak istiyoruz. Şayet çıkarılmayacaksak da evimize ev arsamızın değerinde de ev istiyoruz bizim parada pulda gözümüz yok. Teşekkürler

  2. Peygamber efendimizin sözleri; İnsanalardan iki sınıf vardır ki onlar iyi olursa bütün insanalar iyi olur,o iki sınıf bozulursa bütün insanlar bozulur,onlar alimler ve idarecilerdir ki sözlerini unutmayalım.

  3. Tşk ler Sezer bey . Hislerimize tercüman oldunuz, Mahallelınin isteği evine ev. Dükkanına dükkan dır. Evlerin değeri para olarak değilde arsa bazında payı üzerinden değerlendirme yapıilması hakkaniyetli bir sonuc doğurur.Belediyemizin bu konu ilgili kendi icinden sehir plancısı,mimar ve mühendislerinden olusan bir çalışma grubu oluşturmasında yarar vardır. Mahalleli hiç bir konuda net bilgi maalesef alamamaktır.Dönüşüm bürosu sadece anket toplama gorevini yapmaktadır..Mahalle halkı gelişmeler hakkında aydınlatılmalıdır.Yeni ve modern yapılanmayı iceren parki, bahcTSK Seferberlik ve Savaş Hali Yönergesieleri, yer alti otoparki mevcut, afetlere ve ozellikle depreme dayanıklı binaları olan ve halkımızı mağdur etmeyen Devletimizin destekledigi kentsel donüşüme karşı değilim.Birde şu eski konak gorünümünden, biitişik nizam yapılanmadan kurtulmakta yarar vardır. Son yillarda hic konak gorumunde bina yapan muteahit olmamistir.İnsallah yeni evlerimizde bu isteklerimiz goz onunde bulundurulur.Belediye başkanımızın
    hakkaniyetli ve soz verdigi gibi mahallelenin yaninda olacagindan eminim..2021 yılı AİLE YILINDA hic bir ailemiz parcalanmasın. , bölunmesin haksızlıga uğramasın. Dileğimiz budur..

  4. Benim kafama takılan da mecidiyenin yarısı niye girmiyo dönüşüme. Gördüğüm kadarıyla o taraftaki evler daha eski. Üstelik milli birlik caddesi Sülüm camiye kadar anıtparktan itibaren yenileniyor. Sülümden sonrası eski yol. Tamam cadde üzeri binaların yarısı yeni ama arka taraflarda evlerin çoğu eski binalar. Olası bir depremde yıkılabilecek binalar. Neden dönüşüm dışında kalıyor. O taraf kalırsa Zincirlikuyu caddesi tarafı da kalsın.

  5. Başarılı, Dürüst, Vicdanlı, Allah’ını bilen Güzel yürekli insan ne güzelde açıklamış köşesinde

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti