Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
İrfan Ünver NASRATTINOĞLU
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

ATATÜRK’ÜN BABASI A.RIZA BEY EMİRDAĞLI İMİŞ

Hayatını Belçika’nın başkenti Brüksel’de sürdüren, hemşehrimiz, Halk Ozanı Kamil Sayın, Ankara’da düzenlediğimiz, 100.yıl ile ilgili şölenimize katılarak, güzel şiirlerini seslendirdi. O arada elindeki bir belgeyi de göstererek, Atatürk’ün babası Ali Rıza Beyin Emirdağ kökenli olduğunu söyledi.
Kamil Sayın’ın ağabeyi Av.Hasan Basri Sayın YÖK (Yüksek Öğrenim Kurumu)’te uzun süre hem hukuk müşavirliği yaptı, hem de Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı. Bu görevi itibariyle, çok sayıda akademisyenle dostluk ilişkileri oldu. Maalesef 2019 yılında vefat ettiği için, elindeki bilgilerin teyidi ve geliştirilmesi sürdürülemedi.
Merhum Hasan Tahsin Beyin, Kamil Sayın’a verdiği el yazısıyla kaleme aldığı belgedeki bilgileri özetleyerek yayımlamak istiyorum.
***
“Oğuz Kağan’ın altı oğlundan Bozok koluna bağlı Yıldızhan beyin Beg-Dilli, Kayı ve Karakeçili boyları içinde dağınık Karakocalı konargöçer Türkmen Yörükhan Aşireti, bugün dahi Türkmenistan ve Özbekistan topraklarında kalan Hive-Ertek gürgen, Önasya (Anadolu)’da Biga, Çan, Bursa-Karacabey, Rakka, Gelibolu, Kırşehir, Alanya, Yozgat, Karaman, Adana, K.Maraş, Sivas, Şebinkarahisar, Kadirli, İnegöl, Ezine, Bursa, Tuzla, Alacahan, Bayramiç, Koçhisar, Paşa Sancağı Eğribucak kazası; Balkanlar’da Deliorman, Niğbolu ve Şumnu’da yaşamaktadır.”
Hasan Tahsin Bey devam ediyor:
“Bu Karakocalı Aşireti Beyinin soy zinciri olan, Dedem Karakoca Ahmet’in soy kütüğüdür: Karakoca Aşiretinin mensupları kendi adlarına şuralarda Karakoca köylerini kurmuşlardır: Bursa Karacabey, Çanakkale Çan, Kütahya Simav, Manisa Merkez, Antalya Alanya, Çorum Sungurlu ve Yozgat Sorgun.”
Karakoca Ahmet’in 1790 yılından sonra doğduğu tahmin idiliyor. Doğum yeri olarak da şu iki kentten söz ediliyor: Alacahan ya da Emirdağ-Karakuyu… Ancak, Karakoca’nın kızları Zilfi ve Ayşe ile oğlu Bekir’in Karakuyu’da doğmuş olduğunda tereddüt etmiyorlar. Karakuyu’dan ayrılınca Halaç, Atlıhisar, Manisa-Turgutlu ve Dinar-Tatarlı (Çölovası)’yı dolaşıp, 1840’dan sonra Afyonkarahisar-Şuhut-Uzunpınar Köyüne yerleşmiş olduğu saptanıyor. Çok sayıdaki kardeşlerinden Ali, Hüseyin ve Musa biliniyor.
Karakoca Ahmet ve karısı Fatma’dan Zilfi ve Ayşe adlı iki kızı ile oğlu Bekir dünyaya geliyor. Küçük kızı Ayşe Tatarlı’da kocaya veriliyor. Bugün de Tatarlı’da Ayşe hanımın torunlarının yaşamakta olduğu söyleniyor.
Karakoca’nın oğlu Bekir Molla İbrahim’in kızı Hörü Ebe ile evleniyor. Ne var ki, Hicaz’a yaptığı seyahatte hastalanıp vefat ediyor….
Gelelim Zilfi hanıma…
Zilfi, 1815’de Emirdağ Karakuyu’da dünyaya geliyor. Babası Karakuyu’dan Halaç, Atlıhisar ve Turgutlu’yu dolaşıp, ailesiyle birlikte Tatarlı’ya gelip yerleşiyor. Ailenin geleneksel yaşantısına göre, yaz aylarında Bambıl yaylasına çıkılmaktadır. Zilfi yaylada, 1838 de Kızılkocalı (Kızıloğlu) yörüğü Mehmet’e kaçar!… 1839’da Salih’i, 1841’de de Ali Rıza’yı yaylada dünyaya getirir.
Karakoca’nın kardeşi, Kızıloğlu yörüğünü taciz edince, Yörük Mehmet ve Zilfi Hanım, oğullarını da yanlarına alarak, Afyonkarahisar Dazkırı’ya göç ederler. Ne var ki, orada da Sarıca Sekban eşkiyası yörük otağını basınca, tekrar yola düşerler. Bu kez, Çanakkale üzerinden Trakya’ya göçerler. Osmanlı yönetimi onları 1850-1860 arasında, Karakocalılar adıyla (bugünkü Makedonya Cumhuriyetine bağlı olan) Manastır nüfusuna kaydeder. Daha sonra yine Karakocalılar adı ile Selanik’e yerleşirler.
Bazı kaynaklarda Zilfi hanım, Dazkırı yaylasında üçüncü çocuğunu doğururken sıtmaya yakalanıp öldüğünü yazmaktadır. Ama Dazkırı’da ölmeyip, Selanik’e kadar gelmiş olduğunu yazanlarda vardır.
1841’de dünyaya gelen Ali Rıza, 1862 doğumlu Zübeyde hanımla 1875 yılında evleniyorlar. Bilindiği gibi bu evlilikten Fatma, Ömer, Ahmet, Mustafa Kemal (Atatürk), Makbule (Atadan) ve Naciye dünya geldiler. Büyük Atatürk ve kız kardeşi Makbule hakkında, yayımlanmış olan pek çok bilgiler vardır.
Elimizdeki bilgiler arasında Zilfi hanımın oğlu Salih, kızları Hatice ve Rukiye ve onların çocukları ve torunları ile ilgili bilgiler de vardır. Ama ben sadece Atatürk’le ilgili bilinmeyen bilgilerin ışığında özetin özeti bilgiler verdim.
Bilinmeyen, en önemli bilgi, Atatürk’ün baba annesi Zilfi hanımın kesenkes Emirdağlı, yani hemşehrimiz olduğudur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER