Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

BAKARA SURESİNİN SON İKİ AYETİNİ (ÂMENERRASULÜ’YÜ) OKUMANIN FAZİLETİ

Muharrem Günay 25 Ağustos 2013 Pazar 03:00:00
  Türkçe Meali
BAKARA285- 286: “ Peygamber, Rabbi’nden kendisine ne indirildiyse ona iman etti. Müminlerin de hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler. “Biz Allah’ın peygamberleri arasında ayırım yapmayız, duyduk ve itaat ettik. Ey Rabbimiz, bağışlamanı dileriz, dönüş ancak sanadır.” dediler. Allah hiç kimseye gücünün yeteceğinden başka yük yüklemez. Herkesin kazandığı hayır kendisine, yaptığı kötülüğün zararı yine kendisinedir. Ey Rabbimiz, eğer unuttuk ya da yanıldıysak bizi tutup sorguya çekme! Ey Rabbimiz, bize bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme! Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmeyeceği yükü de yükleme! Bağışla bizi, mağfiret et bizi, rahmet et bize! Sensin bizim Mevlamız, kâfir kavimlere karşı yardım et bize. “ Bakara suresinin son kısmını okumanın fazileti ile ilgili olarak Sevgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor:
“Kim Âyet-i Kürsi’yi ve Bakara sûresinin son kısmını sıkıntılı anlarda okursa Allah ona yardım eder.” (İbni Sinî, Ebû Katâde’den.)
İbni Mes’ud (R.A.)’den yapılan rivayette deniliyor ki: “Bakara suresinin başındaki dört âyeti, Âyet-i Kürsi’yi ve Âyet-i Kürsi’den sonraki iki âyeti, Bakara sûresinin sonundaki iki âyeti (Âmenerrasûli’yi), Bakara suresinin sonundaki üç âyeti okuyan kimseye ve çoluk çocuğuna ne şeytan, ne de kötü bir şey yaklaşabilir. Bunları bir deli üzerine okumaya görsünler, mutlaka iyileşir.” (Darami, İbni Mesud (R.A.)’den)
Âmenerrasûli İle İlgili Hadisler
Efendimiz (S.A.V.) Sûre-i Bakaranın sonunu (Amener Rasûlü) ve Ayet-el Kûrsi’yi okuduğu zaman gülerdi ve “Onlar Arş’ın altındaki, Rahman’ın (Teâlâ) hazinesindendir.” buyururdu. (Suyuti) “Gece Bekara suresinin son iki ayetini [Âmenerrasûlü’yü] okuyana, bu iki âyet, her şey için kâfidir.”[Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, İ.Mâce]
Gece Âmenerrasûlü’yü okuyana, her şey için yeterlidir. Bu iki âyeti yatsıdan sonra okuyana, geceyi ibâdetle geçirmiş sevabı verilir. [Şir’a]
“Bana Arşın altındaki hazineden benden önce hiç bir peygambere verilmeyen Bekara sûresinin son âyetleri [Âmenerrasûlü] verildi. (İ. AHMED)
“Bir rahmet, Kur’an ve duâ olan Bekara sûresinin son iki ayetini öğrenin, çoluk çocuğunuza da öğretin. [Hâkim] “Vefat eden Müslümanı fazla bekletmeyin, kabrine götürmekte acele edin. Kabrinde onun başucunda Fatiha, ayak ucunda ise Bekara suresinin sonunu okuyun. [Taberani]
İslam büyükleri de buyuruyor ki:
Akıllı insan, Âmenerrasûlü’yü okumadan yatmaz. (Ömer bin
Hattab) “Bakara suresinin sonundan üç âyeti okumadan yatana akıllı denmez. (Ali
bin Ebu Talib)
Resûlullah Efendimize Mi’racda Verilen Üç Özel Şey:
1. Beş vakit namaz.
2. Amenerasûlü,
3. Şirk üzere ölmeyenlerin günahlarına şefaat etme yetkisi. (Abdullah ibni Mes’ûd)
Âmenerrasûlü’yü okumak geceyi ihyâ ve kötülüklerden korunmaya kâfidir.
(İmâm-ı Nevevî)
Cenazeyi defnettikten sonra, etrafında oturup veya çömelip, sessizce
Bekara sûresinin başını ve sonunu okumak ölü için duâ ve istiğfâr etmek müstehabdır . (İbni Âbidîn)
Âmenerrasûlü’yü okumak, gece ibadet, vird ve zikir yerine geçer. Sevab ve fazilet olarak yeter. O gece, gelebilecek afetlerden, şeytanın, insanların ve cinlerin şerrinden korur. (Bedreddin Aynî)
Bakara suresinin (Âmenarrasûlü…diye başlayan) son kısmını özellikle yatsı namazının sonunda okumak gerekir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER