Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BAŞKAN ZEYBEK, KENTSEL DÖNÜŞÜM MESELESİ İÇİN NE DİYOR?

Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği yöneticileri olarak dün Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’i, Afyonkarahisar Müftüsü Sinan Kazancı’yı, İl Jandarma Komutanı Albay Yılmaz Kırgel’i ziyaret ettik.
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek’e gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında “Kentsel Dönüşüm” meselesi de doğal olarak gündeme geldi. Başkan Zeybek Kentsel Dönüşüm meselesiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Zeybek ve ekibinin “Kentsel Dönüşüm” meselesindeki görüşlerini aktaracağız bugün…
EKİP, İNCE İNCE ÇALIŞIYOR
Öncelikle şunu söylemek isterim ki; Afyonkarahisar Belediyesi de, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de vatandaşın sesine bigane kalmış değil. Başkan Zeybek Kentsel Dönüşüm ile ilgili dile getirilen eleştirileri, fikirleri, önerileri derliyor, toparlıyor. Zeybek’in “A Takımı” diyebileceğimiz bir ekip, Başkan Zeybek’in makam odasının hemen bitişiğindeki toplantı odasında planlar ve paftalar üzerinde Kentsel Dönüşüm Projesi için adeta “milimetrik” çalışma yapıyor.
Biz Başkan Zeybek’in makamına vardığımızda, yan odada Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Belediye Meclis üyeleri Hasan Hüseyin Karacak ve Şehir Plancısı Fatma Gamze Kılınç ile Belediye’nin teknik sorumlularını, Mısri Mahallesi’nin imar planlarını masa üzerine sermiş, ev ev, parsel parsel çalışma yaparken bulduk. Her parselin mülkiyet durumunu, üzerindeki yapı varlığını vesaire değerlendiren bu ekip oldukça titiz bir çalışma yürütüyor.
“AÇIKLANAN BİRİM FİYATLARINA
İTİRAZ ETTİK. ÇÖZÜMÜ ÇOK ZOR MÜLKİYET SORUNLARI VAR”
Başkan Zeybek, “Belirlenen bedellerle ilgili olarak Bakanlık’a itirazlarımızı ilettik. Konunun takipçisiyiz. O gün toplantıda açıklanan 450 ile 1750 civarında olan rakamların yükseltilmesini istedik” diyor. Vatandaşın “Bırakın müteahhitlerle anlaşalım, daha karlı oluruz” itirazını değerlendiren Başkan Zeybek, “Bu mahallelerin imar durumu halen kadastro parseli halinde duruyor. Burayı imara açabilmek için yeniden imar planı yapmak gerekir. O zaman da İmar Kanunu’nun 18’inci maddesini uygulamamız ve vatandaşın mevcut varlığından yüzde 40 kesintiye gitmemiz gerekir. Bu vatandaşımızın büyük zararına sebep olur. Ayrıca müteahhitle anlaşmayı mümkün kılmayan mülkiyet sorunları var bölgede. Mesela bir imar adası var ki mülkiyet durumu çözülemez gibi görünüyor. Örneğin 0,50 metrekare mülkü olan hak sahipleri görülüyor resmiyette. Tek bir parselde 80 hak sahibinin olduğu parseller söz konusu. Bu 80 kişinin içinde ölenler, varisi olmayanlar var mesela. Bu arsaları hiçbir müteahhit değerlendiremez” diyor.
“BURASI KARAMAN’LA AYNI DEĞİL”
Bölgenin kentsel dönüşüm bölgesi ilan edileceğinin planlandığı yıllarda buralardan ucuza mülk alıp, ileride değerlenince satmayı/yapmayı planlayanların hesaplarının bozulduğuna dikkat çeken Başkan Zeybek, “Burada fırsatçılıkla rantçılık peşinde olanları ve gerçekten hak sahibi olan, mağduriyete uğrama ihtimali bulunan vatandaşları ayırmak gerekir. Biz bunun çabası içerisindeyiz. Rant sağlama peşinde olanla, mağduriyeti bulunanı aynı değerlendiremeyiz” diyor.
Karaman mahallesinin bölgeyle kıyaslanmasının yanlış olduğunu dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, Karaman Mahallesi yapılırken orada 18’inci maddenin uygulandığını hatırlatıyor. Mısri çevresinin kadastro parselinden çıkarılıp Karaman gibi yeni imar planı yapılması halinde İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinin devreye gireceğini, bu durumda örneğin 200 metrekare arsası olan bir vatandaşın arsasının 115 metrekareye düşeceğini anlatan Başkan Yardımcısı Murat Öner, “Karaman’da 60 metrekareye bir daire verildi deniliyor. Ama orada 18’inci madde uygulanmadan önceki duruma bakıldığında 60 metrekare arsanın 18’den önceki 115 metrekareye karşılık geldiği görülüyor. İşte bunlar vatandaşımızın kafasını karıştırıyor” diyor.
“KAT SAYISININ YÜKSELTİLMESİNİ İSTEDİK. DEVLET GÜCÜ OLMAZSA BURASI ÇÖZÜLEMEZ”
18’inci madde uygulaması ile Mısri çevresinde sonuca ulaşmanın imkansız olduğunu, mülkiyet sorunları nedeniyle de bu yolun zaten kapalı olduğunu belirten Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Mevcut durumda belirlenen planlara ve belirlenen bedellere vatandaşın itiraz hakkı zaten var. Kimsenin malı zorla elinden alınacak değil. Ayrıca TOKİ burada maliyet belirleyecek ve Cumhurbaşkanımızın talimatı ile maliyetten yüzde 30 indirim yapılacak. Mısri çevresindeki 1. Etap 671 bin metrekarelik alandan oluşuyor. İçerisinde tarihi eserler, kültür varlıkları var. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’ndan planların geçmesi gerekiyor. Bunlar zaman ve emek isteyen işler” diyerek yaşanan sıkıntılara işaret ediyor.
Son kertede vatandaşın mağduriyetine izin vermeyeceklerini, bunun için yeni formüller geliştirdiklerini anlatan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Cadde üzerinde 6 kata, Demiryalayan karşısındaki güzergahta 4 kata ve iç kısımlarda 2-3 kata yönelik düzenlemeler talep ettik. Devlet burada yapacağı çalışma ile 200 milyon TL’lik bir bedel ödeyecek. Böyle bir bedel söz konusuyken, mülkiyet sorunları ortadayken, imarla ilgili yeni uygulamalar vatandaşı daha da mağdur edecekken, bu çalışmanın içinden ne Belediye ne de özel sektör çıkamaz. Burada Devlet imkanlarının kesinlikle kullanılması lazım” dedi.
“ÖNCE MECLİS SONRA VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLECEK”
Tüm bu çalışmaların, detayların vatandaşa anlatılmasındaki eksikliklere işaret etmeye çalıştık. “Sayın Başkan bunlar vatandaşa izah edilemiyor. Vatandaşın kafası karmakarışık. Ortada bilgi kirliliği var. Bir an önce vatandaşa doyurucu bilgi aktarılmalı” önerimizi dile getirdik. 1 Şubat’ta yapılacak Belediye Meclisi toplantısına kadar detaylı çalışmalarını tamamlayacaklarını, Meclis’i bilgilendirdikten sonra kurulan dernek yetkililerini ve vatandaşları Belediye’ye davet ederek genel durumu anlatacaklarını belirten Başkan Zeybek, “Hemşehrilerimiz müsterih olsunlar. Kimsenin mağduriyetine izin vermeyeceğiz” sözleriyle Kentsel Dönüşüm meselesinde halka verdiği taahhüdünü yeniledi.
***
Vatandaşın fikrini yönetime; Yönetim’in çalışmalarını vatandaşa aktarmaya çalışıyoruz. Elçiye zeval olmaz.

 

YORUMLAR

3 adet yorum var

  1. Allah razı olsun inşaallah herkesin memnun olacağı bir ortak noktada buluşulur. Çok sağolun

    1. Başkanım burada en pratik çözüm, ve hakkaniyetli olan : eski/yeni değerlendirme yerine devlet destekli eski iskanın 1m2 karşılığı yeni inşaat alanı verilerek hem parsel sahibi kaç veresesi olsun yeni hakkında o bina o kadar kişi üzerine yapılandırılır. Yeni inşaat sahipleri de aralarında çözümlerler. Ücretlendirmenin yükseltilmesine de gerek kalmaz. Ama bu çözümün olması için mutlaka yüksek kat izninin çıkması lazım. Hem yüksek kat izni çıkarsa blok araları geniş tutulup, yeşil ve çocuk oyun alanları oluşturulur. Alt altlarıda OTOPARK YAPILIR. Yani eski iskanın veresesi çokluğu önemli değil, iskan baz alınıp yeni mülkiyetinde veresesi o kadar olur. Belediyenin bunu düşünecek kadar aklı yokmuş.? Bunlar sorun değil. Sorun yapmak için bahane.!!!

  2. Fırsatçılık arıyorlarsa uydukente baksınlar buralara değil bataklıklardan trilyon trilyon para götürdüler zeybek vatandaşın menfaatine karşı bahane arayıp duracağına vatandaşa nasıl yardımcı olacak ona baksın..burada yaşayanlar enayi değil saf salak da değil

Yoruma kapalıdır.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER