Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BESİN DEPOSU YUMURTA – Kocatepe Gazetesi

Hayriye Caner 10 Mart 2018 Cumartesi 11:09:01
 

Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş ürünlerimizden birisi de yumurtadır. Başmakçı ilçemiz başta olmak üzere Afyonkanrahisar Türkiye’nin önde gelen yumurta üretim merkezleri arasında yer almaktadır. 1990’lı yıllardan itibaren ilimizde yapılan yatırımlarla yumurta üretimi artmış, bu yatırımlar günümüzde de halen sürmektedir. Afyonkarahisar’daki tavuk varlığı on milyonlarla, yumurta üretimi ise yüz milyonlarla ifade edilmektedir.
Bu rakamların büyüklüğü ilimiz ekonomisine de yansımaktadır.
Biz ekonomik durumla değil yumurtanın besleyici özellikleriyle daha meşgulüz. Öyle ki, yumurtanın anne sütünün haricinde tüm besin ögelerini bünyesinde bulundurduğu biliniyor.
Lezzetli ve besleyici değeri olan yumurtanın, besin değeri açısından anne sütünden sonra geldiğini belirten uzmanlar, yumurtada A, D, E ve B grubu vitaminlerle diğer vitaminlerin önemli oranda bulunduğuna dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, yumurta sarısındaki A vitamininin gözün iyi görmesi, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gerekli olduğunu, vücut hücrelerinin gelişmesine yardım ettiği, solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunma sağladığına dikkat çektiler.
Yumurtada insanların ihtiyacı olan 13 adet vitamin ve mineralin bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu besinin çok tüketilmesi durumunda özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğunun oluşmayacağını dile getiriyor. Ayrıca B grubu vitaminlerin bazı besin ögelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gerekli olduğunu, yumurtanın ise özellikle B2 vitamini açısından zengin olduğunu vurgulanıyor
İnsan sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri içinde barındıran yumurta hakkındaki bazı bilgiler ise şöyle:
– Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17 bin adet küçük delik bulunur.
– Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
– Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbondioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır.
– Yumurta yüzde 10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
– Yumurtanın tazeliği, en iyi kırıldığında anlaşılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz.
– Yumurta, tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde protein kalitesini artırmış olur.
– Yumurta akının kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
– Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.
Hem Afyonkarahisar için hem de sağlığımız için büyük önem taşıyan yumurtayı sofralarımızdan eksik etmeyelim, geleceğimiz sermayesi çocuklarımızın yumurtadaki besin ögelerini almaları için azami dikkat gösterelim.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER