Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

BİR HAZİNEMİZ OLDU – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 8 Kasım 2016 Salı 13:37:48
 

UNESCO’yu bilir misiniz?
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ya da İngilizce söylemiyle;  UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), Birleşmiş Milletler’in özel bir kurumu olarak 1946 yılında kurulmuş. Bu kurumun yasası 1945 yılı Kasım ayında Londra’da 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edilmiş. Merkezi Paris’te bulunan ve Genel Konferans, Yürütme Konseyi, Sekreterlik olmak üzere üç organı olan UNESCO eğitim, bilim ve kültür alanlarındaki amaçlarını kendisine üye olan her devlette kurulan Milli Komisyonlar aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışıyor.
UNESCO tarafından 2003 yılında kabul edilen, Türkiye’nin de 2006 yılında taraf olduğu Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında, Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanterini oluşturma çalışmaları çerçevesinde, 2010’dan beri her yıl Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni gerçekleştiriliyor.
Bu yıl yapılan törende Afyonkarahisarlı bir hemşehrimiz, keçe ustası Ahmet Yaşar Kocataş UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri ödülünü almaya hak kazandı. Yaşar Usta ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Türkiye’nin Yaşayan İnsan Hazineleri olarak Cumhurbaşkanı’nın elinden ödül alan isimler arasındaki tek esnaf Afyonkarahisarlı Yaşar Usta idi.
Batı’nın güzel yönlerini almaktan bahsedilir hep. İşte bakın, Batı dediğimiz dünya bizim güzelliklerimizi takdir ediyor arada bir de olsa. Her ne kadar biz o Batı’dan pek hazzetmesek de…
Peki biz ne yapıyoruz?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Gelip dükkanını ziyaret etmek isterim” dediği Keçeci Yaşar Usta’nın varlığından Afyonkarahisar haberdar mı?
Geçmişte keçeciğilin en önemli merkezlerinden birisi olan ilimizde son yıllarda kala kala 3 işyeri kalmış keçe üreten. Bunlardan birisi de Yaşar Usta’nın mütevazi dükkanı. Hani şu, Cumhurbaşkanı’nın gelip ziyaret etmek istediği dükkan.
Afyonkarahisarlı bir esnaf Dünyada büyük önem atfedilen bir ödül alıyor, Cumhurbaşkanı kendisine özel önem gösteriyor. Bilim ve sanat dünyasında Afyonlu keçe ustası Yaşar Usta kendine ayrı bir yer ediniyor.
Tarihi ve kültürüyle turizmde fark yaratmaya çalışan ilimizin böylesi bir manzara karşısındaki tutumu ise maalesef düşündürücü. Esnaflığı yönüyle Esnaf Odaları’nın, kültürel yönüyle Üniversite’nin, şehrin tanıtımı ve turizme yönelik yanıyla Valilik ile Belediye’nin, hemşehrilik bilinciyle tüm hemşehrilerimizin katkı sunması gereken bir “YAŞAYAN İNSAN HAZİNEMİZ” var.
Onca restore edilen mekan, onca tarihi bina, içinde insan olmazsa, kültürel varlık olmazsa, kuru duvarlardan başka bir şey ifade etmiyor. Trilyonlar harcanarak yapılan kültürel tanıtım çalışmalarını adeta kenarda bırakacak bir tanıtıma imza atan Yaşar Usta daha fazla ilgiyi hak etmiyor mu sizce de? Cumhurbaşkanı sözünü tutup ziyaret etmeden Yaşar Usta ve sanatının hak ettiği değere kavuşacağını umuyoruz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER