Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt

BİR ŞEKER’İ ALAMAZSAK – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 8 Mart 2018 Perşembe 14:01:14
 

Afyon Şeker Fabrikası ile birlikte diğer şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusu gündemdeki sıcaklığını koruyor. Son zamanda Afyon Şeker Fabrikası’nın eğer mutlaka özelleştirilecekse Afyonkarahisarlılar tarafından alınması talepleri yükseliyordu kamuoyundan.
Hatta öyle ki; “Şehrin ortak malı olan AFJET, YÜNTAŞ gibi şirketler ile, ATSO, ATB, ESOB, gerekirse Özel İdare ve Belediye güçlerini birleştirsin, bir konsorsiyum kurulsun. Arasına işadamları da katılsın. İlla satılacaksa Afyon Şeker’i Afyonlular alsın. Kim bilir ortaya Torku gibi bir eser çıkar” diyerek işi formülüze edenler bile vardı.
Olmayacak iş mi, bize göre oluru, mümkünü vardı. Konunun en yetkili ağızlarından birisi olarak Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a sorduk soruyu. Kanal 3’te yayınlanan Günlerin Getirdiği programında Başkan Çoban konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“10-15 gün önce Sayın Bakanımız Veysel Bey telefonla bizi aradı. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi hazırlığı bulunduğunu, Afyon’dan işadamlarından bir konsorsiyum kurulmasını ve fabrikanın mülkiyetinin Afyonlularda kalması için çalışılmasını söyledi. Aynı şekilde Sayın Valimiz de aramışlar. Biz ATSO Başkanı Hüsnü Bey ve Valimizle birlikte durumu değrelendirdik. Sayın Valimiz işadamlarımızla görüşmemizi önerdi. Biz Hüsnü bey ile 20’den fazla işadamına, kimini bizzat ziyaret ederek, kimini telefonla arayarak ulaştık. İşadamlarımız dedi ki 500-600 milyonluk bir özelleştirmeden bahsediliyor. 100-200 kişilik bir ortaklık olması lazım. Bu işi kimse tercih etmez dediler. Bir tek kişi ben bu işte varım demedi. Bir tek diyen Afyon Pankobirlik, onlar bu işe ciddi ciddi kafa yoruyorlar. Biz 60 milyon TL bu işe para harcayabiliriz diyorlar. Afyon Pankobirlik bu işle uğraşıyor. Bu raporu Bakan Bey’e de Vali Bey’e de ilettik. Çok nakidi olan, hani otel filan alan işadamlarımız var ya, hepsine ulaştık ama hep olumsuz cevap aldık. Bence özelleştirmeye karşı çıkılmamalı, ama şöyle olmalı bu fabrika ilelebet burada faaliyetini sürdürmeli. Yıllık 950 bin ton pancar işliyor, en az bu kadar pancar işleyecek şekilde özelleştirme yapılmalı. Bunun dışında bak göreceksiniz eğer iyi bir gıda firması burayı alırsa Afyon ekonomisine göre katkısı daha fazla olacak. Özel sektör daha iyi çalıştırır burayı. Başbakan da çalışanlarla ilgili açıklamada bulundu, özlük hakları korunacak. Kimse işsiz kalmayacak, özlük hakları kullanılacak. Afyon Pankobirliğin bu işte olması Afyon için bir sigorta olur.”
Şehrimiz açısından, geleceğimiz açısından son derece önemli bilgiler ve tespitler içeriyor bu açıklamalar. Öncelikle Afyonlu işadamlarından böyle bir konsorsiyum kurulamamış olması ne kadar acı, ne kadar üzücü? Banka mevduatlarında 81 il arasında 24 ile 28’nci sıra arasında kendisine yer bulan, tapu işlem hacminde 37’nci büyük il olan, araç varlığı bakımından 27’nci zengin il olan Afyonkarahisar… Deve dişi gibi, gururumuz, onurumuz olan şirketlere işadamlarına ev sahipliği yapan Afyonkarahisar…
Afyon Şeker’i almak söz konusu olunca, araya Bakan, Vali, Belediye Başkanı, ATSO Başkanı girmesine rağmen sus-pus oluyor. Ne yazık…
Konyalı pancar üreticilerinin, Konya Şeker ve TORKU markalarına imrenerek bakmayı sürdüreceğiz demek ki. Yine de ümitliyiz. Bizim de babayiğitlerimiz vardır elbet…
Bir başka umudumuz Afyonkarahisarlı Pancar Ekicileri Kooperatifi, diğer adıyla Afyon Pankobirlik… Onlar yaklaşık 60 milyonluk kaynaklarıyla bu işin takipçisi… Allah emeklerini yağlı etsin, çarşılarına Pazar versin. Bu saatten başka Pancar Kooperatifi’ne dua etmekten başka elden ne gelir?
Başkan Çoban’ın dikkat çeken ve bizim de tamamen hak verdiğimiz bir başka tespiti daha var Afyon Şeker Fabrikası ile ilgili olarak. Evet, Başkan Çoban’ın dediği gibi, akl-ı selim düşünen herkesin hak vereceği gibi, Afyon Şeker özelleşecekse özelleşsin, belki daha hayırlı olur. Ama işte SEKA örneği, geçmişteki özelleştirmeler ortada duruyor. Özelleştirmeden sonra o fabrikanın orada kalıp, üretimini devam ettirmesi sağlanmalıdır. Bugün yıllık 950 bin ton pancar işleniyorsa her yıl bunu artıracak bir özelleştirme modeli uygulanmalıdır. Aksi halde tarih affetmez. Şeker Fabrikası’nın göz göre göre yok olup gitmesine göz yuman herkes tarih karşısındaki vebalden kurtulamayacaktır.
Yunus Emre’nin “Bir binayı yapamazsan yıkıp viran eyleme” mısralarından esinle karar alıcılara şöyle demek geliyor biz de: “Biz Şeker’i alamazsak, yıkıp viran eylemeyin!”

 

“ALGI”MIZA GÖRE İYİ OLACAK!

 

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın Kanal 3’teki programda verdiği mesajlardan bir iyi haber daha algıladık. “Algıladık” diyoruz, çünkü muhtemelen Başkan Çoban’ın konumu gereğince bazı konularda çok net konuşamıyor. Her şeyin bir usulü, adabı var, bugün için bazı cümlelerin böyle kurulması gerekiyor olabilir.
Afyonkarahisar’ın yıllardır kangren haline gelen otobüs-minibüs meselesinde artık Afyonkarahisar Belediyesi tüm gövdesiyle işin içinde yer almaya hazırlanıyor. Bizim algımız böyle. Belediye, YÜNTAŞ vasıtasıyla özel halk otobüslerinin işletmesini gerçekleştirecek. Tabii ki, yeni açılan 40 otobüs ihalesine başka giren olmazsa…
Bir çoğunuz gibi biz de bu “algı” üzerine “haşşöyle” dedik. Şehiriçi toplu taşımacılıkta Belediye güvencesiyle, rahat, temiz, kaliteli ve uygun fiyatlı ulaşım başlayacak demek ki.
Başkan Çoban bu konuda şunları söylemişti Günlerin Getirdiği programında:
“Toplu ulaşımda bizim minibüsçülerden bir çekincemiz filan yok. Hiç kimseyle bir pazarlığımız yok, akdimiz yok. Halk da bizim, minibüsçü de bizim. Ne halkı düşünüp minibüsçüyü mağdur edeceğiz, ne de minibüsçüyü yüceltip halkı ezeceğiz. Bence bu 65 yaş uygulaması yanlış bir şey. Devlet kendine ait araçlarda bunu diyebilir ama özel sektöre sen bunu yap dememesi lazım. O zaman fırın da bedava ekmek dağıtsın TEDAŞ da bedava elektrik versin 65 yaş üstündeki vatandaşa. Neden Afyon’da bu kadar sıkıntı var? Afyon’dan başka hem otobüs, hem minibüs olan başka bir il yok. Ne Kütahya, ne Burdur, ne Uşak, ne Konya. Ya otobüs ya minibüs var. Böyle bir sistem yok. Böyle olunca kavgalar ve trafik karmaşası oluyor. Bizim 422 adet toplu taşıma aracımız vardı. Tureks battı, AFSU devreye girdi, onlar da götüremedi. Minibüs başına 120 bin lira zarar ettiler. Toplu taşımada rant var da bunlar niye batıyorlar. Tanıdıklarınıza sorun 13 tane minibüs hattı var şehirde. Belki 3 hat aylık 5-10 bin lira arasında para kazanıyordur ama 10 hattın aylık kazancı 3 bin lirayı geçmez. Şoför masrafını çıkarmayan hatlar var. Biz halkımızı düşüneceğiz. Yeni ihale kararı aldık. MHP’li arkadaşlar buna izin vermek istemediler. Onlara da durumu izah ettik ve ikna ettik. Hiçbir kimse ihaleye girmezse diye YÜNTAŞ hazırlığını yapıyor. Eğer talipli çıkmazsa bu işi biz yapacağız ama biz bu işte acele etmeyeceğiz. Yüntaş da 1 sene, 2 sene zarar eder. Sonrasında Sayıştay kanunen bize hesap sorar. Kamu şirketlerinde verimlilik esastır. Otobüs de olsun, rekabet de olsun, fiyatlar da yükselmesin istiyoruz ama bu iş nasıl yürüyecek? Talip çıkmazsa Yüntaş bu işi alacak, hazırlık yapılıyor. En iyi hizmeti vereceğiz, en güzel, temiz hizmet olacak, ama sonuçları hep beraber göreceğiz”
Bizce iyi olacak inşaAllah. Belki YÜNTAŞ zarar edecek ama, Afyonkarahisar’ın hem şehiriçi trafiğine, hem de toplu taşıma sistemine yeni bir hava gelecek. Hizmetin güzelliği zararın acısını kapatır diye umuyoruz. Haydi hayırlısı…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti