Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

BİZİM MAKSADIMIZ ALLAH’IN DİNİNİ YAYMAKTIR

Muharrem Günay 24 Mart 2017 Cuma 12:02:33
 

Tarih boyunca Türkler cihadı ülkeler fethetmek için değil, yer yüzünde barışı ve düzeni temin etmek ve Allah’ın dinini yaymak için yapmışlardır.
Osman Gazi oğlu Orhan Gazi‘ye, “Bizim mesleğimiz Allah yolu ve maksadımız Allah’ın dinini yaymaktır. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir”
Osmanlı padişahları da Oğuz Han gibi savaşı Allah’ın rızasını kazanmak ve O’nun adını Cihana hâkim kılmak “İ’lâyı kelimetullah” için yapıyorlardı.
Küfre karşı akınlarla yetişip, yiğitliği, cesareti, bilgeliği ve İslamiyet’e olan sadakati ile meşhur olan Osman Gazi 1326 yılında 70 yaşında hastalanmış ve hasta yatağında Bursa’nın fethine giden oğul Orhan Gazi’den müjde bekliyordu. Hasta yatağında Bursa’nın fetih müjdesini alan Osman Gazi, kendisinden sonra gelecek olan bütün Türk hakanlarına ve idarecilerine birer siyasi vasiyetname özelliğinde olan şu tarihi vasiyetnamesini Oğlu Orhan Gazi’ye yapmıştır:
“Tanrı buyruğundan gayrı iş işlemeyesin, bilmediğini din ulemasından sorup öğrenesin, iyice bilmeyince bir işe başlamayasın, sana itaat edenleri hoş tutasın ve askerine in’amı ihsanı eksik etmeyesin ki insan ihsanın kulcağzıdır. Zalim olma, âlemi şenlendir ve cihadı terk etmeyerek beni şad et. Ulemaya riayet eyle ki şeriat-din işleri nizam bulsun. Nerede bir ilim ehli duyarsan ona rağbet, ikbal ve hilm göster. Askerine ve sahip olduğun malına güvenip gurur getirip şeriat-din ehlinden uzaklaşma; Bizim mesleğimiz Allah’ın yolu ve maksadımız Allah’ın dinini yaymaktır. Yoksa kuru kavga ve cihangirlik davası değildir. Sana yakışan da budur…” Gerek bu vasiyetname gerekse daha önce verdiğimiz Şeyh Ede-Balı’nın Osman Gazi’ye vasiyetnamesindeki “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” sözleri Türk devlet ve Türk hayat felsefesini göstermek bakımından takdire şayandır.
1326 yılında Bursa’yı kuşatıp şehri savaşmadan teslim alan Orhan Gazi’nin içeridekilere, “Bunca servetiniz varmış neden teslim oldunuz?” şeklindeki sorusuna Bursa Rumları’nın verdiği cevap, Osman Gazi’nin şahsında Türklerin nasıl adil bir idare kurduğunu göstermesi bakımından dikkate değerdir;
“Servetin bize faydası olmadı. Senin baban nice zamandır Bursa’nın köylerini zaptedip bağladı, onlar rahat ve emniyet içinde yaşarlarmış. Biz de onların rahatlığına heves ettik.” (E.Güngör: 185) Bursa halkının Türk idaresini tercih etmeleri daha sonraki yıllarda 1453 yılında, “İstanbul’da Kardinal külahı görmektense Türk sarığını tercih ederiz” diyecek olan Bizanslıların ve İstanbul fethinin habercileri idi.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER