Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Bodrum-Afyon mukayesesi – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 2 Temmuz 2014 Çarşamba 03:00:00
  Bodrum’u hiç görmemiştim. “Balayı” vesile oldu, bu ilçeyi gezme fırsatı buldum.
İnsan memleketinden farklı bir yere gidince, ister istemez kıyasa başlıyor.
Ulaşımını, turizmini, ekonomisini, insanlarını kıyaslama fikri, zaman zaman “gezme”nin önüne geçiyor.
Şu sıralar Afyonkarahisar’ın gündemi, şehiriçi toplu taşıma araçları ve köy-belde-ilçe minibüslerinin güzergâhları.
O nedenle ulaşımdan başlayayım: Bodrum’da halk otobüsü göremedim, minibüsler ise renklerine göre ayrılıyor. Sarı, açık mavi, yeşil…
Türkçe bilmeyen kişiler bile, bir kez herhangi bir güzergahta dolmuşa bindiyse, o dolmuşun rengini unutmuyor. Renkler arasında da sayılar var.
Örneğin sarı renkli, 1 numaralı dolmuş Torba’ya giderken, sarı renkli 2 numaralı dolmuş Kaynar’a uğruyor.
Bunun gibi örneklerle minibüs güzergahları belirlenmiş.
Ulaşım ücretleri ise “Avro”ya göre ayarlanmış. Bir yolcu, ulaşım ücretini farklı para birimleriyle verebiliyor. Ulaşım ücreti, 1 Avro, 2 Dolar, 3 Türk Lirası… En kârlı müşteriler Türk Lirası kullananlar oluyor bu durumda.
Bas-konuş sistemi ise Bodrum’da da yaygın. Şoförler, kendi aralarında “Ben şuradan gidiyorum, yerime geç” şeklinde haberleşerek “müşteri” topluyor.
HER BÜTÇEYE GÖRE
Bodrum’un turizmine ise diyecek çok fazla söz yok.
Oteller, denizin de avantajını kullanıyor; bununla birlikte misafirlerin şehre inmeden de iyi vakit geçirmesini sağlamak için hayli çaba sarf ediyor.
Otellerde “Eğer misafir ille de Bodrum’u gezecekse, anlaşma yaptığımız tur şirketleri ile şehir turu yapsın, eğlencesine gitsin” yaklaşımı var.
Bir de turizm, sadece 5 yıldızlı ya da lüks otellerden ibaret değil.
Ana caddelerin bir arka sokaklarında küçük oteller ve pansiyonlar mevcut.
İlçe, “Bana sadece paralı turistler gelsin” demiyor.
Aksine “Herkes gelsin, buradan satın alacakları bir şeyler vardır mutlaka” ilkesiyle hareket ediliyor. Her bütçeye uygun otel ve pansiyonlar, bunun göstergesi.
Afyonkarahisar ise kapısını sadece “paralı misafirlere” açmış sanki.
Termal kaynaklardan yararlanmak isteyenler, ya yıldızlı otellerde kalacak, ya da Ömer-Gecek ve Gazlıgöl’deki villalara gidecek. Şehir içinde ya da İzmir Karayolu’nda, küçük küçük, yanyana, fiyatı uygun pansiyonlar kurulabilse; her kesimden vatandaşlar termal suyumuzdan yararlanabilse keşke.
Ve aynı zamanda, otellerimiz keşke biraz şehir ile olan kopukluklarını giderebilse. Hangi otelimizde Alan Kılavuzları, Şehir Rehberleri var? Arkeoloji Müzesi’nde çalışan Mustafa Yamaner’in Kiosk projesi olmasa, Afyon dışından gelen turistlerin Afyon’u tanıma imkanı neredeyse yok.
BODRUM’UN MANDALİNASI MEŞHUR
Bodrum’un ekonomisi ise, büyük ölçüde turizmle bağlantılı. Turist, Bodrum Hatırası almadan geri dönmüyor. En küçük hediyelik eşya 3 lira… Biraz daha büyük bir hediye isterseniz 5 liradan 170 liraya kadar pek çok ürüne ulaşmanız mümkün. Bodrum Kalesi’nden şehri izlemek mi istiyorsunuz? 25 lira ödemeniz gerekiyor. Bodrum Deniz Müzesi’ni gezecekseniz 5’er lira veriyorsunuz. Akdeniz’de sıkça yetiştirilen mandalina, Bodrum’un en çok kullandığı ürün hâline gelmiş. Mandalinanın gazozu, dondurması kolonyası, aranan-sorulan, olmazsa olmaz mamüller. Tabii bunda, Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği’nin de büyük payı var. Afyonkarahisar’da ise birbirinden güzel birçok değer var. Bununla birlikte, hangi değerimizi bu kadar paraya dönüştürdüğümüz ise sorgulanmalı.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER