Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

CUMHURİYET BAYRAMI – Kocatepe Gazetesi

Eyüp İMİR 27 Ekim 2017 Cuma 13:37:33
 

Bu yıl Atatürk’ün “en büyük eserim” dediği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. Yıldönümünü milletçe kutlayacağımız için çok mutluyuz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin önemini ve değerini anlamak için cumhuriyete gelene kadar ki tarihi olayları bilmemiz gerekir.
20. yüzyılın başlarında Avrupalıların deyişiyle hasta adamlıktan çıkıp ölmek üzere olan bir devletti Osmanlı Devleti. Aşağıda sıralayacağımız savaşlar zinciri imparatorluğun sonunu getirmiştir. 1911 Trablusgarp (Libya) savaşı, bu savaşta Atatürk gizli ve gönüllü olarak Mısır üzerinden kara yoluyla Libya’ya gitmiş, yerli halkla birlikte İtalyanlara karşı başarılı direniş göstermişlerdir. 1912-1913 Balkan Savaşları;  Atatürk Trablusgarp’ta savaşırken Balkan Savaşı patlak vermiş. Atatürk’ün doğup büyüdüğü topraklar kaybedilmiştir. Atatürk savaşın sonuna doğru Edirne’nin kurtarılmasında önemli görevler almıştır.
1914-1918: 1. Dünya Savaşı; Bu büyük savaşta devletimiz ve halkımız gücünün son noktasına kadar savaşmış, bu zor şartlar altında büyük savaşı kaybetmemize rağmen Çanakkale gibi bir büyük zafer kazanılmıştır. Bu zafer daha sonra da kurtuluş savaşına ilham kaynağı oluşturacaktır.
1918-1922 Kurtuluş Savaşı; 7 yıl boyunca 7 düvelle savaşan Anadolu insanı yorgun, bıkkın, umutsuzdur. Böyle bir millete umut veren, ona inanan ve güvenen Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşı sonunda ilân edilen Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran kadro İmparatorluğun son dönemini yaşamış, tecrübeli, hatalardan ders alan bir kadro idi.
Halkımız için en iyi yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna inanmışlardı.
Yapılan hukuki hazırlıklardan sonra 29 Ekim 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti ilân edildi.
Yapılan seçimlerde Atatürk 1. Cumhurbaşkanımız seçildi.
Cumhuriyetimizin kıymeti bilelim. Çevremizdeki ülkelerin durumları gözümüzün önünde. Her türlü iç ve dış baskılarla dayatılan terör olaylarına rağmen cumhuriyet sayesinde bu zorluklara göğüs gerebiliyoruz. Müslümanlığın da en güzeli, iyisi yurdumuzda yaşanan Müslümanlıktır.
Bu da cumhuriyetimiz sayesinde olmaktadır.
Günümüzde toplumun büyük bir kesiminde milli bayramlarımıza gereken önemin verilmediği kanısı hakimdir. Buna karşılık milli bayramlar halk tarafından öncekilerden çok daha geniş katılımlı, coşkulu ve çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve diğer milli bayramlarımızda ulaşım araçları, köprüler ve otoyollar ücretsiz olmalıdır.
Cumhuriyetimizin 94. Yıldönümü hepimize kutlu olsun.
“Benim naciz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır.”
1. Cumhurbaşkanımız; Gazi Mustafa Kemal Atatürk

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER