Sevgili Peygamberimizin evlenme ve evliliğin esaslarıyla ilgili olarak çok sayıda hadisleri vardır. Bu hadislerin bazıları şunlardır:
“Evleniniz, çoğalınız. Kıyamette çokluğunuzla övünürüm.” “Evlenen dininin yarısını korumuştur.”
“Çocuk doğuran çirkin bir kadın, doğurmayan güzel bir kadından daha hayırlıdır.” “Öldükten sonra sevabı kesilmeyen işlerden biri de salih evlat yetiştirmektir.”
“Çocuklar cennet kapısının önünde toplanırlar, topluca anne ve babalarını isterler” “Bu dünyada bana üç şey sevdirildi, güzel koku, kadınlar ve namaz.”
Hem yüce dinimiz hem de töremiz evlenmede evlenecek gençlerin karşılıklı rızasına çok büyük bir önem verir. Karşılıklı rızası olmayan gençler evlendirilemezler. Evlenecek gençlerin de aile fertlerinin rızalarını almaları evlilik öncesi onlara danışarak istişare etmelerinde kendileri açısından büyük faydalar vardır.
Dinimizde nikâhsız bir şekilde bir arada yaşamak ve kısa bir süre için (mute nikâhı) yapmak haramdır.
Evlenmeden önce evlenme isteğimizi, evlilik teklifimizi, evlenmeyi arzu etiğimiz kızlara ve kadınlara münasip bir dille söylemekte sakınca yoktur. Yüce kitabımızda bu durum “Çıtlatmak“ şeklinde belirtilmiştir.
Evlenme isteğimizi açığa vurmak konusunda Yüce kitabımızda şöyle buyrulur:
“Kadınları nikâhla isteyeceğinizi çıtlatmanızda (üstü kapalı bir şekilde anlatmanızda) yahut böyle bir arzuyu gönüllerinizde saklamanızda üzerinize vebal yoktur… Ancak kendileri ile gizlice va’dleşmeyin.” (Bakara 2, 235)
Dinimiz, gizli ilişkileri, gizli randevuları/buluşmaları yasaklamıştır. Ancak gençler velilerinin izniyle görüşebilirler. Evlenme niyetinde olan erkek ve kadının bir birine bakmasında sakınca yoktur. Evlenmek üzere bir kadınla anlaşan Mugire ibn-i Şube’ye Allah’ın Rasûlü (s.) şöyle demiştir:
“Kendisini gör! Böyle yaparsan aranızdaki sevgi ve muhabbet, ileride daha da artar ve iyi anlaşırsınız.” (Tirmizi)
Ebu Hureyre’den gelen bir başka hadis ise şöyledir:
“Rasûlullah’ın huzurundaydım. Bir adam:
– Ey Allah’ın rasûlü! Ben Ensara mensup bir kadınla evlenmek istiyorum.
– Onu gördün, kendisine iyice baktın mı?
– Hayır!
– Git ve gör! Genel olarak Ensar kadınlarının gözleri kusurludur.” (Müslim, Evlenecek kadına bakılması bölümü)
Buhari ve Müslim gibi hadis kitaplarında evlenilecek kadına bakılması ile ilgili hadisleri içeren özel bab-bölümler vardır. Ancak bu bakışma ve görüşmeler rahmâni olmalı şeytâni olmamalı. Yani evlenme niyeti gütmelidir.
Nikâhtan önceki uzun süren nişanlılık döneminde gençlerin bir araya gelmeleri, gezip tozmaları her ne surete olursa olsun cinsel temasları haramdır. Çünkü birçok nişanlılık nikâhtan önce bozulmakta ve genç kızlar mağdur olmaktadır. Atalarımız “Gelin ata birmiş ya nasip demiş“ diye boşuna söylememiştir. En doğrusu evlenecek gençlerin hemen nikâhlarını kıymak ve düğünlerini yapmaktır. Zaten evlenme de acele etmek sünnettir.
Nişanlılık evliliğe atılan bir adım demektir. Nişanlılık evlenme mecburiyeti getirmez. Nişanlanan gençler bir birleriyle anlaşamayacaklarını anlarlarsa nişanı tek ve karşılıklı olarak bozarlar. Nişanlılığın evlilik olmadığı ve birçok nişanlanan gencin ayrıldıkları dikkate alınarak iki kişi arasındaki ilişkiler ona göre düzenlenmelidir.
Gençler arasındaki ilişkilerde bir erkek kendi kız kardeşine yapılmasını istemediği bir şeyi bir başkasına yapmamalıdır.
Hem dinimize göre hem de Türk Töresine göre evde yalnız bulunan bir kızın ve kadının evine girmek uygun değildir. Kim olursa olsun, isterse yakın akraba olsun, nikâh düştükten sonra böyle biriyle yalnız olarak bir arada bulunmak doğru değildir. Çünkü böyle bir eylem kötü zan ve fitneye sebebiyet verir.
ASAYİŞ
10 Haziran 2023GÜNDEM
10 Haziran 2023GÜNDEM
10 Haziran 2023ASAYİŞ
10 Haziran 2023ASAYİŞ
10 Haziran 2023UNCATEGORİZED
10 Haziran 2023UNCATEGORİZED
10 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.